Informējam, ka šajā tīmekļa vietnē tiek izmantotas sīkdatnes. Sīkdatne uzkrāj datus par vietnes apmeklējumu. Dati ir anonīmi un palīdz piedāvāt Jums piemērotu saturu un reklāmas.
Privātuma politika

Bērnu pārtikas ražotājs: Rūdolfs

Labākais bērniem – Rūdolfa mammas gardumi


Cik jauks stāsts! Mammai piedzima mazais Rūdolfiņš, un viņa domāja: “Ar ko vislabāk būtu bērnu barot tad, kad būs jāsāk dot vēl kaut kas cits bez mātes piena?” Izskatījusi piedāvājumu veikalos, viņa konstatēja, ka Latvijā bērnu pārtika netiek ražota. Vēloties dot Rūdolfam ekoloģisku un dabisku ēdienu bez piedevām un konservantiem, ar lielu mīlestību un izdomu, Egija Martinsone sāka pati gatavot biezeņus mazajam Rūdolfam. Pēc laika viņa saprata, ka tie varētu patikt arī citiem bērniem Latvijā. Tā 2010. gada septembrī radās bērnu pārtikas zīmols Rūdolfs, nodibinot Lat Eko Food. Sākumā bija tikai biezeņi, kurus gatavoja cita uzņēmuma telpās, jo pašiem vēl nebija savas ražotnes. Bet jau 2014. gada oktobrī tika atklāta ražotne Ādažos, kur pēc nedaudz vairāk nekā gada ražojumu klāsts tika papildināts ar produktiem arī pieaugušiem – sulām un ievārījumiem. Patlaban uzņēmuma portfelī ir jau vairāk nekā 70 produktu. Iepriecina arī tas, ka ne tikai Latvijas bērni un iedzīvotāji bauda šos labumus, – tie ir pieejami vairākās citās pasaules valstīs. Rūdolfs ir pazīstams gan kaimiņvalstīs Igaunijā un Lietuvā, gan arī Polijā, Čehijā, Maurīcijas salās, Indijā, gan tālajās arābu valstīs – Arābu Emirātos, Kuveitā, Katarā un Saūda Arābijā. Lai piesaistītu jaunus sadarbības partnerus un klientus un iekarotu jaunus tirgus, Egija ar kolēģiem regulāri brauc uz starptautiskām izstādēm. Tas viss izklausās gandrīz neticami. Taču tam pamatā ir smags, nopietns, zinātnē balstīts darbs. Kā arī vērā ņemami līdzekļi, kas ir ieguldīti, lai īstenotu šo veiksmes stāstu. Tad, lūk, stāsts par šo darbu, ticību un uzdrīkstēšanos.

Nopietns darbs un ieguldījumi

Pirms sākt biezeņu ražošanu, daudz laika tika pavadīts sarunās un konsultācijās ar Latvijas Pediatru–gastroenterologu asociāciju, Latvijas Valsts Augļkopības institūtu un Latvijas Lauksaimniecības universitāti. Pediatri ir atzinuši, ka bērnu organismam atbilstošākā pārtika ir tā, kas tiek audzēta tajos platuma grādos, kur bērns dzīvo, tāpēc Rūdolfs biezeņu ražošanā galvenokārt tiek izmantotas vietējās izejvielas. Pirmais solis uzņēmuma tapšanā tika sperts kopā ar Jelgavas biznesa inkubatoru, kad 2010. gada 2. septembrī Egija nodibināja Lat Eko Food ar mērķi attīstīt Latvijā bioloģiskās pārtikas ražošanu bērniem, lai bērnus jau no sešu mēnešu vecuma nodrošinātu ar pārtiku no Latvijā audzētām izejvielām. Vēlāk uzņēmumam tika piesaistīti investori: Vilis Vītols, vecākais, un Vilis Vītols, jaunākais, kuriem iepatikās Rūdolfs projekta ideja. Viņu atbalsts nodrošināja ražotnes būvniecību un iekārtošanu Ādažos. Tā rezultātā 2014. gada 10. oktobrī tika atklāta 2300 m 2 plaša ražotne ar lielu kapacitāti un modernu aprīkojumu. Projekta realizācijā tika piesaistīti arī Eiropas fondu līdzekļi. Līdz ar Vītolu ģimenes pievienošanos idejai un ievērojamām investīcijām uzņēmuma attīstībā, bērnu pārtikas Rūdolfs ražošana Latvijā no idejas ir izaugusi par nopietnu un konkurētspējīgu biznesu, kurš nes Latvijas vārdu pasaulē un palīdz augt un attīstīties Latvijas bioloģiskajai lauksaimniecībai, nodrošinot mazuļus ar labāko un kvalitatīvāko pašmāju produktu, kas ražots augstākajiem standartiem atbilstošā uzņēmumā.

