Recepte

Dolma

1 h
4 personām

Receptes attēls

Sastāvdaļas

Jēra vai liellopa gaļa – 500 g
Rīsi – 60 g
Vīnogu lapas – 1 burciņa
Sīpoli – 3 gab.
Ķiploks – 2 daiviņas
Kumins – 1/2 tējk.
Sāls – 1/2 tējk.
Pipari 4 veidu Selection by Rimi – 1/2 tējk.

Mērcei:
Grieķu jogurts Rimi – 400 g
Loki – 2 saujas
Ķiploks – 1 gab.
Sāls – pēc garšas

Pagatavošana

Gaļu samaļ kopā ar 1 sīpolu un 2 daiviņām ķiploka. Pieber kuminu, sāli un 4 piparu maisījumu. Pievieno rīsus, kas 5 minūtes noturēti vārītā ūdenī.
Visu sajauc un izveido mazas gaļas bumbiņas.
Vīnogu lapas nedaudz noskalo ūdenī, lai noņemtu skābeno marinādi. Gaļu tin vīnogu lapās kā mazus tīteņus.
Lai pagatavotu dolmas, jāņem katliņš, kas būtu atbilstošs pagatavoto dolmu skaitam. Visām dolmām ir jānoklāj katls pilnībā, tām jābūt cieši vienai pie otras, jo tās ūdenī peld. Iesaku izvēlēties mazāku katlu un kārtot dolmas vairākās kārtās.
Lai izvairītos no dolmu piedegšanas, katla apakšā saliek ripās sagrieztus sīpolus, kas veidos aizsargslāni. Virsū liek dažas vīnogu lapas, tad cieši citu pie citas kārto gatavās dolmas. Pielej 2–3 glāzes ūdens un tvaicē  vismaz 40 minūtes līdz gatavībai.
Pa to laiku sagatavo mērci, sajaucot jogurtu ar lociņiem, ķiplokiem un sāli.
Dolmu var pasniegt kā silto, bet tikpat labi kā auksto uzkodu svētku galdam.

Ieteikums!
Lai padarītu interesantākas garšas, tvaicē dolmu, sajaucot glāzi sausā baltvīna un glāzi ūdens.


Saistītās receptes

Instagram Sekot