Informējam, ka šajā tīmekļa vietnē tiek izmantotas sīkdatnes. Sīkdatne uzkrāj datus par vietnes apmeklējumu. Dati ir anonīmi un palīdz piedāvāt Jums piemērotu saturu un reklāmas.
Privātuma politika

Valmiermuižas alus darītava

Tīra Latvijas garša – zelteris


Valmiermuižas alus darītava jau kopš 2009. gada Latvijā ir pazīstama ar savu izcilo alu un viesmīlību. Valmiermuižas vārds nu jau kļuvis par īstu kvalitātes zīmolu, un alus – par svētku galda sastāvdaļu. Tomēr šoreiz mēs devāmies uz Valmiermuižu ne alus dēļ, bet gan lai aplūkotu, kā top viņu radītais bezalkoholiskais dzēriens zelteris. Tā ir skaista pagātnes relikvija, kura, pateicoties Valmiermuižas alum, ir atgriezusies mūsu dzīvē ar jaunu vēsmu un garšu.

Latvijā, kā jau daudzviet pasaulē, zelteris bija populārs pirms Otrā pasaules kara. Manā bērnībā, kad dzīvoju Amerikā, zelteri piegādāja uz mājām, vēlāk to varēja nopirkt tikai veikalā. Latvijā padomju laikā zelteris vispār pazuda, tāpēc ir liels prieks, ka tagad tas mums atkal ir pieejams. Tradicionāli zelteris bija bez garšas – ūdens, kurā zem spiediena tiek pievienota ogļskābā gāze. Mājas apstākļos zelteri gatavoja, ūdenim piejaucot dzeramo sodu, citronskābi un cukuru.

Atjaunojot zeltera tradīcijas, Valmiermuižas alus darītavā to papildina ar dažādām Latvijā audzētu augļu un ogu sulām un sīrupiem: cidonijām, aronijām, brūklenēm un citām meža ogām. Jaunākais izlolotais zelteris ir ar meža ogu garšu, un man bija iespēja to nogaršot, lai gan tas vēl nav nonācis pārdošanā. Bet ceru, ka tas drīz gozēsies veikalu plauktos, jo ir patiesi ļoti gards!

Valmiermuižas alus darītavas saimnieks Aigars Ruņģis mani iepriecināja vēl ar vienu jaunradītu bezalkoholisko dzērienu, kas arī drīz būs pieejams visā Latvijā, – Mežmalu vēstēja. Dzēriena garša ir burvīgi dabiska – tā sastāvā ir ūdens, cukurs, uzlējums no mūsu Latvijas āboliem, mellenēm, vīgriezes un ugunspuķes.

Ar Gardu Muti Valmiermuižā

Apciemojām Valmiermuižu skaistā un saulainā maija sestdienā, kad tur norisinājās Ūsiņdienas svinības un tirdziņš Ar Gardu Muti Valmiermuižā. Gadskārtu tirdziņu ar šādu nosaukumu izveidoja Aigars Ruņģis, lai atbalstītu un radītu svētkus vietējiem ražotājiem. Skanēja dzīvā mūzika, dziedāja folkloras kopa, teicējas stāstīja tirdziņa apmeklētājiem par Ūsiņdienas tradīcijām, un, kā jau piederas Ūsiņdienā, bija zirgu izjādes bērniem un arī jauno jātnieču paraugdemonstrējumi.

Tirgoties bija sabraukuši mājražotāji un amatnieki no malu malām, lai ar pašu radītiem gardumiem, dzērieniem, rotām, mājas greznumlietām, rotaļlietām, tērpiem, galdautiem un kosmētiku priecētu apmeklētājus un cits citu. Viss bija mūsu pašu Latvijas iedzīvotāju ar mīlestību darināts. Es nevarēju atturēties – nopirku gan maizi, gan garšvielas, gan pankūku miltus, kas taisīti no zirņiem, gan auskarus, gan galdautu.

