Informējam, ka šajā tīmekļa vietnē tiek izmantotas sīkdatnes. Sīkdatne uzkrāj datus par vietnes apmeklējumu. Dati ir anonīmi un palīdz piedāvāt Jums piemērotu saturu un reklāmas.
Privātuma politika

Z/S Pūcītes

Pūcīšu paipalu olas-mazas, bet vērtīgas


Kas bija pirmais – oliņa vai vistiņa? To centos noskaidrot, ciemojoties paipalu audzētavā “Pūcītes” Skrundā. Paipalu vistiņas un to dētās mazās oliņas ir tik skaistas. “Pūcītēs” šī skaistuma ir ļoti daudz – kopumā vairāk nekā 15 tūkstoši vistiņu, kas dienā izdēj aptuveni 7 tūkstošus olu. Gada laikā mazās vistiņas saražo vairāk nekā 2,5 miljonus oliņu.

“Pūcītes” ir viena no lielākajām paipalu audzētavām Latvijā, kas ražošanu sāka 1997.gadā, kad dibinātājas Ilzes Davidenko vīram Ervīnam, kolhozam likvidējoties, nācās meklēt jaunu nodarbošanos. Tajā laikā kļuva populāri audzēt gan paipalas, gan strausus, un Davidenko pāris nopirka 16 Japānas šķirnes vistiņas. Tomēr tās nedēja, jo dzīvoja kūtī kopā ar divām govīm. Izrādās, ka paipalu vistiņas ir diezgan egoistiskas un nepacieš citus dzīvniekus savā mājvietā. Kad govis pārveda uz citu kūti, vistiņas laimīgi sāka dēt. Tā no 16 vistiņu audzētavas tā ir attīstījusies par varenu saimniecību, kurā šobrīd ir vairāk nekā 15 tūkstoši vistiņu. Šobrīd saimniecībā ir Japānas šķirnes paipalas, kas sakrustotas ar Igauņu paipalām. Izcila kombinācija, jo Japāņu paipalas ir vislabākās dējējas, toties Igauņu paipalas ir lielākas. Atšķirtībā no daudziem uzņēmumiem Latvijā, “Pūcītes” saimnieki ir iztikuši bez lieliem kredītiem.

Audzētavā ir desmit darbinieki. Pie olu šķirošanas un fasēšanas strādā divas darbinieces, un arī es šim procesam pieliku savu roku. Pārbaudīta tiek katra ola, galvenokārt, vai tajā nav kāds caurumiņš vai plaisa. Olu čaumalas ir ļoti trauslas un viegli traumējamas. Pēc tam tās tiek šķirotas pa lielumiem – ja oliņas būs par lielu, tad neies kastītē, bet ja par mazu, pircējs nebūs apmierināts. Oliņas, kuras tiek fasētas, sver 10-12 gramus. Labās un “pareizā” izmēra oliņas saliku kastītēs un uzlīmēju etiķeti ar derīguma termiņu. Termiņš tām ir salīdzinoši garš, un istabas temperatūrā oliņas turas svaigas veselu mēnesi, toties aukstumā tās var turēt pat līdz diviem mēnešiem.

Par cālīšiem un vistiņām tiek rūpīgi gādāts

Process, kā tiek perētas olas un kā no tām izšķiļas cālēni, ir ļoti interesants, un man bija prieks to visu vērot un izpētīt. Oliņas, kuras paredzētas perināšanai, lai izšķiltos cālēni, tiek ieliktas inkubatorā, jo pašas vistiņas tās neperina. Diemžēl, attīstot paipalu vistu šķirnes, vistiņām ir pazudis perināšanas instinkts, viņas nezina, ka ir jāsēž uz olām. Inkubatorā oliņas “perinās” 17-18 dienas, un pāris reizes dienā tās tiek apgrieztas. Katru dienu apmēram 160 oliņas, kuras ir gatavas šķelties, tiek novietotas tā sauktajā “dzemdību namā”, un no tām izšķiļas apmēram 120 cālīši. Tas gan ir kaut kas, ko pavērot, - acu priekšā no čaumalas izlien mazi cālīši. Tie salīdzinājumā ar čaumalu, no kurām izšķīlušies, izskatās ļoti lieli, jo, tiekot ārā, uzreiz izstiepjas pilnā garumā. Man pašai bija tas prieks turēt rokās nupat kā izšķīlušos cālīšus. Fantastiska sajūta turēt rokās šo jauno dzīvībiņu.

