Informējam, ka šajā tīmekļa vietnē tiek izmantotas sīkdatnes. Sīkdatne uzkrāj datus par vietnes apmeklējumu. Dati ir anonīmi un palīdz piedāvāt Jums piemērotu saturu un reklāmas.
Privātuma politika

Z/S Veckūkuri

Vai svaigpiena jogurti ir svaigāki par citiem?


Lai apciemotu zemnieku saimniecību “Veckūkuri”, kur tiek ražots “Mans piens” produkti, devāmies uz Strenču novada Jērcēnu pagastu. Pavasaris vēl nebija ieradies, un daudzviet pa ceļam bija sniegs. Toties, kad iebraucām pagalmā un satikām tās īpašnieci Ilviju Jakovinu, dzīvīgums un pavasaris uzreiz bija klāt.

Lielā saimniecība izveidota jau pirms 16 gadiem, kad tika izlemts no pilsētas pārcelties uz laukiem, un darbība uzsākta 2000. gada pirmajās dienās. Sākumā saimniecībā bija tikai govis un produkcijā - piens - bet krīzes laikā tika izlemts ražot arī citus produktus, tādēļ tagad Ilvija var lepoties ar plašu produktu klāstu. “Mans piens” ir saņēmis daudzas balvas: 2014. Gadā balvu “Veselīga uztura ražotājs”, Zelta balvu “Rīga Food” kategorijā “Straujāk augošais uzņēmums 2010-2011”, arī VARAM godalgu 2013. gadā un “Sējēji” balvu 2009. gadā.

Prieks bija redzēt lielo govju saimi (aptuveni 70), kuras laimīgi dzīvo atvērtās kūtīs. Ilvija to arī apstiprināja, teikdama, ka tās patiešām esot priecīgas - ēdiens tām tiek pasniegts “kā uz paplātes”, dzīvo svaigā gaisā un ir pasargātas no lietus, vēja, sniega, svelmes un dunduriem. Katru dienu tiek izslaukta tonna piena, tātad aptuveni 365 tonnas gadā. Lai gan strādnieku ir maz (tikai seši), ražošana notiek ļoti aktīvi - piecas dienas nedēļā, savukārt slaukšana - katru dienu.

“Mans piens” daudzveidīgā produkcija

“Veckūkuru” saimniecībā tiek ražots svaigpiens, kas tiek pārstrādāts ražojot citus produktus. Produkti nesatur E vielas, pārtikas piedevas vai konservantus, tāpēc arī derīguma termiņš tiem ir īsāks. “Mans piens” svaigpiena sastāvā ir 4% tauku, jo tas tiek fasēts svaigs un netiek vārīts vai pasterizēts. No svaigpiena tiek ražoti vairāki produkti, bet piens, kuru nepārstrādā jogurtos vai citos produktos, no cisternas tiek pildīts skaistās pudelēs un vests uz veikaliem. Viss piens ir iegūts tikai no saimniecībā esošajām govīm un netiek iepirkts no citām saimniecībām. 60% izslauktā piena nonāk tirgū kā “Mans piens”, savukārt 40% tiek pārstrādāti citos produktos. Arī es to nogaršoju - tas ir ļoti garšīgs un patiešām atšķiras no pasterizēta piena.

Katru dienu “Veckūkuros” saražo aptuveni 1000 trauciņu ar dažādu veidu jogurtiem. Kopumā “Mans piens” jogurtiem ir 14 dažādas garšas, bet tās nemitīgi tiek papildinātas ar jaunām. Jogurtos tiek izmantoti īsti augļi veselos gabaliņos, nevis ievārījumi vai sīrupi. To klāsts ir patiesi liels – ir gan rupjmaizes jogurti ar augļiem un riekstiem, ar graudu pārslām un augļiem, pat Ziemassvētku un mīlestības jogurti un, protams, arī jogurts bez piedevām. Izrādās, ka latviskums vinnē, jo visiecienītākie ir tieši dažādie rupjmaizes jogurti ar plūmēm, riekstiem, aprikozēm, āboliem, rozīnēm un dzērvenēm. Graudu pārslu jogurta recepte tika radīta, lai bērni ēstu veselīgāk, jo jogurtā tiek “iemānītas” auzu pārslas. Dabiskās jogurta baktērijas darbojas un padara pārslas mīkstākas. Vēl tiem tiek pievienotas dažādas piedevas, kas bērniem garšo - zemenes, ķirši, bumbieri, smiltsērkšķi un vēl šokolādes gabaliņi. Izrādās, ka bērniem var iegaršoties arī veselīgie produkti.

