Informējam, ka šajā tīmekļa vietnē tiek izmantotas sīkdatnes. Sīkdatne uzkrāj datus par vietnes apmeklējumu. Dati ir anonīmi un palīdz piedāvāt Jums piemērotu saturu un reklāmas.
Privātuma politika

Steiks un vīns – ideāls pāris


Pieci tradicionāli steika un vīna “kopdzīves” stāsti:

Argentīnas steiks un Mendoza Malbec – iespējams, pašlaik visizslavētākais un saderīgākais pāris. Tā pamatā ir šādi faktori: deficīts jeb Argentīnas vērša gaļas grūtā pieejamība, īpašā pagatavošana uz atklātas uguns Asado stilā, Chimichurri specifiskā mērce un kopējais rezultāts – izcils steiks, mazliet apdūmots, ar viegli kraukšķīgu maliņu un sulīgu, mīkstu, uz mēles kūstošu struktūru gaļas gabala iekšienē. UN to NEDRĪKST lietot uzturā bez klasiska, perfekti nostrādāta, vismaz gadu ozolkoka mucā izturēta, mazliet dūmakaina, plūmju, ķiršu un piparu smaržas piesātināta eleganta vietējā Malbec vīna. Man padomā ir tieši tāds vīns – tas ir Trapiche Oak Cask Malbec Mendoza. Baudiet!

Filet Mignon au Bordelaise un Bordo – izsmalcinātā klasika. Šī saderība ir pilnīgi pietiekama, lai paskaidrotu, ko nozīmē vārds “DELIKATESES”. Un patiesi, visizsmalcinātākās gaļas – filejas – pats maigākais un smalkākais gabaliņš, pagatavots kastrolītī, nevis uz pannas, pasniegts ar supersmaržīgo un koncentrēto sviesta/vīna/buljona mērci un ar labā krasta sarkano bordo vīnu. Mans pienākums būtu kā saderīgāko vīnu ieteikt vislepnāko pieejamo (lasi – nepieejamo) labā krasta bordo vīnu par, teiksim, hmm, kādiem 300 eiro pudelē, bet es mēģināšu būt reāls. Esmu pārliecināts, ka pietiekami līdzvērtīgu baudījumu sajutīsiet harmonijā, ko jums sniegs šis ēdiens kopā ar slavenā Rotšildu nama pieejamāko vīnu – Mouton Cadet Bordeaux sarkanvīnu. Ēdiena un dzēriena saderību veidos sarkano un tumšo ogu, kā arī ķiršu smaržu buķete, spilgti un kārdinoši nostrādātā gatavu ķiršu, žāvētu meža ogu un piparotā garšas struktūra. Labi dzīvojam! – tas ir visprecīzākais šādas maltītes apzīmējums.

Cepta Spānijas vērša gaļa un vecs Tempranillo – spāņu izpratne par ideālo steika maltīti. Kaut vēl populārāki Ibērijas pussalā ir dažādi liellopu gaļas sautējumi, nozīmīgu vietu ieņem arī steiks. Tas parasti tiek marinēts olīveļļā ar ķiplokiem, sīpoliem un tradicionālām garšvielām – rozmarīnu, raudeni un pētersīļiem. Ļoti bieži tam pievieno mērci ar tomātiem un zaļajiem pipariem. Bet neatņemama šādas maltītes sastāvdaļa ir “gatavs” sarkanvīns no Tempranillo vīnogām. Ar vārdu “gatavs” es domāju ilgstoši izturēts, vecs sarkanvīns ar pilnībā nobriedušu raksturu, kas šo ēdienu paceļ citā – harmonijas – līmenī. Un atkal – prestiži būtu ieteikt kādu ļoti dārgu un vecu vīnu no slavenās Rioja vai Priorat, vai Ribera del Duero vīna darītavas. Bet, tā kā es vēlos ieteikt maksimāli pieejamu, cenas un kvalitātes ziņā saderīgu vīnu un tā kā Tempranillo audzē katrā Spānijas ciematā, tad mans ieteikums ir Tierra Imperial Tempranillo Gran Reserva no Lamančas (La Mancha) apgabala – nekļūdīga izvēle, ja esat nolēmis šodien cept vērša gaļu!

Grilēts piparots steiks ar austrāļu Shiraz – spēcīga maltīte spēcīgiem cilvēkiem. Ja mēs runājam par grilētas vērša gaļas pagatavošanu, Austrālijai ir viena būtiska priekšrocība pret pārējo pasauli – savs neatkārtojamais un nepārspējamais Shiraz. Vīns, ko Ronas ielejā un citur Eiropā pazīstam kā Syrah ar elegantu, viegli dūmakainu, neuzbāzīgu sarkano dārza ogu aromātu buķeti un vieglu struktūru, Zaļajā kontinentā ir pilnīgi transformējies. Kārtīgā Shiraz sajutīsiet izteiktu vaniļas, tumšo ogu, upeņu aromātu un biezu, pilnmiesīgu garšas struktūru. Bieži tiek lietots apzīmējums “zaptains”, tā nu es jums atgādinu pie nākamā grilētā piparu steika neaizmirst pievienot, manuprāt, garšīgāko mūsu veikalā nopērkamo “vecmāmiņas ievārījuma” vīnu – Lindemans Bin 50 Shiraz no dienvidaustrumu Austrālijas.

Tagliata di manzo ar Chianti Classico – mana sapņainākā harmonijas pieredze. Florencē (noklusēšu, kurā tieši krodziņā) to dara šādi – uzkarsētā čuguna katliņā ar mazliet olīveļļu apcep vērša muguras augšpuses daļas (top sirloin) steika gabalu, atdalītu no kaula, ierīvētu ar olīveļļas, rozmarīna, salvejas, ķiploku, sāls un piparu maisījumu. Kad steiks ir apbrūnināts, to liek cepties aptuveni uz 20 minūtēm stipri sakarsētā cepeškrāsnī vai tradicionālajā malkas krāsnī picu cepšanai (forno). Pēc cepšanas ļauj tam mazliet atdzist, tad to sagriež plānās šķēlēs un kārto uz šķīvja, kurā iepriekš ir ieklāta kārta ar arugulas lapiņām. Ēdienu mazliet aplej ar augstākā labuma olīveļļu (Extra Vergine), balzametiķa sīrupu (Crema di Balsamico) un pārkaisa ar caurspīdīgi plāni sagrieztām Grana Padano siera minišķēlītēm. Pasniedz kopā ar Toskānas sarkanvīnu Chianti Classico... Man ir tas gods jums piedāvāt un ieteikt pie šāda ēdiena visaugstākā labuma kjanti – Villa Cafaggio Chianti Classico. Ķiršu ievārījuma un ķiršu sveķu aromātu buķete ar zemes, ceptu garšvielu un žāvētu zaļumu niansēm, aizraujošu skābo ķiršu garšas struktūru un delikātu pēcgaršu. Ēdiens ar baudu un dzēriens ar baudu, kopā sanāk – harmonija!

ALKOHOLA LIETOŠANAI IR NEGATĪVA IETEKME. Alkoholisko dzērienu pārdošana, iegādāšanās un nodošana nepilngadīgām personām ir aizliegta.

Instagram Sekot