No “dzemdību nama” jaunie cālīši tiek aiznesti uz “bērnudārzu”, kur tie dzīvo 30 dienas un tiek baroti ar īpašu barību. Pēc tam cālīši nonāk kūtī un apmēram pēc mēneša jau sāk dēt. Dējēju kūts ir piecos stāvos, un viss iekārtojums atbilst Eiropas Savienības noteikumiem. Vistiņas dēj gadu – visu diennakti, bet aktīvāk tieši naktī, iespējams, bauda klusumu. Vistiņas ir diezgan cimperlīgas, un pat lieki trokšņi un svešu cilvēku klātbūtne ietekmē dēšanu. Es dabūju savākt oliņas, un ceru, ka vistiņas nesabaidīju, un tās varēji turpināt dēt oliņas kā ieradušas.

Lai paipalas būtu priecīgas, tām visu laiku ir jābūt siltumā, jo tās necieš krasas temperatūras maiņas. Līdz 25 dienu vecumam paipalu cāļiem visu diennakti ir vajadzīgs apgaismojums, un tiem ir jāatrodas zem sildāmajām lampām. Temperatūras uzmanīšana kūtī, inkubatoros, “dzemdību namā un “bērnu dārzā” un tās noturēšana stabilā līmenī tiek nodrošināta elektroniski. Ļoti svarīgs ir arī cālīšu uzturs, viņi jau no pirmajām dienām saņem pilnvērtīgu un labu barību - spēkbarību. Dēšanas mēnešos paipalas baro ar “Tukuma straume” ražoto spēkbarību granulas formā. Spēkbarību var papildināt ar dārzeņiem - burkāniem, kāpostiem, sīpoliem un arī ķirbjiem.

Kāpēc paipalu oliņas ir tik populāras?

Paipalu olas ir kļuvušas populāras vairāku iemeslu dēļ. Paipalu olas satur daudz organismam vajadzīgu un svarīgu vielu. Tās nav jāvāra vai hermētiski jāapstrādā. Tātad tās var ēst jēlas, pievienot dzērieniem, taisīt bērnībā iemīļoto “gogol mogol”, Ziemassvētku “egg nog” un citus olu dzērienus un liķierus dažādos svētkos. Jau gadiem lieku jēlas paipalu oliņas gan pie laša, gan gaļas tatāra, un Lieldienās tās lieku pie pashas. Paipalu oliņas ir tik skaistas – gan ar čaumalu, katra ar savu unikālo rakstu, gan jau nolobītas. Apēdot oliņu ar visu trauslo miziņu, var iegūt papildus kalciju!

Nākotnes plāni

Ilze neslēpj, ka viņa ar vīru vēlas nodot saimniecības “grožus” dēla rokās, kurš jau tagad ir aktīvi iesaistījies. Viņu dēls Kaspars Davidenko ir absolvējis LLU Meža fakultāti un strādājis SIA “Daiļrades koks”, bet tagad jau kļūst par saimnieku “Pūcītēs”. Bet Kaspara nākotnes plāni šobrīd paliek kā mazs noslēpums.

Paipalu oliņas kā elegants ēdiens – Lieldienās un katru dienu!

Paipalu oliņas var izmantot ļoti daudz receptēs - gan ēdienu, gan dzērienu. Tā kā laša tatāru ar jēlu paipalu oliņu, kuru izdzer no čaumalas, jau gatavoju citā “Latvijas gardāko stāstu” ciemošanās reizē, tad šodien piedāvāju citas receptes.