Izcils produkts, kuru man atļāva palīdzēt gatavot, ir siera bumbiņas. “Mans piens” tās sauc par siera lodītēm. Tās, kuras es taisīju, tika apviļātas valriekstu drumstalās. Vēl klāstā ir ar maurlokiem; tomātiem un čili pipariem; tomātiem un baziliku; pistācijām, kā arī ar baravikām – pavisam kopā seši veidi. Produktu plašajā klāstā ir arī mērces - ar spinātiem; ar īstiem mārrutkiem; ar tomātiem un baziliku; ar dillēm; ar ķiplokiem. Un visās izmantotas tikai dabiskās garšvielas.

Protams, ja ir piens, tad jābūt arī sviestam. Ilvija ir izdomājusi ļoti garšīgas kombinācijas. Man ļoti iegaršojās tomātu un bazilika sviests, kas spēj piešķirt itāļu ēdiena garšu pat vienkāršai maizītei. Bet ir vēl ar kurkumu un papriku; ar Latvijā audzētām kaņepēm; ar ķiplokiem un zaļumiem.

Jauka sakritība, ka mēs abas ar Ilviju novērtējam kurkumas pozitīvās īpašības. Kad domāju, ko gatavot, ciemojoties “Veckūkuros”, es nezināju, ka “Mans piens” ražo produktu ar kurkumu. Ilvija gan teic, ka Latvijas pircējs šo labumu vēl nav īsti sapratis, bet gan jau ar laiku iepazīs un kurkumu iecienīs.

Nākotnes plāni

Enerģiskā Ilvija saprot, ka nevar stāvēt uz vietas, un nepārtraukti kaļ jaunus plānus un projektus. Viņas nākotnes plānos ietilpst gan jauni produkti, gan preču tirdzniecība ārpus Latvijas. Saņēmusi Eksporta balvu, kas apstiprina eksporta atļauju, ir jāplāno, kurus produktus piedāvāt ārzemju tirgum.

Ir daži jauni produkti, kuri patiešām izklausās gardi. Viens no tiem - saldās siera lodītes dažādu augļu (upeņu, cidoniju, dzērveņu un aveņu) želejā. Vēl ir iecerēts marinēts siers. Ilvijas izglītība ir ekonomiste, un pirms 25 gadiem viņa strādāja mazumtirdzniecībā. Tagad, kad ir veiksmīgi izveidojusi lielu saimniecību un uzņēmumu, ir vēl paguvusi šī gada janvārī saņemt maģistra diplomu Pārtikas higiēnā LLU Veterinārmedicīnas fakultātē. Bet ar to nepietiek... Drīz būs arī maģistra grāds ekonomikā. Nu tad ir skaidrs, ka ”Mans piens” uzņēmumam būs viss nepieciešamais, lai augtu un zeltu. Novēlu veiksmi!

Gatavosim ar pienu un jogurtu!

Piens un jogurts ir divi produkti, bez kuriem nespēju gatavot. Tas, ka mums Latvijā ir tik fantastiski ražotāji kā “Mans piens”, padara gatavošanu vēl jaukāku. Izvēlējos netradicionālas receptes, lai gan man, gan citiem būtu interesantāk. Piena zupas ir gardas, bet es varu piedāvāt kaut ko citu.

Gatavošanu vēl aizraujošāku un neierastāku padarīja tas, ka viss notika netālu no “Veckūkuriem” - Jērcēnmuižas Mednieku namā, kura saimnieks ir viesmīlīgais Jānis Ence. Namu ir vērts apciemot, ja dodaties Strenču novada pusi.

Smūtijs – svaigēdiena vitamīnu bumba
Smūtiji pēdējos gados ir kļuvuši populāri visā pasaulē, tostarp arī Latvijā. Kas ir smūtijs? Augļi, ogas, zaļumi, dārzeņi visādās kombinācijās, kas sablendēti kopā ar ūdeni, pienu vai jogurtu. Vēl tam var pievienot sēklas, pārslas vai graudus. Visas sastāvdaļas ir svaigas un vitamīniem bagātas.

Smūtijs ir ideāls brokastīm, azaidam vai pat vakariņām, ja vēlaties notievēt vai vakarpusē lietot uzturā ko vieglu. To var ērti paņemt līdzi uz darbu, skolu, sporta zāli, dzert pļavā, mašīnā vai tramvajā - būtībā visur. Viss, kas nepieciešams, ir blenderis un izdoma, un var eksperimentēt uz nebēdu.

Smūtiji “Veckūkuros”

Lai būtu interesantāk, gatavoju divus dažādus smūtijus.