Izstaigājuši tirdziņu, paciemojušies pie Gardu Muti stenda, mēs ar Aigaru devāmies uz alus un zelteru darītavu. Valmiermuiža ir maza alus darītava, kur dzīvo alu brūvē kopš 2009. gada, bet zelterus šeit sāka darīt 2015. gadā. Tā nu gājām aplūkot, kā top zelteri.

Kā tiek gatavots zelteris?

Ūdens, ogas, nedaudz cukura. Nekā lieka. Ūdeni iegūst no Valmiermuižas 130 metru dziļās akas dzīlēm, ko spirdzinājumam bagātina ar ogļskābo gāzi. Tad garšai attiecīgi pievieno Latvijā audzētu ogu sīrupu. Piemēram, vienā Gardu Muti cidoniju zeltera pudelē ir sula no divām lielām vai trim mazām cidonijām. Cidoniju zelterim ir piešķirts BIO sertifikāts.

Zelterus pudelēs iepilda jaunas modernas iekārtas, kas iegādātas, pateicoties Lauku atbalsta dienesta un Eiropas fondu atbalstam. Pēc tam uz pudelēm tiek automātiski uzlīmētas skaistas latviešu mākslinieku darinātas etiķetes.

Pēc katras zelteru pildīšanas pudeles izlases veidā tiek pārbaudītas laboratorijā, šo procesu pārrauga kvalitātes speciāliste Laura Brūvere. Tiek pārbaudīts burbuļu līmenis, cukura daudzums, kā arī noskaidrots, vai dzēriens atbilst noteiktiem standartiem un izstrādātajai receptei. Tad var uzlīmēt, ko arī es izdarīju, skaisto uzlīmi – “Darīts Valmiermuižā”.

Valmiermuižas saime un nākotnes plāni

Darbinieku skaits Valmiermuižas alus saimē, kā kolektīvu nosaucis Aigars Ruņģis, ir jau apaļš 100. Rosīgo saimes sajūtu un pozitīvo attieksmi var manīt ik uz soļa. Mani īpaši sajūsmināja gaumīgi latviskais kombinācijā ar moderno tehnoloģiju, kā arī izteikti īsts komandas darbs.

Nav ne mazāko šaubu, ka Aivars Ruņģis ar savu saimi neapstāsies, bet turpinās augt un piedāvāt arvien jaunas garšas. Alus jau tiek eksportēts uz Skandināvijas valstīm, tagad tur jānogādā arī zelteri. Rīgas restorānos tie kļuvuši jau īpaši populāri.

Gatavojam ar gardu muti

Zelteri ir izmantojami gan ēdienu, gan dzērienu receptēs. Mēs gatavojām vienā no Valmiermuižas alus klēts telpām, kas atrodas pa vidu Alus virtuvei, kura lepojas ar mūsdienu Latvijas garšu, un gaumīgam veikalam, kurā pārdod ne tikai Valmiermuižas alus darītavas produktus, bet arī citu izcilu Latvijas ražotāju preces – ēdamas, dzeramas, skaistas un lietderīgas.

Zeltera interesantās īpašības

Man bija liels pārsteigums un atklājums, domāju, ka arī citiem, – ja zelteri pievieno pie kādas mīklas, tā kļūst vieglāka un pufīgāka. Zelteris ir dzirkstošs dzēriens, tāpēc tas ideāli piemērots dažādu limonāžu un kokteiļu taisīšanā.

Tempura

Japāņu ēdiens nav tikai suši. Tempura, kas ir karstā eļļā vārīti, mīklā fritēti dārzeņi, garneles un zivis, ir iemīļots japāņu ēdiens ne tikai man, bet cilvēkiem visā pasaulē. Šos dārzeņus un jūras veltes ēd kopā ar izcilu mērci un rīsiem. Tā ir īsta bauda, un pats labākais – tempura ir viegli un ātri pagatavojams ēdiens.

