Informējam, ka šajā tīmekļa vietnē tiek izmantotas sīkdatnes. Sīkdatne uzkrāj datus par vietnes apmeklējumu. Dati ir anonīmi un palīdz piedāvāt Jums piemērotu saturu un reklāmas.
Privātuma politika

Ziemas vēstnesis – karstvīns


Latīņu vārdi Vinum Hippocraticum apzīmē vīnu, kas sajaukts ar garšvielām un cukuru un kas var arī tikt karsēts. Līdz pat 18. gs. tas tika uzskatīts par dziedniecisku dzērienu un afrodiziaku. Pierādīts ir fakts, ka romieši, dodoties iekarojumos, līdzi ņēma vīnu, kuru, kad tas sāka bojāties, karsēja, papildus pievienojot dažādas garšvielas. Uzskata, ka, pateicoties tieši Romas leģioniem, mēs zinām, kas ir karstvīns. Starp citu, tā radusies arī sangrija.

Karstvīna reibinošā smarža ir kļuvusi par neatņemamu sastāvdaļu daudzos gada nogales svētkos, ballītēs, mājas svinībās, Ziemassvētku tirdziņos un āra aktivitātēs. Atliek tik kādu nakti padarboties lauskam vai uzkrist pirmajai sniegpārslai uz deguna, kā mēs sākam lūkoties pēc Ziemassvētku smaržām – mandarīniem, piparkūkām, degošām svecēm, kāda apdeguša egļu zara vai karstvīna aromāta.

Par receptēm un karstvīna pagatavošanu runājot, ieteikums ir tikai viens – vīnu nedrīkst karsēt virs 70 grādiem un noteikti jāizvairās no tā uzvārīšanas. Izskaidrojums tam ir pavisam vienkāršs – tuvojoties vārīšanās temperatūrai, strauji izdalās gan alkohols, gan aromātiskās vielas, padarot karstvīnu mazāk baudāmu. Pārējais attiecībā uz garšu un smaržu ir jūsu pašu rokās, un tā ir tāda pati gaumes lieta kā ikdienas vīna izvēle.

Visierastākais karstvīna gatavošanas veids – katliņā ielej sarkanvīnu (sausu vai saldu pēc pašu izvēles), pievieno garšvielas un lēni karsē. Līdzko katla malās parādās pirmie mazie vārīšanās burbulīši, tā karsēšana jāpārtrauc. Atstāj uz brīdi katlu noslēgtu, ļaujot dzērienam ievilkties, tad nokāš, un dzēriens gatavs.

Garšvielas, kuras var izmantot karstvīna īpašā aromāta un garšas iegūšanai:

  • Krustnagliņas
  • Kanēļa standziņas
  • Muskatrieksts
  • Apelsīna miza (der arī citu citrusaugļu miza)
  • Zvaigžņu anīss
  • Vaniļas pākstis
  • Kardamona pākstis
  • Ingvers (to biežāk izmanto skandināvi)
  • Žāvēti āboli vai jebkādi citi žāvēti augļi

Svarīga lieta ir papildu saldums – pilnīgi sauss vīns karstā veidā paliek vēl skābāks, tādēļ ieteicams karstvīnu saldināt, tam izmantojot sev iemīļotāko salduma avotu. Es rekomendēju medu, bet esiet uzmanīgi ar stipro medu ar spēcīgu smaržu (piemēram, viršu vai rapša), jo karsējot medus specifiskā smarža paliks tikai stiprāka un nomāks citas garšvielas. Šī paša iemesla dēļ nav ierasts karstvīna gatavošanā izmantot ozolkokā nogatavinātu vīnu.

Vēl viena lieta, ko mēdz pievienot asumiņam, ir neliels daudzums stiprā dzēriena. Mans ieteikums – izmantot tās pašas izcelsmes destilātu, tātad brendiju. Tikai, lūdzu, nepārspīlējiet ar daudzumu, ne vairāk kā desmito daļu no kopējā tilpuma, jo karstā dzērienā alkohols būs sajūtams un tas iedarbosies daudz stiprāk.

Tāpat droši varat izmantot ogu vīnus vai baltvīnu, kam pēc tradicionālās vācu receptes galvenā garšviela ir kanēlis.

Un vēl labā ziņa – karstvīna pagatavošana ir līdzīga zupas vārīšanai. To droši var pagaršot gatavošanas laikā un pievienot to, kas šķietami pietrūkst ideālajai garšai!
Lai izdodas karstvīns un lai jūsu namā valda pilnīga Ziemassvētku smarža!

ALKOHOLA LIETOŠANAI IR NEGATĪVA IETEKME. Alkoholisko dzērienu pārdošana, iegādāšanās un nodošana nepilngadīgām personām ir aizliegta.

Instagram Sekot