Informējam, ka šajā tīmekļa vietnē tiek izmantotas sīkdatnes. Sīkdatne uzkrāj datus par vietnes apmeklējumu. Dati ir anonīmi un palīdz piedāvāt Jums piemērotu saturu un reklāmas.
Privātuma politika

Kas tev obligāti jāzina par lielogu mellenēm


Raksta attēls

Mellenes ar pienu – tās ir spilgtas bērnības atmiņas gan Latvijā dzīvojošajiem, gan man, uzaugot Amerikā. Par katru melleni, kuru mamma man, trīsgadniecei, deva, viņa teica: “Tā ir tavai vecmāmiņai, tā ir tavai tantei Īdai, tā ir tavai tantei Emmai, tā ir tavam onkulim Runcim.” Un tā – līdz visas mellenes bija apēstas. Bija jauki apzināties, ka man ir tik daudz radu tik tālā zemē kā Latvijā.

Kopš jaukajām bērnības atmiņām ir pagājuši daudzi gadi. Toties šovasar man bija iespēja paviesoties pie lielogu melleņu audzētājiem Baltijas ogu kompānijā, kas atrodas Jelgavas novada Līvbērzes pagastā. Kooperatīvs tika izveidots 2010. gadā pēc tagadējās valdes locekles Māras Rudzātes iniciatīvas, apvienojoties sešiem lielākajiem ogu ražotājiem. Māra teic: “Ja mēs nebūtu apvienojušies, vēl aizvien būtu diezgan lieli nīkuļi.” Liels prieks, ka tagad Baltijas ogu kompānijā audzētās ogas pārņem arī Rimi veikalu plauktus, ļaujot cilvēkiem arvien biežāk izvēlēties tieši Latvijā audzētās mellenes.

Mellenes, kuras nesmērē rokas un mēli

Lielogu mellenes ir tik ļoti garšīgas, ka ir grūti pārtraukt ar tām našķoties. Atšķirībā no savvaļas mellenēm, mielojoties ar lielogu mellenēm, pirksti un mute nekļūst zili. Ir sajūta it kā tiktu ēstas mazas, saldas un sulīgas plūmes, kurām nav kauliņa.

Ne tikai gardas, bet arī veselīgas!

Melleņu sastāvā ir 85% ūdens – tātad tās ir labvēlīgas arī dažādām diētām. Tās ir īstas brīnumogas! Tās satur daudz vērtīgu un cilvēkam nepieciešamu vitamīnu, piemēram, B1, C, P, PP, K, dabiskas antioksidantu vielas, mikroelementus, kas ir svarīgi kaulu uzbūvei un hemoglobīna veidošanai. Tās asinīs samazina cukura daudzumu, spēj uzlabot smadzeņu darbību un imunitāti. Viena no melleņu vērtīgākajām īpašībām ir arī spēja uzlabot asinsriti, it īpaši acīs.

Plašie melleņu lauki un augšanas process

Kopā ar saimnieci Māru Rudzāti pastaigājāmies pa plašajiem melleņu laukiem, kuri ir 56 hektāru platībā. Melleņu laukos ir gan bērnudārzs, kur aug mazie stādi, kas tiek iepirkti no Amerikas – melleņu dzimtenes, gan lielie stādi, kuri jau ražo mellenes. Stāds sāk ražot ogas, kad tas sasniedz 2,5–3 gadu vecumu. Visproduktīvākie ir stādi, kuriem ir jau 7–8 gadi. Melleņu krūmi izaug līdz pat 1,2–1,8 metru garumā, daži pat sasniedz 3 metru augstumu. Melleņu krūmi aug kūdrā, kas dabiski līdzinās purva vai meža augsnei. Melleņu stādi ir ražīgi no jūlija vidus līdz septembra vidum.

No lauka līdz pat veikalam

Kad mellenes no lauka ir nolasītas, tās tiek vestas uz pēcapstrādes cehu. 1700 kvadrātmetru lielais cehs tika atvērts 2013. gadā, pateicoties Eiropas Savienības fondu palīdzībai. Tajā ogas pārlasītas. Varu apgalvot, ka teju visas ogas ir ļoti kvalitatīvas un izturīgas, – par to pārliecinājos pati ar savām acīm. Pēc ogu safasēšanas trauciņos, kas paredzēti Rimi un citiem veikaliem, tās tiek uzglabātas noliktavās, kur temperatūra ir ļoti zema – aptuveni 1 grāds.

Nākotnes plāni

Māra ar dēlu un mantinieku Mārtiņu Rudzātu, kurš ir Baltijas ogu kompānijas produkcijas kvalitātes uzraugs, nākotnē plāno palielināt melleņu apjomu un nepārtraukti strādāt pie to kvalitātes un produktivitātes. Ogas tiek pārdotas visās trijās Baltijas valstīs, bet līgums jau pastāv ar ICA uzņēmumu Zviedrijā. Nākotnē plānots tās eksportēt arī uz citām valstīm. Saimniekiem ir svarīgi, ka viņi var nodrošināt cilvēkus ar šīm lielajām un gardajām mellenēm gan Latvijā, gan ārpus tās.

Gatavojam ar mellenēm!

Tradicionāli mellenes tiek ēstas ar pienu, vārītas kompotos, ievārījumā vai tiek gatavota melleņu mērce ar klimpām. Tomēr ir ļoti daudz citu interesantu recepšu, kuras ir vērts pamēģināt. Ieskaties kādā no Gardēžu receptēm:

Noskaties video sižetu!

Vai arī aplūko bildes no audzētavas un ēdienu pagatavošanas!



Instagram Sekot