Sastāvdaļas:

  • Bezpiedevu jogurts - 200 g
  • Piens - 100 ml 
  • Banāni - 2 gab.
  • Āboli – 2 gab. 
  • Gurķis 
  • Ananass
  • Ogas 
  • Avokado
  • Spināti

Pagatavošana: Pirmais smūtijs: banānu, ābolu, pusi gurķa, pusi ananasa, avokado un lielu sauju spinātu liek blenderī, papildinot ar 100g jogurta. Sablendē un gatavs! Iepilda glāzēs un dekorē ar spinātu lapiņu.

Otrais smūtijs: banānu, ābolu, pusi gurķa, pusi ananasa un ogas liek blenderī, pievienojot 100g jogurta. Kad sablendē, uzber pa virsu ogas un piparmētru lapiņu.

Vista tandiras stilā ar rīsiem un raitas mērci jeb salātiem

Šis ir ļoti tradicionāls indiešu ēdiens, oriģināli cēlies Pendžābas (Punjab) reģionā, kas atrodas Indijā un Pakistānā. Šo delikatesi mēs varam ļoti viegli gatavot arī Latvijā. Būtībā tā ir vista, kas marinēta jogurtā ar dažādām garšvielām, un tad cepta krāsnī. Īstā tandira (tandoori) krāsns ir apaļa un veidota no māliem, kur apakšā ievietota malka un ogles. Tajā ieliek metāla iesmus, uz kuriem cepas gaļa. Interesanti, ka uz krāsns malām cep arī maizi. Tas notiek šādi - mīklas plācenīšus piespiež pie krāsns malas, cepoties tie sāk atlēkt nost. Tas nozīmē, ka maize ir gatava. Maizes veidu ir daudz, zināmākie ir “nan” un “paratha”. Tandira tipa krāsnis ir atrodamas lielākajā daļā austrumu zemju, sākot jau ar Armēniju.

Tā kā mums tādas krāsns nav, marinēto vistas gaļu cepām parastā cepeškrāsnī, un iznāca ļoti labi. Vasarā var droši izmēģināt marinēto gaļu uzlikt uz iesmiem un cept uz oglēm. Marināde patiešām padara gaļu mīkstu un sulīgu, un garšvielas vistai piešķir īpašu noti.

Paredzēts: 4 personām

Gatavošana: 3 stundas, ieskaitot 2 stundu marinēšanu

Sastāvdaļas:

  • 4 lielie vistas stilbi vai 8 šķiņķīši 
  • Bezpiedevu jogurts - 180 ml 
  • Tandira pasta vai pulveris vai maisījums “Garam masala” - 1 tējk.
  • Nomizots un ķiploku spiedē izspiests svaigs ingvers - 2 tējk.
  • Izspiestas ķiploka daiviņas – 6 gab.
  • Kurkuma - ½ tējk. • Malts koriandrs - 1 tējk.
  • Citrona sula - 1 ēd.k.
  • Sāls - ½ tējk.
  • Sarkanā pārtikas krāsviela - ¼ tējk.
  • Sagriezts citrons vai laims pasniegšanai - 2 šķēlītes
  •  Olīveļļa

Pagatavošana: Vistas ādu iegriež vairākās vietās, lai garšvielas ātrāk iesūktos. Gaļu ieliek bļodā. Pieliek klāt visas sastāvdaļas un rūpīgi ar rokām visu apmaisa, raugoties, lai vistas gabaliņi ir apklāti ar marinādi. Pārklāj ar plēvi un ieliek ledusskapī uz vismaz divām stundām. Ja iespējams, marinē visu nakti. 30 minūtes pirms cepšanas izņem no ledusskapja. Cepeškrāsni sakarsē līdz 220 grādiem. Cep vistu 25-30 minūtes. Pasniedz ar citronu vai laimu, rīsiem un raitas mērci.

Rīsi ar kurkumu

Kurkuma nav tikai garšviela dzeltenā krāsā. Kurkuma ir svarīga viela indiešu un ķīniešu medicīnā. Izrādās, ka tā tiek izmantota jau gadsimtiem ilgi, lai ārstētu dažādas slimības. Man īpaši patīk, kā kurkuma iekrāso rīsus.