Produkts ar vairākām godalgām

Jau 2012. gadā, pirms lielās ražotnes atvēršanas, Rūdolfs ieguva Zemkopības ministrijas Latvijas Gada ekoprodukts 2012 balvu un saņēma Zelta medaļu par izcilu kvalitāti. 2015. gadā SIA Lat Eko Food ieguva Starptautisko pārtikas kvalitātes standartu BRC (Global Standart for Food Safety) un FSSC 22 000 (pārtikas drošības vadības standarts). Taču man personīgi īpašu prieku rada tas, ka Rūdolfs ir saņēmis Importa aizstājējprodukts 2015 balvu, ko sarūpēja LIAA un Ekonomikas ministrija.

Ne tikai veselīgi, bet arī skaisti!

Apskatot Rūdolfs produkciju, nevar nepievērst uzmanību skaistajam produktu noformējumam. Tas ir latviešu mākslinieku darbs – skaisti, gaumīgi un interesanti zīmējumi. Etiķešu zīmējumi ne tikai izdaiļo, bet arī informē par burciņas saturu. Piemēram, rīsu biezenim ar meža ogām ir uzzīmēta rīsa bļoda, kurai pieskrējušas klāt divas ogas – brūklene un mellene, katra savā tērpā. Uz etiķetes vēl redzams mēnestiņš un zvaigznītes, rādot, ka šis ēdiens ir ideāls vakara maltītei mazulim. Uz burciņas ir arī norādīts bērna vecums, no kura šis biezenis būtu ieteicams. Uz to, ka burciņas saturs ir kvalitatīvs un īpaši draudzīgs mazuļiem, norāda arī BIO zīme un Eiropas Savienības Zaļais karodziņš.

Daudzveidība pašiem mazākajiem

Produktu klāsts no pirmajiem desmit biezeņiem ir pamatīgi paplašinājies. Pirmām kārtām jau ir daudz kategoriju: augļu biezeņi 6+ mēnešu vecumam, putras 6+ mēnešu vecumam, deserti 7+ mēnešu vecumam, dārzeņu biezeņi 6+ mēnešu vecumam, dārzeņu biezeņi ar gaļu 8+ mēnešu vecumam un biezsulas 6+ mēnešu vecumam. Ir pieejami arī gardi Rūdolfs produkti pieaugušajiem – bioloģisko augļu un dārzeņu biezsulas un bioloģiskie ievārījumi. Produkti tiek arī pielāgoti ārzemju klientu garšai un gaumei, piemēram, Indijas un arābu valstu ietekmē ir radies deserts ar mango.

Dārzeņu un augļu iepirkšana un pārstrāde

Visi dārzeņi un augļi tiek iepirkti no vairāk nekā 200 saimniecībām visos Latvijas reģionos, šādi atbalstot arī Latvijas lauksaimniekus. Protams, izejvielas tiek pirktas tikai no sertificētiem BIO audzētājiem. Augļi, ogas un dārzeņi nāk no dažādiem Latvijas reģioniem, tostarp arī no attālākām vietām Latgalē un Kurzemē. Dārzeņu un augļu pārstrāde ir ļoti rūpīgs un darbietilpīgs process, kas ir arī roku darbs. Tas arī padara produktus ar BIO marķējumu dārgākus par citiem produktiem. Pati vēroju un piedalījos burkānu pārstrādē. Burkāniem ir vairāku kārtu mazgāšanas process modernā iekārtā, un tad tie tiek apstrādāti ar rokām, izgriežot bojātās vietas. Tā kā burkāni ir auguši dabiski un bez ķimikālijām, tiem ir dažādas formas, un kukainīši tos ir vietām pagrauzuši. Taču tieši tāds arī ir īsts burkāns! Attīrītie un atkal nomazgātie burkāni tiek sasmalcināti un tad momentā sasaldēti. “Flash frozen” metodes temperatūra ir mīnus 40 grādi. Tā nodrošina, ka vitamīni un citas vērtīgas vielas tiek maksimāli saglabātas. Kad burkāni ir sasaluši, tie tiek uzglabāti mīnus 20 grādos. Gatavojot biezeņus, dārzeņi un augļi tiek tvaicēti (nevis vārīti) milzīgā tvaika katlā, kurā ietilpst gandrīz tonna dārzeņu vai augļu. Tos tvaicē tikai īsu brīdi, nodrošinot vērtīgo vielu saglabāšanu. Kad biezeņi ir sagatavoti un izgājuši pārbaudi laboratorijā, tos pilda 190 ml burciņās, kuras pēc uzpildes tiek sterilizētas. Tieši tas nodrošina burciņām divu gadu uzglabāšanas termiņu. Tieši tāpat kā tad, kad mēs paši marinējam gurķus! Taču jāatceras, ka pēc burciņas atvēršanas tās saturu vajadzētu apēst dienas laikā. Pēc termiskās apstrādes burciņām tiek uzlīmētas etiķetes, tās tiek sapakotas un var doties ceļā uz Rimi un citiem veikaliem gan Latvijā, gan ārzemēs.

