Informējam, ka šajā tīmekļa vietnē tiek izmantotas sīkdatnes. Sīkdatne uzkrāj datus par vietnes apmeklējumu. Dati ir anonīmi un palīdz piedāvāt Jums piemērotu saturu un reklāmas.
Privātuma politika

Ineses torte – našķis mīlniekiem


Radi un draugi noteikti apstiprinās, ka līdz šim es nudien neesmu bijusi tā aizrautīgākā kūku cienītāja. Un domāju, ka tieši šī iemesla dēļ, darbojoties pagājušajā gadā Rimi organizētā konkursa “Latvijas gardākā kūka” žūrijā, es biju ļoti taisna tiesnese. – Ar cukuru vien mani iekārdināt nevar! Lai saņemtu manu atzinību, tortei jābūt tiešām īpašai... Un izrādās tādas tortes top, piemēram, Kuldīgas pusē!

Ceptuve “Ineses tortes” un tās produkcija ir mans kārtējais Lielais atklājums! Kad viesojāmies šajā lauku ceptuvē, kas atrodas meža ielokā, vien 5 kilometru attālumā no Ventas rumbas, namā ar nosaukumu „Priednieki”, atklājās, ka vaniļas, šokolādes un citas tik kārdinošās smaržas te valda jau 23 gadus jeb kopš brīža, kad tortes un svētku noskaņa kļuvusi par katras dienas neatņemamu daļu. Kūku un toršu ceptuves īpašniece, Latvijas Amatniecības kameras konditore, meistare Inese Mauriņa steidza stāstīt, ka viņa kopā ar vēl divām dāmām ik gadu te izcep ap 18 tonnām toršu! Tas nozīmē, ka ik dienu šajā virtuvē top 100 līdz 200 toršu. Ir arī reizes, kad tiek izcepti pat 500!

Atbalstīt savējos tak goda lieta

“Made in Latvia. Made in Latvia”, tā kādreiz skanēja slavenajā Čikāgas piecīšu dziesmā, bet “Ineses tortes” visā nopietnībā var lepoties ar to, ka teju vai 99% toršu izejvielu ražotas tepat Latvijā. Mīkla tapusi no Latvijā bīdelētiem miltiem, pildījumi vārīti no Latvijas mežos lasītām brūklenēm un citām ogām, bet putukrējums uzklapēts no īsta saldā krējuma, kas nokrejots Dundagas zilo govju pienam. Tā top „ekoloģiskās tortes” – bez konservantiem un sarežģītām e-vielām.

Inese uzskata, ka tā ir goda lieta atbalstīt savējos! Un man atliek vien piekrist.

Kad smaržas un garšas sarosās

Paverot virtuves durvis, pretim veļas salds vaniļas mākonis. Katru dienu dāmas cep viena veida tortes. Tajā piektdienā, kad ciemojāmies, tapa medus tortes. Ziņkārības dzīta, vispirms pagaršoju mazliet mīklas. – Tā smaržoja pēc vasaras! Jā, īsta medus garšu nenoslēpt! Tad man tika ļauts piedalīties biskvīta cepšanā un gatavo tortes plātņu maliņu apgriešanā. Biskvīta maliņas – tā tik ir lieta! Izrādās, ka tās tiek samaltas sīkās drupačiņās un izmantotas, lai apkaisītu gatavās tortes. To nu es darīju pirmo reizi mūžā, bet sanāc tīri labi.

Kaut to nojautu jau konkursa “Latvijas gardākā kūka” laikā, arī šoreiz Inese ļoti uzsvēra, ka ikvienai tortei, pirms to servē, ir jānostāv vēsā vietā vismaz viena pilna diena. Tikai tad pildījumi kārtīgi iesūcas biskvītā un izveidojas tortes īstenais raksturs. Aukstu torti tā uzreiz no pieliekamā kambara vai ledusskapja servēt gan nevajadzētu - tai jādod vismaz kāda stundiņa laika „atmosties” istabas temperatūrā, lai smaržas un garšas sarosās.

Vispieprasītākā – šokolādes torte

Ceptuves piedāvājumā šobrīd ir „Medus torte”, „Medus torte ar šokolādi”, „Lauku torte” un „Šokolādes torte”, kas esot vispieprasītākā. Sortiments nav plašs, taču labi pārdomāts un produkcija arvien svaiga un kvalitatīva. Visas tortes pieejamas tradicionālajos izmēros – 800 grami un 1.1 kg.

Mani pārsteidza tā sauktā “torte diviem”. Vai zinājāt, kas tas ir? – Tās ir mazās jeb vien 450 gramu smagās tortes, ar kurām, man gan šķiet, varētu pacienāt pat četrus ciemiņus. Tās ir tik smukiņas kā rotaļu tortītes! Veidojot individuāli dažādiem godiem pasūtītas tortes, dažkārt ceptuvē top arī ļoti lielas, pat daudzstāvu tortes, piemēram, apaļām jubilejām, kāzu mielastiem un citām svinībām par godu.

