Informējam, ka šajā tīmekļa vietnē tiek izmantotas sīkdatnes. Sīkdatne uzkrāj datus par vietnes apmeklējumu. Dati ir anonīmi un palīdz piedāvāt Jums piemērotu saturu un reklāmas.
Privātuma politika

Siera un vīna saderība


Vīns un siers vienmēr ir ticis godāts saderīgs savienojums. Bet tā kā mūsdienās ir pieejami tik dažādi sieri un vīni, tad vienmēr būs kāds saskanīgāks, bet kāds - mazāk savienojams pāris. Pilnībā gatavas receptes ideālai vīna un siera saderībai nav, ir tikai dažas norādes, kuras der izmantot, ekspermentējot un meklējot savu ideālo saderību, kas vislabāk atbilst katram tīkamākajām garšas niansēm.

Ļoti iespējams, ka Jums izdosies atrast ideālo saderību, mēģinot savienot vienas reģionālās izcelsmes produktus. Var mēģināt apvienot, piemēram, Chevre ar Sancerre (kazas sieru ar Sauvignon Blanc vīnu), Pecorino Toscano ar Brunello di Montalcino (izturētu aitas sieru un labākos vīnus no Sangiovese vīnogu paveidiem), Brie Champenoise ar Champagne (maigu un mīkstu govs piena sieru ar šampanieti).

Mēģiniet izteikti sāļos sierus konfrontēt ar ļoti saldiem, deserta vai stiprinātajiem vīniem un, iespējams, ka būsiet patīkami pārsteigti par kontrasta saderību! Klasiskāki piemēri – Roquefort un Sauternes kombinācija (aitas siers ar zilo pelējumu un dabīgais desertvīns) vai arī Stilton Blue ar Vintage Port (īpašs govs siers ar zilo pelējumu un izturēts salds stiprināts vīns).

Mēģiniet treknumu sierā kompensēt ar tanīnu un skābumu vīnā, piemēram Manchego ar Rioja (izturēts aitas piena siers un vīns no Tempranillo vīnogām) vai Provolone siers ar Chianti vīnu (govs pilnpiena izturētais siers un spirgti skābs sarkanvīns).

Var mēģināt saskaņot skābumu vīnā un sierā– tādejādi vieglāk būs piemeklēt saderīgo partneri baltvīniem, piemēram, svaigais vai puscietais kazas siers saderēs ar vīnu no Sauvignon Blanc, Verdejo, Viura vai Chenin Blanc vīnogām. Pamēģiniet krēmīgākos un treknākos sierus baudīt kopā ar sausu dzirkstošo vīnu – burbuļi labi palīdz neitralizēt pārlieku treknumu.

Ieteicams ļoti uzmanīgi izvēlēties vīnu izteikti maigiem un neitrāliem sieriem – šādā gadījumā vīna intensitāte var nomākt siera garšu, tāpēc vajadzētu izvēlēties kādu vieglu, pat gaisīgu vīnu bez izteikta skābuma. Šādā gadījumā drīzāk derēs mazliet saldenie vīni ar ziedu aromātiem.

Ir daudz ļoti pikantu un pat asu sieru – ar tiem tikai retais vīns var cīnīties aromātu un garšas intensitātē. Tāpēc, izvēlotais vīnu, kurš Jums ikdienā patīk, bet nav super piesātināts, kombinācija var sagādāt vilšanos, jo kopā ar pikanta tipa sieru tas vienkārši pazudīs. Ir divi veidi, kā tomēr atrast ar saderību šiem sieriem. Pirmais - jāmeklē super piesātināts sarkanvīns. Otrais un biežāk izmantotais variants ir neitralizēt siera asumu, aplejot to ar ļoti saldu mērci. Populārākās mērces ir vīģu ievārījums, kļavu lapu sīrups vai medus ar riekstiem. Mēs iesakām arī pamēģināt sieru baudīt ar aveņu vai meža zemeņu ievārījumu. Un, lūk, siera asums ir neitralizēts, atliek tikai piemeklēt attiecīgās mērces garšas vai smaržas vīnu!

Latviešu garšas kārpiņām nereti tīk arī kūpinātie sieri un latviešu ķimeņu sieri. Pie kūpinātiem sieriem var piemeklēt vīnus ar līdzīgu aromātu struktūru, piemēram, izturētus Syrah vai jaunās pasaules Pinot Noir vīnus, tomēr jāatzīst, ka daudz vienkāršāk šajā situācijā, kad galdā tiek celts tradicionālais ķimeņu siers, ir izvēlēties vietējo reģionālo dzērienu – alu.


Instagram Sekot