Laboratorija – pārbaudei un eksperimentiem

Viena no svarīgākajām telpām Lat Eko Food ražotnē ir laboratorija. Šeit katra sagatavotā partija tiek pārbaudīta gan pēc Rūdolfs, gan starptautiskajiem standartiem. Te rodas arī jaunas receptes. Tās top dažādos veidos. Sākumā galvenais garšotājs bija Rūdolfs, kurš deva “jā” vai “nē” vārdu jaunam produktam. Tagad produkti tiek gatavoti, ņemot vērā māmiņu, bērnu un klientu ieteikumus, kā arī, protams, pašas Rūdolfa saimes domas.

Ražošanas apjomi un nākotnes plāni

2015. gadā tika saražots gandrīz 150 tonnu Rūdolfs produktu. Šogad jau būšot ap 250 tonnām. Ražotnes kapacitāte ir piecas tonnas dienā. Tas nozīmē, ka ražotne nav vēl maksimāli noslogota, ka pasūtījumi un valstu skaits, no kurienes nāk pasūtījumi, var vēl augt, līdz būs jāpaplašina ražotne. Patlaban ražotnē strādā 20 cilvēku, taču plānots, ka ar laiku darbinieku skaits ražotnē pieaugs. Nākotnes plānos ietilpst gan jaunu produktu ieviešana, gan eksporta attīstīšana. Iespēju ir ļoti daudz. Svarīgi ir arī motivēt mūsu lauku saimniekus vairāk audzēt BIO produktus, lai būtu vairāk izejvielu, ko var izmantot Rūdolfs ražotnē.

Gatavot jaukus ēdienus, izmantojot Rūdolfs produktus

Lai gatavošana būtu jautrāka, sarīkojām bērnu ballīti! Gan ēdienkarti, gan galda dekoru veidojām piemērotu bērnu dzimšanas dienas viesībām. Pats Rūdolfs uzaicināja trīs savus draugus, un tā mums ar Egiju līdzās pie galda bija divas meitenes un divi puiši. Apkārt valdīja īsta svētku atmosfēra – baloni, cepurītes, tematiskas salvetes, konfektes un dažādi ēdieni, kuriem visiem, izņemot picas, sastāvā bija Rūdolfa produkcija. Pati gatavošana un ballīte notika skaistā guļbaļķu ēkā ezera malā – viesnīcā Porto Resort, Lilastē, netālu no Saulkrastiem.

Makaroni ar vistas fileju un mērci

Viens no Rūdolfs biezeņiem ir Dārzeņi ar vistas gaļu, kas, neskatoties uz to, ka ir domāts pavisam maziem bērniņiem (jau no 8 mēnešu vecuma), bija lielisks pamats mūsu gatavotajam makaronu ēdienam. Lai garšas labi saderētu, bija skaidrs, ka ēdienā jāizmanto vistas fileja un kādas interesantas formas makaroni vizuālajam noformējumam.