Līdzās ikdienā pasūtīto toršu cepšanai Inese arvien eksperimentē un meklē jaunas idejas. Tā, piemēram, mūs ciemos gaidīdamas ceptuves dāmas bija izcepušas tradicionālo Kurzemes našķi – sklandu raušus. Tos baudot, kopā spriedām, ka derētu pamēģināt izcept sklandu torti. Tā tik tāda ideja, bet 8. martam par godu jau top jauna torte – viegla, gaisīga, ar samazinātu kaloriju daudzumu. Es to noteikti gaidīšu!

Mātes talantu mantojis arī Ineses dēls Juris. Viņš izlolojis pats savu produktu – gaumīgā, vecmodīgā, ar senu zīmējumu apdrukātā papīra turzā, kas aizsieta ar aukliņu, gozējas glīti sviesta cepumiņi “Goldingen”. Tie kārdinoši smaržo un, uz mēles uzlikti, teju vai paši izkūst. Goldingen! – Tik skanīgi Kurzemes hercogistes laikos dēvēta Kuldīga! Un var taču gadīties, ka arī šādi cepumiņi jau tolaik cepti, ne?!

Torte vai kūka?

Nu arī es zinu, ka lielā atšķirība slēpjas vien dekorējumā! Kūkas netiek sevišķi izdekorētas, toties tortes gan – jo greznāk, jo labāk!

Visi toršu dekori ceptuvē „Ineses tortes” ir pašu gatavoti – plaucētās mīklas figūriņa, šokolādes mežģīnes, cukura lapiņas, tauriņi un daudzi citi filigrāni veidoti sīkumiņi. Lai tādus izgatavotu vajag neizmērojamu pacietību! Uzlikt rotājumus uz tortes ir jāprot – tiem „jāsēž viegli”, tauriņam, piemēram, jāizskatās tā, it kā būt tikko atlidojis. Lūk, kā!

Arī toršu kārbas šeit ir oriģinālas. Agrāk tika izmantotas tradicionālās, baltās kastītes, bet Biznesa inkubatorā tapusi ideja par jūgendstila motīviem rotātām kārbām. Brūnganās kārbas ikdienai, Lieldienās – dzeltenas, Jāņos – zaļas, bet Valentīna dienai par godu – sarkanas.

Aizrautība, mīlestība un sapņi

Kā izrādījās, Inese Mauriņa pēc izglītības ir bibliotekāre, taču, kad vīrs atguva savas dzimtas mājas, viņi kopā prātoja, ko šeit varētu pasākt. Tortes cept Inesei jau tolaik patika, tad arī viņa nolēma tās piedāvāt plašākam gardēžu lokam un, kas zina, varbūt attīstīt savu uzņēmējdarbību tieši šajā virzienā.

Veiksmes stāsts? – Droši vien, taču līdz tam ir visādi gājis - gan pārvarētas krīzes, gan mainītas stratēģijas. Zināšanas un mīlestība pret savu nodarbošanos, lojāli darbinieki un savstarpēja sapratne ir izrādījies stabils pamats, lai uzņēmums veiksmīgi attīstītos.

Attīstībai būtisks bijis arī Eiropas fondu un Latvijas Lauku atbalsta fonda finansiālais atbalsts, kas ļāvis iegādāties mūsdienīgu ceptuves aprīkojumu, piemēram, tehniku, kurā gatavot un dzesēt tortēm tik nepieciešamo vārīto krēmu. Tā aiztaupīs daudz laika un ļaus pagatavot vairāk toršu.

Man ir prieks, ka par ceptuves „Ineses tortes” produkciju jau tagad interesējas arī citvalstu uzņēmēji. Būtu taču lieliski, ja “Ineses tortes” kopā ar pēcpusdienas tēju baudītu gardēži arī citās Eiropas valstīs! Kā apliecinājumu produktu kvalitātei un perspektīvai šis zīmols saņēmis vairākas balvas, to starpā Riga Food un Kuldīgas goda balvu 2015.

Interesanti, ka liela daļa entuziastisko Latvijas uzņēmēju, kurus esmu sastapusi projekta ”Latvijas gardākie stāsti” laikā, ir izveidojuši biznesu, attīstot kādu no hobijiem, pat ja izglītību un darba pieredzi ieguvuši gluži citā nozarē. Aizrautība, mīlestība un sapņi – lūk, kas viņus vieno!

Kūkas un citi našķi Mīlestības svētkos

Lai arī Valentīna dienas svinēšana Latvijā ir pavisam jauna tradīcija un tai ir gana daudz pretinieku, tieši šajā dienā tiek pārdots sevišķi daudz Kuldīgas pusē cepto toršu „Ineses tortes”.

