Informējam, ka šajā tīmekļa vietnē tiek izmantotas sīkdatnes. Sīkdatne uzkrāj datus par vietnes apmeklējumu. Dati ir anonīmi un palīdz piedāvāt Jums piemērotu saturu un reklāmas.
Privātuma politika

Mežvidi

Latvijas tomāti Latgales ziemā


Dienā, kad visapkārt slējās sniega kupenas un šķita, ka ziema Latvijā beidzot uz palikšanu atnākusi, manā maltīšu plānā tomāti – tik smaržīgi un īsti, tepat Latvijā izaudzēti! Ticiet vai ne – atlika vien aizbrist pakaļ!

Sniegotā Latgales meža ielokā izlolotie zīmola „Mežvidi” tomāti uz Rimi veikaliem ceļo no tālā Kārsavas novada, Mežvidu pagasta. SIA „Latgales dārzeņu loģistika” valdes loceklis un saimniecības „Mežvidi” īpašnieks Edgars Romanovskis stāsta, ka nu jau ceturto sezonu apmēram 15 kilometrus no Latvijas - Krievijas robežas 5 360 kvadrātmetru plašajā, tumšajos rudens un ziemas mēnešos spoži apgaismotajā siltumnīcā galotnītes ņipri augšup slej pat 12 500 tomātu stādu. Kad tuvojamies siltumnīcām, tās šķiet kā kāda slepena zinātnieku mītne kaut kur tālu aiz polārā loka. –Ļoti intriģējoši! Un ne bez pamata, – aplūkot garumgarās tomātu rindas, iepazīties ar entuziasma pilnajiem audzētājiem un ziemas vidū nobaudīt pašas plūktus tomātus – tas iedvesmo!

Intriga ap tomātiem vijas jau kopš tiem senajiem laikiem, kad spāņu kolonizētāji no Centrālamerikas atveda uz Eiropu pirmos tomātus. Kādu brīd tos audzēja kā puķes un uzskatīja, ka tomātu augļi ir pat indīgi. Visa viltība bija tajā, ka 16.-17. gadsimtā Eiropas aristokrāti maltītes baudīja no metāla un sudraba traukiem, bet tomātos esošā skābe, reaģējot ar metālu, radīja cilvēka organismam nedraudzīgas vielas. Toties pieticīgākiem ļaudīm, kas ēda no koka traukiem, tomāti nekaitēja, tālab sākotnēji tie kļuva par vienkāršu maltīšu sastāvdaļu.

Pirmie Eiropā ievestie un audzētie tomāti bija dzelteni. Tālab arī itāļiem, kas vieni no pirmajiem sāka plaši izmantot tomātus, viņu valodā tomāta nosaukums ‘pomodoro’ arvien stāsta par tiem senajiem laikiem, jo pats vārds itāļu valodā nozīmē „zelta ābols”.

Arī saimniecībā „Mežvidi” satiktie tomāti ir īsti ceļotāji! - Stādi tiek iepirkti no sertificētām audzētavām Somijā un pie mums ierodas septembra vidū. Tad tie ir vien 45 cm augsti un jāiestāda diennakts laikā, lai Latvijai tik neierasti – tieši ziemas vidū - iegūtu kāroto ražu.

Pavisam „Mežvidos” šobrīd audzē sešu šķirņu tomātus ķekaros, trīs krāsās – sarkanus, dzeltenus un brūnganus. Pamatā tiek audzēti sarkanie vidēji lielu augļu tomāti ar elegantu šķirnes nosaukumu ‘Endeavour’ un oranžie - ‘Bolzano’. Drīzumā plašāk būs pieejami arī pavisam tumšie, šokolādes krāsas tomāti. Starp daudzajiem vidēja lieluma tomātiem siltumnīcās redzami arī lielie, rievotie tomāti jeb “vēršu sirdis”. Audzētāji ik pa laikam pasūta arī dažādu jaunu šķirņu tomātu sēklas, piemēram, no Francijas, lai paeksperimentētu un, kas zina, varbūt pavisam drīz gardēžus iepriecinātu arī ar citu krāsu, formu un garšas tomātiem.

Mežvidos tomāti netiek migloti vai citādi apstrādāti ar pesticīdiem, tādejādi Latvijas pircēji saņem veselīgus un vitamīniem bagātus tomātus arī ziemas vidū. Sezonas laikā tie izaug pat 13-15 metrus gari un nobriedina vidēji 35-40 tomātu ķekarus, katru ap 700 gramiem smagu. Tātad viens stāds caurmērā saražo pat 27 kilogramus tomātus! Lai dēsti ražotu pilnvērtīgi, tie jāapkopj ik pēc pāris dienām – jāveido galotnītes ar pieciem ziediņiem, jāliek ķekaru turētāji, lai augļu smaguma dēļ ķekars nenolūztu, jānoņem apakšējās lapas un jāveic vēl dažādi darbi, kas ļauj stādam justies iespējami labi. Un kur vēl ražas novākšana!

