10 interesantas Lieldienu ēdienu tradīcijas pasaulē


Raksta attēls

Kā šos pavasara svētkus svin citur pasaulē.

Ne jau visur pasaulē notiek olu kaujas. Šeit dažas no interesantākajām Lieldienu svētku tradīcijām pasaulē.

1. Polija - sviesta jērs

Nē, šeit nav runa par sviestā ceptu vai marinētu jēra cepeti. Svarīga Lieldienu galda sastāvdaļa ir sviesta skulptūra jēra formā. Jērs simbolizē jauno pavasara sākumu un dabas atmošanos.

2. Grieķija - jēra kunģa zupa

Jērs Lieldienu laikā ir cieņā arī Grieķijā, tiesa šeit tiek arī izmantota pati jēra gaļa. Lieldienās pēc svētku mises, atgriežoties mājās, tiek ēsta tradicionālā jēra kunģa zupa ar īpašu olu-citrona mērci.

3. Itālija - saldā gubana

Itāļiem Lieldienas asociējas ar saldo desertu gubanu - tā ir salda, mutē kūstoša brioša maize, pildīta ar šokolādi un rozīnēm. Pildījuma gatavošanā, tiek pievienots arī alkohols, lai radītu spēcīgākas garšu nianses. Gubana atgādina izsmalcinātāku versiju par mums ierasto svētku klinģeri.

4. Nīderlande - dzēriens "Advokāts" jeb Lieldienu olu liķieris

Lieldienu laikā Nīderlandē tiek dzerts tradicionālais dzēriens Advocaat, kas gatavots no olām, cukura un brendija. Pēc garšas tas atgādina maigā olu liķiera garšu. To parasti dzer pirms maltītēm kā aperatīvu vai izmanto kā gardu mērci pankūkām un vafelēm.

5. Spānija - Hornazo

Ja Lieldienās esi Spānijā, nogaršo Hornazo - tas ir sāļais pīrāgs/maize, kas pildīts ar čorizo desu un vārītām olām.

6. Apvienotā Karaliste -krustmaizītes

Pavisam vienkāršas, bet debešķīgi gardas brioša bulciņas ar iegrieztu krustu, dažkārt klātas plānā glazūrā - tādas Lieldienās noteikti jānobauda Apvienotajā Karalistē.

7. Amerika - Lieldienu šķiņķis

Lieldienu šķiņķa garšu nianses var būdz daudz un dažādas, tas var būt visai pikants, dažkārd ar karamelizētu glazūru, pat nedaudzu saldenu piegaršu. Klasika, pēc kuras parasti tiecas visi svētku viesi.

8. Dienvidāfrika - marinēta zivs

Zivi no sākuma izvāra vai sacep, pēctam marinē īpašā sautējumā. Maltītē pasniedz aukstu ar maizi un salātiem.

9. Krievija - pasha

Arī Latvijā var nogaršot šo tradicionālo Lieldienu ēdienu, par kuru populārākas ir vien krāsotās Lieldienu olas.

10. Bulgārija - kuličs

Tradicionāli šī kūka/keks tiek cepts tievā un augstā formā, bieži vien ar cukura glazūru augšā. Tradicionāli šo maizi iesvēta mācītājs, vēlot laimi ģimenei.


Instagram Sekot