Kad ieradāmies, Ilze ar dēlu Kasparu mūs cienāja ar dažādām paipalu oliņu uzkodām. Viena no uzkodām bija ar ķilavām, un otra ar vēžu astīti un gurķi - ideāli piemērotas viesībām. Mūs arī pārsteidza ar slaveno dzērienu – konjaku ar jēlu paipalu olu. Amerikā to sauc par prērija austeri.

Uzkoda Āzijas gaumē

Šī jaukā uzkoda būs īpaša Lieldienās, jo brūnā krāsa atgādina sīpolu mizās krāsotās oliņas. Sojas mērce dod sāļumiņu, toties sezameļļa Āzijas piegaršu. Šo uzkodu varat likt galdā ne tikai Lieldienās, bet arī citos svētkos, kā arī pie vīna vai alus glāzes.

  • 12 paipalu oliņas
  • 2 ēdamk. sojas mērce
  • 1 tējk. cukura
  • 1 ēdamk. sezama eļļa

Novāra oliņas 4 minūtes. Noloba un ieliek tās katliņā, apsedzot ar ūdeni. Pieliek sojas mērci un cukuru. Vāra vēl 10-15 minūtes līdz tās kļūst brūnas. Nokāš, nosusina un apziež ar eļļu. Servē istabas temperatūrā.

Skotu olas ar franču “bois boudran” mērci

Skotu olu recepte ir sena, Britu salās ienākusi no Mughlai reģiona – mūsdienu Ziemeļindijas un Pakistānas, kas savā laikā bija daļa no Britu impērijas, un šī ēdiena oriģinālais nosaukums ir “Nargisi kofta”, “narcises gaļas bumbas”.

Tas ir kļuvis par iecienītu Britu ēdienu gan piknikiem, gan angļu krogos. Jau gatavas, Skotu olas var iegādāties pat lielveikalos – tik populārs ir šis ēdiens. Šo recepti tradicionāli gatavo ar parastām olām, bet var gatavot arī ar paipalu olām. Es vārīju olas verdošā eļļā, bet tās var cept arī krāsnī.

Paredzēts: 6 personām

Pagatavošana: 1 stunda

Skotu olas

  • 12 paipalu oliņas
  • 750 g laba maltā cūkas gaļa
  • 50 g sinepes
  • 5 g sakapāti loki
  • 5 g sakapāti pētersīļi
  • 1 ola
  • 10 g sāls
  • Pipari
  • Augu eļļa

Panējums

  • 1 ola, sakulta ar mazliet ūdeni
  • 200 g milti
  • 10 g sāls
  • 100 g rīvmaize

Mērce

  • 150 ml rapšu eļļa
  • 50 ml etiķis
  • 2 tomāti, blanšēti un sakapāti
  • 85 g ketčups
  • 100 g šalotes sīpoli, sakapāti
  • 15 g pētersīļi, sakapāti
  • 5 g loki, sakapāti
  • 1 tējk. vusteres mērce
  • Tabasko mērce

Novāra paipalu oliņas 2 minūtes. Ieliek aukstā ūdenī uz 10 minūtēm un tad noloba. Uztaisa mērci: sajauc visas sastāvdaļas, izņemot tabasko. To pievieno pa pilītei, kamēr esat apmierināts ar garšu. Skotu olu gatavošana: bļodā samaisa gaļu ar pārējām sastāvdaļām. Paņem oliņu un rūpīgi aptin gaļas masu ap oliņu. Kad visas olas apliktas ar gaļas masu, tās panē. Olu apviļā miltos, tad olā, tad rīvmaizē. Tad atkal olā un rīvmaizē. Daži panē tikai vienu reizi, citi divas reizes. Ja panē divas reizes, panējums ar gaļu nesaplīst. (Šo posmu var izdarīt iepriekšējā vakarā vai vairākas stundas pirms vārīšanas.)

