Informējam, ka šajā tīmekļa vietnē tiek izmantotas sīkdatnes. Sīkdatne uzkrāj datus par vietnes apmeklējumu. Dati ir anonīmi un palīdz piedāvāt Jums piemērotu saturu un reklāmas.
Privātuma politika

Baraviku krēmzupa Latvijas valsts svētku pusdienām

8 personām

Raksta attēls

Svētku galds manā ģimenē Latvijas valsts svētkos vienmēr ir bijis īpašs, tā to klāja mūsu mamma ASV, kur dzimu, augu, skolojos un veidoju ģimeni un karjeru. Tā arī es darīju Amerikā un tā to daru tagad jau 28 gadus Latvijā.

Uzskatu, ka galda noformējums ir tikpat svarīgs kā ēdiens un dzērieni. Sākums ir skaists galdauts ar īstām salvetēm un salvešu riņķiem. Ja pie galda ir daudz viesu, lieku galda kartītes, jo arī tas piešķir zināmu svinīgumu, un vēl pievienoju kādu simbolisku dāvaniņu – šokolādi vai mazu grāmatiņu. Nozīme ir traukiem, glāzēm un galda piederumiem. Visu mūžu kolekcionēju porcelāna traukus, kristāla glāzes un sudraba galda priekšmetus – tie ir gan dāvināti un mantoti, gan pirkti. Svētkos lieku galdā vislabāko, jo tas rada svētku sajūtu! Svečturi ar svecēm ir gan uz galda, gan visā ēdamistabā un dzīvojamā istabā. Un ļoti svarīgi man ir ziedi, ar tiem rotāju gan galdu, gan telpas. Esmu sezonālo ziedu cienītāja, tāpēc krizantēmas, mārtiņrozes un citas rudens puķes šajā gadalaikā izskatās skaisti un pareizi. Šogad, protams, izvēlēšos sarkanbaltsarkanus ziedus.

Tomēr arī ēdiens ir svarīgs! Pirms sēžamies pie svētku galda, vienmēr rīkojam “kokteiļu stundu” ar pīrāgiem, uzkodām un dzirkstošo vīnu. Mazākajiem tiek piedāvāts bērnu šampanietis, jo visiem ir jāsaskandina par godu Latvijai! Kad dodamies pie galda, seko nopietns ēdiens: krēmzupa, pildīta pīle vai zoss ar piedevām, salāti, marinēti dārzeņi un visbeidzot saldais ēdiens – kāda kūka un augļi. Tradicionāli pie maltītes servēju vīnu, bet, ja kāds vēlas ko stiprāku, vēlme tiek piepildīta. Pirms sākam ēst, vienmēr tiek teikts svinīgs tosts un galda lūgšana, jo uzskatu, ka ir jāpateicas un jālūdz Dieva svētība.

Sastāvdaļas:

  • 750 g–1 kg meža sēņu, vislabāk – baraviku
  • 100 g sviesta
  • 2 lieli sīpoli, sagriezti palielos gabalos
  • 1 burkāns, sagriezts mazos gabaliņos
  • 1 liels vai 2 vidēja lieluma kartupeļi, sagriezti mazos gabaliņos
  • 3–5 ķiploku daiviņas, sagrieztas gabaliņos
  • 1,5 l ūdens
  • 2 vistas vai dārzeņu buljona kubiņi vai pusotra tase pašgatavota buljona
  • 500 ml saldā krējuma
  • svaigas dilles
  • Provansas garšvielas, piecu piparu maisījums, sāls
  • 100 ml konjaka vai portvīna (pēc izvēles)

Pagatavošana:

  1. Lielā katlā sakarsē sviestu un apcep sīpolus un ķiplokus. Pievieno sēnes, pietaupot sauju sēņu garnēšanai. Pievieno sagrieztus burkānus, kartupeļus, ūdeni, buljona kubiņu vai buljonu un garšvielas. Pusstundu vāri aizvākotā katlā.
  2. Kamēr zupa vārās, atlikušās sēnes sagriez šķēlītēs un apcep sviestā. Kad zupa gatava, to sablendē. Pēc garšas pievieno vēl garšvielas. Ja zupa šķiet par biezu, pielej ūdeni.
  3. Pievieno saldo krējumu un portvīnu vai konjaku. Karsē vienu minūti. Lej šķīvjos, rotā ar baraviku šķēlītēm un dillēm.
ALKOHOLA LIETOŠANAI IR NEGATĪVA IETEKME. Alkoholisko dzērienu pārdošana, iegādāšanās un nodošana nepilngadīgām personām ir aizliegta.

Instagram Sekot