Paredzēts: 4 personām

Gatavošana: 30 minūtes

Sastāvdaļas:

  • Ola – 1 gab.
  • Gardu Muti Cidoniju zelteris – 220 ml, ledus auksts
  • Milti – 220 g
  • Tīģergarneles – 12 gab.
  • Zivs – 100–150 g
  • Saldais kartupelis – 1 gab.
  • Sīpols – 1 gab.
  • Paprika – 1 gab.
  • Lielas sēnes – 8 gab.
  • Sezama sēkliņas, apgrauzdētas
  • Mārrutki – 75 g
  • Sojas mērce – 200 ml
  • Japāņu vīns mirin – 200 ml
  • Augu eļļa cepšanai

Pagatavošana: Sagatavo mērci – sajauc sojas mērci, vīnu un mārrutkus. Zivi sagriež 5x5 cm lielos gabaliņos. Garnelēm noņem čaulu, bet atstāj asti. Kartupeli pārgriež uz pusēm un tad sagriež 1 centimetra biezās šķēlēs. Papriku sagriež 2x5 cm gabalos. Sīpolu sadala 8 daiviņās. Sēnes atstāj veselas. Olu sakuļ ar dakšiņu, pielej klāt atdzesēto zelteri, samaisa, iesijā miltus un kārtīgi samaisa. Eļļu sakarsē līdz 180–190 grādiem, temperatūru pārbauda, mazu baltmaizes gabaliņu ieliekot eļļā, minūtes laikā tam jākļūst zeltaini brūnam. Dārzeņus, zivis un garneles apmērcē mīklā. Vispirms 2–3 minūtes vāra dārzeņus. Kad dārzeņi ir zeltaini brūni, tos izņem no eļļas un uzliek uz papīra dvieļa, lai nosusinās. Tad vāra garneles un zivi. Pasniedz kā piedevu ar rīsiem, kam var uzkaisīt grauzdētas sezama sēkliņas, ja vēlas. Mērce paredzēta vārītiem dārzeņiem, garnelēm un zivij, tomēr iesaku to likt arī uz rīsiem.

Pufīgas pankūciņas ar ābolu un pekanriekstu mērci

Šis ēdiens ir tik jauks, ka to var pasniegt svētdienas brokastīs vai brančā, kā arī kā saldo ēdienu pusdienās vai vakariņās. Ābolu vietā var izmantot plūmes vai ogas un pekanriekstu vietā – valriekstus vai lazdu riekstus, kas būs ne mazāk garšīgi.

Paredzēts: 4–6 personām

Gatavošana: 45 minūtes

Sastāvdaļas:

  • Milti – 2 glāzes
  • Grieķu jogurts – 180 g
  • Gardu Muti Brūkleņu zelteris – 50 ml
  • Olas – 2 gab., saputotas
  • Ābols – 1 gab., sagriezts kubiciņos
  • Citrons – sulai, 1 ēd. k.
  • Kanēlis – 1 ēd. k.
  • Pekanrieksti – 100 g
  • Sviests – 20 g
  • Saldais krējums – 100 ml
  • Vaniļas cukurs – pēc garšas
  • Cepamā soda – 2 tējk.
  • Cukurs – 2 ēd. k.
  • Sāls – ½ tējk.

Pagatavošana: Lielā bļodā sajauc miltus, cukuru un sāli, citā mazākā bļodā samaisa jogurtu ar cepamo sodu un ļauj ievilkties 10 minūtes. Tikmēr sakapā ābolu, ieliek to katliņā kopā ar citrona sulu, ūdeni, 2 ēd. k. cukura un kanēli. Liek vārīties uz lēnas uguns 5 minūtes. Miltu maisījumam pievieno jogurta maisījumu, zelteri un olas, samaisa un atstāj uz 10 minūtēm. Tikmēr uz mazas pannas sviestā apgrauzdē pekanriekstus. Cep pankūkas sviestā. Pievieno pekanriekstus pie āboliem un vāra 2 minūtes. Sakuļ putukrējumu un pievieno vaniļas cukuru. Servē pankūciņas ar mērci, pa virsu uzliekot putukrējumu.

