Informējam, ka šajā tīmekļa vietnē tiek izmantotas sīkdatnes. Sīkdatne uzkrāj datus par vietnes apmeklējumu. Dati ir anonīmi un palīdz piedāvāt Jums piemērotu saturu un reklāmas.
Privātuma politika

Burkānu kūka

3 stundas
12 personām

Raksta attēls

Mēs ģimenē protam svinēt svētkus un to arī vienmēr darām. Mūsu ciemiņi zina, ka šajā mājā vienmēr būs garšīgs ēdiens, mājīga atmosfēra, viesmīlīgi saimnieki un viesi būs gaidīti arī ikdienā.

Viesībās pasniedzu zupu vai otro ēdienu, kā arī uzkodas un salātus. Drēgnajiem rudens vakariem ļoti piestāv ķirbju zupa, kuru papildinu ar ingveru asumiņam un daudzveidīgām piedevām – garnelēm, kūpinātu apceptu gaļiņu, sēkliņām, zaļumiem, grauzdiņiem, zilo sieru, ķirbju eļļu. Manai ģimenei garšo klasiski ēdieni, tāpēc parasti gatavoju vienkāršus, saprotamus otros ēdienus – cūkgaļas vai putna cepeti vai garšaugos marinētu liellopa gaļu ar krāsainiem dārzeņiem, kāpostiem un zaļumiem piedevās. Bet ģimenes veģetārieši iemīļojuši krāsnī ceptu kazas sieru ar ķirbjiem, bietēm un saldo kartupeli, kā arī batāti vai baklažānu ar dārzeņu un siera pildījumu.

Desertā labprāt gatavoju kaut ko siltu, sevišķi aukstā laikā. Šim nolūkam ļoti piemēroti ir āboli. Ja pietiek laika, cepu ābolu strūdeli, ko pasniedzu ar vaniļas mērci un balto saldējumu. Ja laika nav daudz, cepeškrāsnī sacepu ābolus ar sviestu, kanēli un cukuru, papildinu ar saldējuma bumbu un pārkaisu ar kraukšķīgām kanēļa mandeļu drupačām. Smaržo un garšo dievīgi! Uz galda vienmēr ir arī svaigi augļi – ziemā tie ir mandarīni, kurus nevaram vien sagaidīt parādāmies veikalos. Bet no dzērieniem viesībās lielākoties izvēlamies vīnu – ziemā priekšroku dodam sarkanvīnam, parasti Itālijas izcelsmes.

Latvijas simtgades svētkos galdu rotās balts galdauts, ziedi, sveces un īsta svētku kūka – mana mīļā burkānu kūka. Pēdējā laikā samazinu kviešu miltu daudzumu uzturā, tāpēc burkānu biskvītu cepu ar mandeļu miltiem, tad tas sanāk mitrāks un gardāks. Neatņemama biskvīta sastāvdaļa ir rozīnes un rieksti, kā arī rums un kanēlis. Krēmu šai kūkai izvēlos spilgti baltu, lai kontrastē ar skaisto biskvītu, tāpēc izmantoju mascarpone sieru. Kūku bagātīgi dekorēju ar dzērvenēm, pistācijām un mandarīniem.

Sastāvdaļas:

biskvītam:

  • 2 olas
  • 100 g brūnā cukura
  • 85 g cukura
  • 150 g kviešu miltu
  • 3 burkāni
  • 170 g kukurūzas eļļas
  • 1 tējk. sodas
  • 1 tējk. cepamā pulvera
  • 110 g rozīņu
  • 60 g valriekstu
  • naža gals muskatrieksta
  • 1 tējk. kanēļa
  • apelsīna miziņa no 1/2 apelsīna
  • apelsīnu sula no 1 apelsīna
  • 30 g ruma

krēmam:

  • 170 g saldā krējuma
  • 170 g mascarpone siera
  • 100 g dzērveņu, saberztu ar cukuru

dekoram:

  • 100 g dzērveņu
  • 30 g pistāciju
  • nekūstošais pūdercukurs pārkaisīšanai
  • 1 mandarīns

Pagatavošana:

  1. Burkānus nomizo un sarīvē.
  2. Olas sajauc ar cukuru.
  3. Sausās sastāvdaļas sajauc bļodā un pakāpeniski iemaisi pie olām, pievieno burkānus.
  4. Sasmalcini valriekstus un pievieno masai.
  5. Pievieno rozīnes. Ja patīk mīkstākas rozīnes, tās izmērcē uz nakti vai novāri, nokās un pievieno masai.
  6. Pierīvē apelsīnu miziņu un piespied sulu, pievieno rumu. Samaisi.
  7. Lej ietaukotā kūkas formā un cep iepriekš sakarsētā krāsnī 170 grādos aptuveni 50 min. *Cepšanas laiks atkarīgs no biskvīta izmēra – jo plānāks un mazāks biskvīts, jo mazāk jācep. Pārbaudi gatavību ar koka irbulīti – ja viducis nav mīksts un ķepīgs, tad biskvīts ir gatavs.
  8. Gatavo krēmu – saputo mascarpone sieru ar saldo krējumu līdz stingrai konsistencei.
  9. Saberz svaigas dzērvenes ar cukuru.
  10. Izcepto biskvītu atdzesē un griez horizontāli 3 daļās.
  11. Apakšējo daļu liec formā, virsū liec krēmu un dzērvenes, tad liec otro biskvīta kārtu, tad atkal krēmu un dzērvenes un tad atkal krēmu un biskvītu.
  12. Dekorē ar dzērvenēm, mandarīniem, pistācijām, pārkaisi ar nekūstošo pūdercukuru.
ALKOHOLA LIETOŠANAI IR NEGATĪVA IETEKME. Alkoholisko dzērienu pārdošana, iegādāšanās un nodošana nepilngadīgām personām ir aizliegta.

Instagram Sekot