Gatavos tomātus novāc katru dienu, atbilstoši pasūtījumam. Tā kā “Mežvidi” ne vien paši audzē, bet arī piegādā gatavos produktus veikaliem, tomāti no siltumnīcas līdz pusdienu galdam nonāk ļoti īsā laikā un tas ļauj saglabāt to izcilo kvalitāti – izteiktu tomātu smaržu un garšu. No „Mežvidu” tomātiem sadarbībā ar kādu uzņēmēju Dagdā tiek gatavota arī 100% dabīga tomātu sula.

Siltums, kas nepieciešams siltumnīcu darbībai, tiek ražots blakus siltumnīcām uzbūvētajā biomasas koģenerācijas elektrostacijā, izmantojot mūsu pašu vietējo atjaunojamo resursu – šķeldu, un papildus saražojot Latvijas energoneatkarībai tik ļoti nepieciešamo elektrību. Tādējādi radot lauku reģionos tik nepieciešamās jaunās darba vietas. Papildus siltumam un elektrībai plānots sākt ražot arī aukstumenerģiju, ko varēs izmantot augu uzglabāšanai un klimata regulēšanai siltumnīcās. Siltumnīcas klimata kontroli, apgaismojuma un laistīšanas ciklus nodrošina datorizēta vadības sistēma, kuru uzrauga profesionāli darbinieki. Tā kā ziemā dabiskais apgaismojums veido vien 10% no augiem nepieciešamā, pārējo nodrošina īpašas lampas ar regulējamu augstumu. Jāatzīst, ka man, kā agronomijas nezinātājai, siltumnīcas ar daudzajām lampiņām, tostarp arī krāsainām, šķiet drusku dīvainas, bet glītas un ļoti kārtīgas!

Par tomātiem rūpējas arī tūkstošiem sanošu kameņu, kas mitinās turpat siltumnīcās un, darbīgi dūkdamas, apputeksnē ik ziedu. Īpašu noskaņu siltumnīcā rada ne vien vasarīgā tomātu smarža, bet arī circeņi, kas, ne saukti ne aicināti, reiz še ieradušies, nu ar dziesmām priecē ikvienu. Audzētavas saimnieki tikmēr rosās, lai pilnvērtīgi izmantotu saimniecības attīstībai Eiropas Lauksaimniecības fonda lauku attīstībai piedāvātās projektu līdzfinansēšanas iespējas, iespējams piedalītos arī citos konkursos, dažādotu piedāvāto produktu klāstu, attīstītu bio produkcijas daudzveidību, paplašinātu siltumnīcu kompleksu līdz 2 hektāriem un izaudzētu pat 1 400 tonnas īstu, aromātisku un tik garšīgu tomātu gadā!

Edgars Romanovskis kopā ar lielisku komandu – agronomu Juri Grudulu, darbu vadītāju Renāti Reiniku-Lucjanovu, biomasas koģenerācijas elektrostacijas vadītāju Gati Lucjanovu, kā arī Edgara māsu Kristīni, kas vada tirdzniecības procesus, un vēl pāris desmitiem ļaužu – ir īstenojis sapni par sakoptu vidi, perspektīvu uzņēmējdarbību, stabilām darbavietām un to visu tik tālajā Latgales malā!

Auglis vai dārzenis?

Kad biju vēl skolniece, mani mēģināja mānīt ar jautājumu: „Vai tomāts ir auglis vai dārzenis?” Ātri vien iegaumēju, ka auglis! Bet pavisam nesen dzirdēju šādu teicienu: „Zināšana – nozīmē zināt to, ka tomāts ir auglis, bet gudrība ir to nelikt augļu salātos.”

Lai aromātiskos saimniecības „Mežvidi” tomātus pārvērstu gardā maltītē, devāmies uz „Dzīles maizes ceptuvi” Malnavā, kur kopā ar Edgaru no „Mežvidiem” meistarojām manis iecerētos ēdienus.

Krāsnī cepti pildītie tomāti

Šos krāsainos un jaukos tomātus var izmantot kā piedevu gaļas vai zivju ēdieniem vai pasniegt kā atsevišķu veģetāru ēdienu.

Maltītei 4 personām vajadzēs 1 stundu laika, kā arī 6-8 vidējus vai lielus tomātus, 100 g rīsu, 150 g kubiņos sagriezta vai sarīvēta Čedara vai Holandes siera, vislabāk oranžā krāsā, 1 sakapātu zaļo piparu, 1 sakapātu sīpolu, nedaudz olīveļļas, 1 tējk. Provansas garšvielu, ½ tējk. sāls, ½ tējk. piecu piparu maisījuma.