Paredzēts: 4 personām

Gatavošana: 40 minūtes

Sastāvdaļas:

  • Basmati rīsi - 200 g
  • Sakapāts sīpols - 1 gab. 
  • Izspiesta ķiploka daiviņa - 1 gab.
  • Kurkuma - 1 ēd.k.
  • Sāls, pipari
  • Olīveļļa

Pagatavošana: Katlā sakarsē olīveļļu, ieliek sīpolu un ķiploku. Sautē, līdz tie kļūst viegli brūni. Piemaisa kurkumu. Pasautē vēl minūti. Pieliek rīsus, sāli, piparus, uzlej ūdeni tā, lai tas būtu 5-7 cm virs rīsiem. Uz lēnas uguns vāra 25 minūtes. Nemaisiet!

Raita

Šī mērce jeb salāti ir obligāta indiešu maltītes sastāvdaļa. Kopā ar asām garšvielām šie salāti jeb mērce dod vēsumu un kontrastu. Būtībā tā ir indiešu versija latviešu tradicionālajiem gurķu un tomātu salātiem ar skābo krējumu.

Paredzēts: 4 personām

Gatavošana: 15 minūtes

Sastāvdaļas:

  • Gurķi - 1 liels vai 3 mazi
  • Sakapāti tomāti - 2 gab.
  • Piparmētra, sakapāta - 2 ēd.k.
  • Koriandrs, kinza, sakapāta
  • Smalki sagriezti lociņi
  • Bezpiedevu jogurts - 180 ml
  • Sāls

Pagatavošana: Sarīvē gurķi ar visu miziņu. Pievieno pārējās sastāvdaļas. Ja vēlas, var piespiest klāt vēl ķiploku un/vai ingveru.

Siera lodītes

Redzot, ka “Veckūkuros” tiek ražotas siera lodītes, nevarēju atturēties arī tās celt galdā - tās ir tik laba uzkoda arī viena pašas! Vēl man patīk tās pievienot salātiem - gan govs piena bumbiņas, gan tās, kas gatavotas no kazas piena. Ieklāj traukā salātu miksli, uzgriež papriku, gurķi, uzber ķiršu tomātus un beigās uzliek siera bumbiņas. Kā taupīga saimniece es izmantoju pat eļļu, kurā ir siera bumbiņas, lai gatavotu salātu mērci.

Rīsu pudiņš ar ķiršu mērci

Šis ir tradicionāls dāņu saldais ēdiens, kuru īpaši pasniedz Ziemassvētkos. Tas ir rīsu pudiņš - rīsi tiek ilgi vārīti pienā ar cukuru un vaniļas pāksti. Tiek pievienots putukrējums un samaltas grauzdētas mandeles un viena vesela mandele. Pudiņš tiek pasniegts lielā bļodā visiem ģimenes locekļiem un ciemiņiem. Tas, kurš atrod savā šķīvī veselo mandeli, saņem īpašu dāvanu.

Paredzēts: 6 personām

Gatavošana: 6 stundas

Sastāvdaļas:

  • Piens - 1¼ l
  • Cukurs - 100 g
  • Rīsi - 300 g
  • Gareniski pārgriezta vaniļas pāksts - 1 gab.
  • Sakapātas un grauzdētas mandeles - 100 g
  • Vesela mandele - 1 gab. 
  • Atdzesēts saldais krējums - 200 ml
  • Saldēti ķirši bez kauliņiem - 1 paciņa (400 g)
  • Citrons, sagriezts četrās daiviņās - 1 gab.
  • Kartupeļu ciete - 1 ēd.k.
  • Ūdens - 1 ēd.k.

Pagatavošana: Katlā ar biezu pamatni ielej pienu, pieber 5 ēdamkarotes cukura un rīsus. Ieliek vaniļas pāksti ar visām sēkliņām un uzvāra. Samazina liesmu un, bieži maisot, vāra rīsus, līdz tie ir gatavi (apmēram 35 minūtes, tiem jābūt bieziem un tumīgiem). Izņem vaniļas pāksti. Iemaisa mandeles. Ielej pudiņu stikla vai metāla pannā un atdzesē.

Ar mikseri sakuļ krējumu, kam pievienotas 2 ēdamkarotes cukura, stingrās putās. Iemaisa pudiņā. Pudiņu pārsedz ar plēvi un atdzesē 3-4 stundas. Var sagatavot jau iepriekšējā dienā. Lai pagatavotu mērci, ķiršus un atlikušo cukuru vāra 5 minūtes uz mērenas uguns, lēni maisot. Pievieno kartupeļu cieti, kas samaisīta kopā ar ūdeni, un citrona gabaliņus, uzvāra, nepārtraukti maisot. Izņem citrona daiviņas. Pudiņu servē, uzlejot karsto mērci. Un nu jāgaida laimīgais, kurš atradīs mandeli!


Instagram Sekot