Viesojoties ceptuvē, kur top tik lieliskas tortes, nolēmu, ka kopā ar saimnieci šoreiz gatavošu sāļās uzkodas, kuras lieliski noderēs tiklab Valentīna dienā, kā citos svētkos vēl pirms tortes celšanas galdā. Mīlestības svētku noskaņās izvēlējos ēdienus, kuros dominē sarkanā krāsa, bet galdu rotājām ar svecītēm sirsniņu formā un sarkanām rozītēm. Bija mazliet romantiski un tik skaisti!

Svētku dzēriens

Manuprāt, tas ir kas dzirkstošs kā paši svētki! Izvēle plaša - dzirkstošais vīns, šampanietis, cremant – franču dzirkstošais vīns, darināts līdzīgi kā šampanietis, tomēr nav no Šampaņas reģiona, tālab to nedrīkst dēvēt par šampanieti, cava – spāņu dzirkstošais vīns, sekt – vācu, prosseco – itāļu. Mums jau ir arī savi – Rīgas dzirkstošie vīni, arī Sabiles sidrs! Derēs ikviens! Īpašu un svinīgu to darīs kāda glāzē ielikta zemene vai avene.

Pildīti tomātiņi

Šis ir diezgan, piņķerīgs darbiņš, bet rezultāts ir ļoti skaists un garšīgs.

Šai uzkodai vajadzēs 30 – 40 mazos tomātiņus, 100 g Čedara siera, 50-100 g svaigā siera, pāris ēdamk. apelsīnu liķiera vai apelsīnu esences, 1-2 ēdamk. Vorčestras vai Vusteras mērces, pētersīļus vai dilles.

Tomātiņiem no apakšas nogriež pavisam plānu šķēlīti, tieši tik lielu, lai tomātiņš smuki stāvētu uz šķīvja un negāztos. No augšas nogriež tomāta „cepurīti” un izgrebj tomātu tukšu. Sablenderē visas pārējās sastāvdaļas un iegūto masu pilda tomātiņos. Dekorē ar mazu dilles vai pētersīļa gabaliņu.

Sāļie groziņi ar krējumu un foreļu ikriem

Svētkos jālutina gan mīļos, gan sevi, tāpēc iesaku izmēģināt šo lielisko uzkodu! Foreļu ikri nav dārgi, un šai receptē pietiek ar mazo burciņu.

18 groziņiem vajadzēs 1 iepak. (18 gab.) lāses formas sāļos groziņus „Flora”, mazo iepak. skābā krējuma, 100-150 g foreļu ikru, dilles vai maurlociņus.

Sāļos groziņus līdz pusei piepilda ar skābo krējumu. Virsū liek ikrus un dekorē ar mazu dilles vai maurlociņa gabaliņu.

Laša vai foreles tatars

Tartars būs eleganta un garšīga uzkoda un lieliski iederēsies ikvienos svētkos.

Lai pagatavotu tartaru būs nepieciešami

500 g mazākos gabalos sagriezta laša vai foreles (es izvēlos zivis, kuras piedāvā mūsu pašu audzētava “Annas zivs”), 5 šalotes sīpolus vai 1 parasto, sarkano sīpolu, 1 ēdamk. olīveļļas, 30 ml degvīna, 1 franču bageti, 1 mazo burciņu kaperu, dilles un 10 paipalu oliņas dekorēšanai.

Vispirms sablenderē sīpolus, tad pievieno parējās tartara sastāvdaļas un maļ dažas sekundes. Ik pa brīdim pārbauda, ja nepieciešams, turpina malt. Lasim ir jābūt sīkos, sīkos gabaliņos, taču ne putrā! Var kapāt arī ar nazi. Kad zivju masa gatava, apgrauzdē maizes škēles.

Tatāru var servēt, uzliekot jau uz maizītēm, ar nevārītu paipalas oliņu pa virsu. Taču to var arī likt uz šķīvja, tad maizes šķēles kārto apkārt un katrs savu tartarmaizīti taisa pats. Ja servē uz šķīvja, oliņai noņem čaumalas cepurīti un kā mazu trauciņu to iesēdina zivs masā. Jēlo olu var dzert no čaumalas vai piejaukt zivij. Visu dekorē ar dillēm un papildus kaperiem.

Sāļās maizes standziņas ar salami vai prošuto

Pirms vairāk nekā 35 gadiem šo vienkāršo un ģeniālo uzkodu pagatavot man iemācīja kāda itāļu izcelsmes kolēģa māte. Knifs ir tajā, ka desa vai šķiņķis ar augstu tauku saturu pielīp maizes standziņām. Svarīgi tik, lai gaļa ir tiešām plāni sagriezta!

Pagatavošana vienkārša – katrai sāļajai standziņai vajag šķēlīti salami vai prošuto, ko aptin ap standziņu. Gatavās standziņas ieliek garā glāzē vai citā traukā servēšanai un pasniedz.


Instagram Sekot