Sakarsē augu eļļu katlā līdz 175 grādiem. Ieliek olas un vāra līdz tumši brūnas. Nosusina un servē karstas kopā ar mērci.

Kā jau minēju, ja nevēlaties vārīt verdošā eļļā, tad ir laba alternatīva – cept krāsnī. Uzliekot bumbiņas uz pannas, kurā ir ieklāts cepamais papīrs, apšļaksta ar eļļu un cep krāsnī 200 grādos pusstundu.

Škotu olas var ēst arī ar majonēzi, ketčupu vai sinepēm. Angļi iecienījuši šo ēdienu servēt ar siera gabaliņiem un marinētiem gurķiem, ja tās ir pusdienas.

Pavasara kartupeļu salāti

Paredzēts: 6 personām

Pagatavošana: 45 minūtes

  • 500 g jaunie kartupeļi
  • 20 paipalu oliņas
  • 1 buntīte loku, 1 buntīte diļļu – sakapātas
  • 2 lieli gurķi – nomizoti, sakapāti
  • 100 g majonēze
  • 100 g skābais krējums
  • Mārrutki
  • Sinepes
  • Sāls, pipari

Salītā ūdenī vāra nemizotus kartupeļus. Kamēr tie vārās, sakapā dilles, lokus un gurķus. Novāra paipalu oliņas, ieliek aukstā ūdenī uz 10 minūtēm un nomizo. Kad kartupeļi novārījušies un drusku atdzisuši, noņem miziņu un sakapā. Lielā bļodā saliek kartupeļus, zaļumus, gurķus, majonēzi, krējumu, mārrutkus, sinepes, sāli un piparus. Rūpīgi samaisa. 15 oliņas sagriež 4 daiviņās, 5 oliņas uz pusi. Maigi iemaisa 15 oliņu daiviņas. Pārliek servējamā traukā vai bļodā. Pēdējās 5, kuras pārgrieztas uz pusi, izmanto kā dekoru.

Citrona muss

Gaisīgs, atspirdzinošs, pavasarīgs, elegants un garšīgs! Tā kā esmu liela citronu un skābu garšu mīlētāja, šis saldais manai gaumei ir ideāls. Pasniegts martini vai citās stikla vai kristāla glāzēs, vissmalkākie ciemiņi būs patīkami pārsteigti.

Paredzēts: 6 personām

Pagatavošana: 30 minūtes plus atdzesēšanas laiks

  • 4 parastās olas;
  • 10 paipalu olas (olu baltumam var izmantot tikai parastās olas, jo paipalu olu baltumi neputojas)
  • 250 g pūdercukura
  • 3 citroni, izspiesta sula un smalki nogriezta citrona miziņa
  • 5 ēdamk. auksts ūdens
  • 15 želatīns
  • 300 ml saldais krējums
  • Saujiņa mandeļu skaidas, apgrauzdētas

Sadala olas. Parasto olu baltumus noliek atsevišķi no paipalu olu baltuma. Olu dzeltenumus saputo, izmantojot elektrisko putotāju, kopā ar cukuru, ēdamk. citrona miziņas un citrona sulu, līdz cukurs ir izkusis un masa sāk kļūt drusku biezāka. Sagatavo želantīnu. Atsevišķā traukā saputo saldo krējumu. Iemaisa želantīnu un viegli iemaisa olu dzeltenumu masā. Saputo olu baltumus stingrus. Ievieto bļodu lielākā traukā ar ledus aukstu ūdeni. Pievieno olu baltumus ar metāla karoti. Maisa līdz masa kļūst stingrāka. Salej pa glāzēm un ievieto uz vismaz vienu stundu ledusskapī. Pirms servēšanas uzkaisa mandeļu skaidas un izrotā ar garu strēmeli citrona miziņas.


Instagram Sekot