Vispirms sālsūdenī novāra rīsus, bet tomātiem izgrebj mīksto viducīti, iegūstot glītas tomātu „bļodiņas”. Tad pannā ielej olīveļļu un apcep sīpolus. Kad rīsi gatavi, tiem pievieno ēdamkaroti olīveļļas, 125 g siera un pārējās pildījuma sastāvdaļas. Gatavo masu iepilda tomātu „bļodiņās” un liek tās mafinu vai cepampannā. (Mafinu pannā gatavot ir vieglāk, jo tur tomāti neapgāžas un labi saglabā formu.) Tad tomātus pārkaisa ar atlikušo sieru un cep krāsnī 200°C apmēram 20-30 minūtes, līdz siers izkusis un kļuvis viegli brūngans.

Marinēta un cepta cūkas fileja

Lai pagatavotu 4 porcijas, vajadzēs aptuveni 45 minūtes laika un 700 g cūkas filejas, olīveļļu, 3 ēdamk. sojas mērces, 10 cm nomizotas un 2 cm gabaliņos sagrieztas ingvera saknes, 5 ķiplokspiedē izspiestas ķiploka daiviņas.

Cūkas fileju sagriež 3–4 cm šķēlēs. Ieliek bļodā. Gaļai pievieno ķiplokus, ingveru, sojas mērci un pāris karotes olīveļļas. Samaisa un ļauj marinādei ievilkties vismaz 30 minūtes. Sakarsē pannā olīveļļu un apcep gaļu brūnganu, uzlej pārpalikušo marinādi, uzliek vāku un sautē vēl 3–5 minūtes.

Ātrā tomātu zupa pasniegta ar karstām siermaizītēm

Kad biju maza, mamma mums bieži taisīja šo zupu. To var ātri pagatavot un tā ir tik garšīga, ka arī es to taisu vēl šodien! Un te man lieti noderēs „Mežvidu” tomātu sula!

Aptuveni 30 minūtēs var pagatavot zupu 4-6 personām. Lai to paveiktu, vajadzēs 1 iepakojumu tomātu sulas “Mežvidi”, 2 kubiņos sagrieztus tomātus, olīveļļu, 3-5 sagrieztas ķiploka daiviņas, 1 sakapātu sīpolu, 1 tējk. Provansas vai itāļu garšvielu, ½ tējk. piparu maisījuma, 250 g smalko nūdeļu, ½ l buljona vai buljona kubiņus (vistas, gaļas vai veģetāros), 100-200 ml saldā krējuma (ja vēlas), 2-3 ēdamk. sakapāta bazilika, Holandes vai citu labu sieru, baltmaizi vai graudu maizi.

Zupas katlā sakarsē olīveļļu un apcep ķiplokus un sīpolus 5 minūtes. Pievieno tomātus. Es vēl izmantoju arī tomātu mīkstumu, kuru biju pataupījusi, gatavojot pildītos tomātus. Pasautē vēl 3-5 minūtes. Pievieno tomātu sulu, buljonu un garšvielas. Kad masa sāk vārīties, pieber nūdeles un baziliku. Kad nūdeles mīkstas, ja vēlas, pievieno arī saldo krējumu. Ļoti garšīgi, bet, protams, vairāk kaloriju...

Šo zupu līdzīgi kā mūsu Mamma, arī es servēju ar karstām siermaizītēm. – Tosterpannā apcepu graudu vai baltmaizi. Uz tās uzlieku sieru un cepu maizītes cepeškrāsnī. Izskatās skaisti, ja izmanto dažādu krāsu sieru.

Asiņainā Mērija

Šis slavenais kokteilis ir radies Parīzē. Nosaukuma leģendai ir vairākas versijas, kuru centrā ir ir visdažādākie personāži – sākot ar Anglijas karalieni Mēriju, kas bija katoliete un lika nogalināt daudz protestantu, un beidzot ar kādu apkopēju vārdā Mērija, kas mazgāja grīdas kādā krogā pēc asiņainiem kautiņiem.

Taču cauri gadiem nemainīgas ir šī kokteiļa sastāvdaļas – tomātu sula, mārrutki, Vorčestras vai Vusteres mērce, Tabasko mērce, sāls, citrons un degvīns. Bez degvīna sanāk “Nevainīgā Mērija”. Tradicionāli kokteiļa glāzē tiek ielikts arī ledus un selerijas stiebrs, kuru piekož klāt.

Sastāvdaļu proporcijas ir katra gaumes jautājums. Es to taisu šādi: garā glāzē ieleju 150-200 ml tomātu sulas. Pielieku tējkarotīti mārrutku, 5 pilienus gan Vorčestras un Tabasko mērces, gan arī sojas mērces. (Es izmantoju sojas mērci sāls vietā.) Tad pieleju 50-100 ml degvīna, iespiežu drusku citrona sulas un visu labi samaisu. Es ledu neizmantoju. Ielieku glāzē vēl arī selerijas kātu un pasniedzu. Lūk!


Instagram Sekot