Informējam, ka šajā tīmekļa vietnē tiek izmantotas sīkdatnes. Sīkdatne uzkrāj datus par vietnes apmeklējumu. Dati ir anonīmi un palīdz piedāvāt Jums piemērotu saturu un reklāmas.
Privātuma politika

Pīles cepetis ar pastinakiem


Raksta attēls

Mēs ģimenē svētkus cenšamies uzburt, kad vien iespējams, jo tā savu dzīvi padarām daudz, daudz skaistāku. Turklāt man ļoti patīk organizēt, plānot, gatavot un padarīt viesus laimīgus!

Katri svētki ir piedzīvojums. Nekad neklausu ieteikumam svētkos izvairīties no eksperimentiem un gatavot tikai pēc pārbaudītām receptēm. Es tā nemāku, jo mana ēdienkarte top pavisam vienkārši – vai nu iedvesmojoties no svētku tēmas, vai no tā, kas ir ledusskapī. Tomēr dažas klasiskas vērtības uz galda parādās biežāk nekā citas.


Mārtiņdiena, Ziemassvētki, Latvijas valsts un mana vīra dzimšanas diena ir rudens/ziemas sezonā, tāpēc uz galda noteikti būs cepetis – vista, zoss vai pīle. Dažreiz cepeti pasniedzu ar lielāko delikatesi – krāsnī ceptiem kartupelīšiem. Vienmēr gatavoju arī salātus, kuru sastāvs atkarīgs no sezonas, izmantoju tikai sezonas dārzeņus un zaļumus. Visiecienītākie mums laikam ir ceptu pastinaku salāti ar maigu eļļas mērci un lazdu riekstiem. Bieži vien pie pīles, kura ir tik mīksta, ka gaļa pati atdalās no kauliem, pasniedzu sulīgus kolrābja un kāpostu salātus, un nekas negaršo tik labi kā lēcu salāti ar bietēm un grauzdētām mandelēm. 

Lai kāds būtu pamatēdiens, nav nekā svarīgāka par aperitīvu – uzkodām un glāzi dzirkstošā vīna! Mums galdā vienmēr tiek celta svaigi cepta dabīgā ierauga maize, kuru baudām ar labu olīveļļu, sviestu vai kaņepju sviestu. Dažreiz pagatavoju karamelizētus sīpolus, atveru kādu no vasaras konservējumiem. Vienmēr atrodas vieta arī olīvām, cietajam sieram, kādai pašgatavotai pastētei vai humusam. Bet jebkuru svētku maltīti, lai cik sātīga tā bijusi, noslēdzam ar desertu, un tur nu iespējas ir visplašākās – no ābolu tartes rudenī līdz medus vai siera kūkai, šokolādes musam un cepumu izlasei Ziemassvētkos.

Sastāvdaļas:

  • 1 pīle (ap 3 kg)
  • 2 kanēļa standziņas
  • 4 rupjmaizes šķēles, pārgrieztas uz pusēm
  • 16 ķiploka daiviņas, nomizotas
  • 12 rozmarīna zariņi
  • 6 timiāna zariņi
  • 8 selerijas kāti, veseli
  • 30 ml vīnogu kauliņu eļļas vai rapšu eļļas
  • 1 ēd.k. rupjā sāls
  • 1 tējk. ķimeņu
  • 1 tējk. svaigi maltu melno piparu

pastnakiem:

  • 1 kg nomizotu bio pastinaku, sagriezti garenās daivās
  • 1 tējk. smalki sakapāta rozmarīna
  • jūras sāls pēc garšas
  • svaigi malti melnie pipari pēc garšas
  • sauja rukolas lapu
  • 1/4 granātābola sēkliņas
  • 40 g grauzdētu lazdu riekstu, sakapātu

Pagatavošana:

  1. Sakarsē krāsni 220 grādus karstu.
  2. Nomazgā un nosusini pīli un sadursti tai apakšu ar dakšiņu, pāris reizes iedurot katrā pusē pie spārniem un augšā filejas ādā (bet ne pārāk dziļi).
  3. Vēderu iesmērē ar sāli un tad ieliec 4 selerijas kātus, 8 ķiploka daiviņas un rozmarīnu.
  4. Pannā izkārto rupjmaizi, ķiplokus, kanēļa standziņu, timiānu, selerijas kātus tā, lai tie ir tieši zem pīles.
  5. Uzsēdini virsū putnu, pārlej ar eļļu un iemasē to ādā.
  6. Uzber sāli un ķimenes un ieberzē.
  7. Liec krāsnī uz zemākā līmeņa un cep 30 minūtes.
  8. Tad samazini karstumu uz 180 grādiem un cep vēl 2 h.
  9. Kad pīle cepusies 2,5 h, sagriez pastinaku, kā vēlies, liec citā pannā, pielej 4 ēd.k. tauku, kas satecējuši pannā pie putna, samaisi, pievieno rozmarīnu, sāli un piparus.
  10. Pannu ar pīli pārcel vienu iedalījumu augstāk, bet pannu ar pastinakiem liec uz krāsns pamatnes.
  11. Cep visu vēl 30 minūtes (pīles kopējais cepšanās laiks ir 3 h).
  12. Ja pastinaki neliekas pietiekami brūni, tad, kad pīle gatava, izņem to no krāsns un ļauj 10 minūtes atpūsties.
  13. Tikmēr palielini krāsns temperatūru līdz 210 grādiem, lai pastinaki apcepas, līdz tie ir gatavi.
  14. Pasniedz pīli ar pastinakiem, kas samaisīti ar rukolu, granātābolu sēkliņām un riekstiem.
ALKOHOLA LIETOŠANAI IR NEGATĪVA IETEKME. Alkoholisko dzērienu pārdošana, iegādāšanās un nodošana nepilngadīgām personām ir aizliegta.

Instagram Sekot