Izcilā limonāde

Šī limonāde ir tik izcila triju iemeslu dēļ. Pirmkārt, sagriezts citrons tiek uzkarsēts ar cukuru, kas nozīmē, ka no miziņas izdalās citrona eļļa un citrona garša kļūst intensīvāka un elegantāka. Otrkārt, uzkarsētais cukurs izkūst, kas parasti ir problēma, gatavojot limonādi mājās, jo cukurs ātri nekūst. Treškārt, izmantojot zelteri, nevis ūdeni, limonāde kļūst dzirkstoša.

Paredzēts: 4 personām

Pagatavošana: 15 minūtes

Sastāvdaļas:

  • Citroni – 4 gab.
  • Cukurs – ½–1 glāze
  • Gardu Muti zelteris – 1 pudele
  • Ledus – 15 gabaliņi
  • Piparmētra

Pagatavošana: Vienu citronu sagriež plānās šķēlēs un ieliek katliņā, pievienojot ūdeni un cukuru. Pakarsē 3–5 minūtes, stampājot citronus, lai izdalītos sula un citrona eļļa. Izņem citronu šķēles, un lielā krūzē ieliek ledu, izvārīto masu, sulu no diviem citroniem un zelteri. Pieliek piparmētru, pārpalikušo citronu sagriež šķēlēs un daļu pieliek limonādei, savukārt ar pārējām šķēlēm izdekorē glāzes.

Zemeņu kokteilis

Latvijā audzētas zemenes ir izcilas, un būtu žēl tās neizmantot arī kokteiļos. Šim kokteilim tradicionāli pievieno degvīnu, bet Valmiermuižā saimnieks mani iepazīstināja ar savu jauno produktu Degalu, kam ir 42%. Tas ir līdzīgs itāļu nacionālajam dzērienam grappa, bet degalus ir darināts no alus. Protams, ka kokteili var taisīt arī bez alkohola, lai to varētu baudīt visu vecumu cilvēki.

Paredzēts: 4 personām

Pagatavošana: 10 minūtes

Sastāvdaļas:

  • Zemenes – 300 g
  • Gardu Muti zelteris – 250–300 ml
  • Cukurs – 1 ēd. k.
  • Citrons – 1 ēd. k.
  • Degvīns – 200 g
  • Ledus

Pagatavošana: Sablendē zemenes, atstājot četras dekorējumam, pievieno cukuru un citronu. Pielej klāt degvīnu un zelteri, samaisa. Glāzēs ieliek pāris gabaliņus ledus, ielej kokteili. Izdekorē ar pārgrieztu zemeni un piparmētras lapiņu.

Saldējuma soda

Saldējuma soda ir nostalģisks vecās Amerikas elements. Kad es augu, aptiekās un veikalos bija sodu stends, kur taisīja saldējuma sodas kokteiļus un daudz dažādu limonāžu. Limonādes, ieskaitot kokakolu, gatavoja no sīrupiem un zelteriem. Apzīmējums soda būtībā apzīmē zelteri, norādot uz burbuļiem dzērienā. Šie sodas stendi bija ļoti populāri – pēc dzērieniem devās jaunieši randiņos, pirms kino izrādēm, sporta spēlēm vai skolas deju vakariem.

Paredzēts: 4 personām

Gatavošana: 10 minūtes

Sastāvdaļas:

  • Saldējums – šokolādes, vaniļas, zemeņu vai kāds cits
  • Šokolādes sīrups
  • Gardu Muti zelteris
  • Putukrējums
  • Ogas – ķirši, zemenes u. tml.

Pagatavošana: Garā glāzē ieliek vairākas karotes saldējuma. Pielej šokolādes sīrupu un zelteri.. Pa virsu visam uzliek karoti putukrējuma un virsū ogu. Servē ar garu karoti un salmiņu. Dzer un ēd!

ALKOHOLA LIETOŠANAI IR NEGATĪVA IETEKME. Alkoholisko dzērienu pārdošana, iegādāšanās un nodošana nepilngadīgām personām ir aizliegta.

Instagram Sekot