6–8 personām

25 minūtes

  • 500 g paciņa interesantas formas makaronu
  • 3 vistas filejas, sagrieztas strēmelītēs
  • 2 burciņas Rūdolfs Dārzeņu biezeņa ar vistas gaļu
  • Saldais krējums – 200 ml
  • Rīvēts siers – Parmas vai Holandes
  • Itāļu garšvielu maisījums
  • Olīveļļa cepšanai

Uzvāri makaronus. Kamēr tie gatavojas, nelielā olīveļļas daudzumā izcep vistas filejas strēmelītes. Vistai pievieno Rūdolfs biezeni, garšvielas un uzkarsē. Lej klāt saldo krējumu. Kad sāk mesties burbuļi, noņem no plīts. Nokāstos makaronus liec servējamā bļodā un pārlej ar mērci. Dekorē ar rīvētu sieru.

Pica

Pica ir ļoti jauks ēdiens bērnu ballītēm un ne tikai. Sastāvdaļas var variēt, cik vien vēlaties. Šis ir fiksais variants. Kad ir vairāk laika, ir labi pašam taisīt mīklu un mērci un izmantot gaļu vai jūras veltes. Tomēr zinu, ka bērniem šī versija garšo un mammām vai tēviem ir viegli to pagatavot!

6–8 personām

30 minūtes

  •  2 gatavās picas pamatnes
  • Picas mērce – 1 lielā burciņa
  • 150 g salami desas un 150 g doktordesas, sagrieztas mazos kubiciņos
  • 2 mocarellas siera iepakojumi, sarīvēti uz rupjās rīves
  • Parmas siers, sarīvēts
  • Baziliks

Uzkarsē cepeškrāsni līdz 225 °C grādiem. Uz picas pamatnēm uzsmērē picas mērci. Pa virsu uzkaisi desas kubiciņus un sierus, dekorē ar bazilika lapiņām. Picas cep 20 minūtes, līdz siers kārtīgi burbuļo un mīkla ir kraukšķīga. Pēc picas un makaroniem ar vistas mērci – laiks saldajiem ēdieniem! Tā kā Rūdolfs produktu klāstā ir arī produkti lielākiem bērniem un pieaugušajiem, izvēlējos ievārījumus un sulas, lai pagatavotu divus saldos ēdienus.

Saldie groziņi

Šie saldie groziņi ir ļoti garšīgi un glīti, turklāt ļoti viegli pagatavojami. Mēs izmantojām kārtaino mīklu, ko var turēt mājās saldētavā. Es tā daru, lai varētu pagatavot kādu ātru cienastu negaidītiem vai pat gaidītiem viesiem. Izmantojot šo mīklu, esmu izdomājusi daudz dažādu recepšu. Šī tapa īpaši Rūdolfa bērnu ballītei. Bez mīklas mēs ar Egiju izmantojām dažādus Rūdolfs ievārījumus – gan aveņu, zemeņu, melleņu, ābolu un brūkleņu, gan pat ķirbju un plūmju. Iznāca krāsaini un garšīgi!

20 groziņi

30 minūtes

  • Viens iepakojums kārtainās mīklas, 500 g
  • Dažādi Rūdolfs ievārījumi

Uzkarsē cepeškrāsni līdz 200 °C grādiem. Izrullē kārtaino mīklu un sagriez to aptuveni 10 x 10 cm kvadrātos. Mīklas kvadrāta vidū ieliec tējkarotīti ievārījuma un savieno četrus mīklas stūrīšus. Groziņus liek cepamā pannā, kurā ir ieklāts cepampapīrs. Cep 15–20 minūtes, līdz mīkla ir zeltaini brūna.

Saldējuma kokteiļi

Bērnu ballītē taču ir jābūt saldējumam! Tāpēc mēs gatavojām saldējuma kokteiļus, izmantojot Rūdolfs biezsulas, ogas un, protams, saldējumu – gan plombīra, gan ogu. Taisot kokteiļus, ļāvu bērniem izvēlēties, kādu saldējumu, ogas un kādas krāsas salmiņu viņi vēlas. Ir tik svarīgi dot bērnam iespēju kontrolēt situāciju un būt svarīgam!

6–8 personām

10 minūtes

  • 1 l saldējuma, plombīra un ogu
  • Saldētas un/vai svaigas ogas
  • Rūdolfs biezsulas
  • Salmiņi

Ieliec blenderī četras karotes saldējuma, lielu sauju ogu un 400 ml sulas. Blendē visu 30–45 sekundes. Pa virsu uzkaisi ogas, ieliec salmiņu, un kokteilis gatavs!

Lai labi garšo!

Foto galreija


Instagram Sekot