Informējam, ka šajā tīmekļa vietnē tiek izmantotas sīkdatnes. Sīkdatne uzkrāj datus par vietnes apmeklējumu. Dati ir anonīmi un palīdz piedāvāt Jums piemērotu saturu un reklāmas.
Privātuma politika

Jēra gaļas sautējums


Raksta attēls

Esmu pārliecināts, ka svētki katrā ģimenē ir īpašs notikums. Vismaz manā ģimenē tas nav spontāns pasākums, jo svētki tiek gaidīti, plānoti un pārdomāti desmitiem reižu.

Tāpat kā gadalaiki, ik reizi mainās arī ēdiens, kuru ceļam galdā. Protams, mums ir dažas īpašas ģimenes receptes, kas paliek nemainīgas. Laika gaitā ģimene ir kļuvusi lielāka, un arī svētku galds – par vairākiem ēdieniem bagātāks. Mūsu maltītes prioritāte ir sezonāli un tīri produkti. Rudenī aktuāli ir dārzeņi un saknes visās varavīksnes krāsās, Latvijas purvos augušās ogas, dažāda skābuma un salduma augļi un, protams, meža veltes – bez tām nekādi! Kaut nedaudz sēņu mērces noteikti uzliks punktu uz “i”. Ja ciemojamies pie radiem Lietuvā, tur vienmēr tiek pasniegta pēc īpašas vecvecmammas receptes gatavota pastēte. Manuprāt, tieši šīs mazās nianses sniedz īpašo svētku garšu.

Mums ģimenē ir mednieks, tāpēc viens no iecienītākajiem ēdieniem ir meža gaļas cepetis, sautējums vai speciāli gatavotas, viegli kūpinātas desas. Sautējumu parasti gatavoju lēnām, vismaz sešas stundas. Šis ir īpašs rudens beigu sautējums, kurā tiek izmantota vismaz 10 dienas noturēta gaļa, dažādas saknes, sēnes, pilnīgākai garšai – arī kadiķogas un, protams, portvīns. Esmu mēģinājis arī sarkanvīnu, bet šķita, ka kaut kā pietrūkst, tāpēc mana izvēle pie meža gaļas ir tieši portvīns. Šo ēdienu parasti pasniedzam ar krāsnī ceptiem vai, ja laiks ir siltāks, ar grilētiem dārzeņiem un saknēm.

Gatavojot ēdienu, es iesaku atturēties no gataviem produktiem (tie ir arī dārgāki) un censties no vienkāršām, kvalitatīvām, svaigām sastāvdaļām pagatavot izcilu maltīti. Mūsu ģimenē akceptē tikai garšīgu un saprotamu ēdienu, tāpēc arī es novēlu visiem svētkos un ikdienā censties gatavot no sirds un vairāk laika pavadīt kopā.

Sastāvdaļas:

  • 1 kg jēra gaļas (medījuma vai liellopa gaļa)
  • eļļa vai tauki apcepšanai
  • 2 sīpoli
  • 4 burkāni
  • 1/2 seleriju saknes
  • 600 g sēņu (dažādas)
  • 350 ml Madere Cruz portvīna
  • 600 ml dedzināto kaulu buljona (jēra, liellopa, medījuma)
  • 8 dateles bez kauliņiem

garšvielas:

  • 1 čili
  • 1 ķiploks
  • 12 kadiķogas
  • 4 smaržīgie pipari
  • 1 bunte rozmarīna

Pagatavošana:

  1. Sagriez jēra gaļu lielos gabalos un cep uz pannas taukos vai eļļā. Kad gaļa ir apbrūnējusi, pielej klāt buljonu un ļauj tvaicēties.
  2. Nomizo burkānus, seleriju un sīpolus, sagriez lielos gabalos. Čuguna katlā taukvielās apcep tos, pievieno sēnes. Pievieno portvīnu un dateles. Ļauj vīnam nedaudz vārīties. Tad pievieno gaļu ar buljonu.
  3. Ja nevēlies, lai garšvielas būtu izkaisītas pa visu katlu, vari tās iesiet marlē un peldināt katlā. Noslēdz katlu un liec krāsnī 90–120 grādos 5–6 h.
  4. Pasniedz ar krāsnī ceptiem kartupeļiem, dārzeņiem, rīsiem, bulguru vai citām sezonālām piedevām.
ALKOHOLA LIETOŠANAI IR NEGATĪVA IETEKME. Alkoholisko dzērienu pārdošana, iegādāšanās un nodošana nepilngadīgām personām ir aizliegta.

Instagram Sekot