Informējam, ka šajā tīmekļa vietnē tiek izmantotas sīkdatnes. Sīkdatne uzkrāj datus par vietnes apmeklējumu. Dati ir anonīmi un palīdz piedāvāt Jums piemērotu saturu un reklāmas.
Privātuma politika

Skaistākās un veselīgākās dzērvenes Latvijā

Ciemošanās pie Very Berry


Raksta attēls

Īsti latviska dabas velte - dzērvene!

Dzērvene ir Latvijas ogu karaliene. Gadu simteņiem cilvēki dodas uz purvu, lai lasītu dzērvenes un izmantotu tās uzturā. Mūsdienās tās tiek kultivētas arī lauksaimniecības zemēs. Lai redzētu, kā tās aug un tiek pārstrādātas, devos uz Gaujienas pagastu Apes novadā, kur atrodas Latvijā pazīstamā saimniecība Very Berry un kur tiek audzētas dzērvenes.

Uzņēmumu kopš 1997. gada izlolojuši Gundega un Sergejs Sauškini, un tagad tas pazīstams arī ārvalstīs, jo eksportē savu produkciju uz Skandināvijas valstīm, kā arī uz Lielbritāniju, Vāciju, Poliju, Spāniju, Čehiju, Kazahstānu, Beļģiju, Nīderlandi un pat uz dzērveņu dzimteni Ameriku. Sākotnēji uzņēmuma nosaukums bija Lienama Alūksne, bet 2010. gadā tapa jaunais nosaukums, ko Gundegas un Sergeja meitas mākslinieces Katrīnas mudināti izstrādāja Latvijas jaunie mākslinieki.

Sākot no svaigām dzērvenēm līdz sīrupiem

Very Berry produktu klāsts ir ļoti plašs – dzērveņu, aveņu, ķiršu, aroniju, melleņu, smiltsērkšķu, upeņu sulas, morsi un sīrupi ar dažādām garšām. Protams, var iegādāties arī svaigas dzērvenes, mellenes, upenes un zemenes, kā arī maltas vai saldētas dzērvenes. Vislielākie gardumi ir dzērveņu sukādes un dzērvenes pūdercukurā. Visa produkcija ir ļoti gaumīgi iefasēta un var būt skaista un veselīga dāvana.

Dzērvenes pūdercukurā man ir palikušas atmiņā no bērnības, kad Baumaņu ģimenei, ar kuru mūsu ģimene dzīvoja kopā komunālajā mājā pie Ņujorkas, radi no Latvijas uz Ziemsvētkiem atsūtīja kastīti ar dzērvenēm pūdercukurā. Nav brīnums, ka patlaban tieši Very Berry dzērvenes pūdercukurā tiek eksportētas uz Ameriku.

Vairāk par Very Berry dzērvenēm

Dzērveņu stādus saimnieki iepērk Amerikā, Viskonsinas štatā, kur klimats ir ļoti līdzīgs Latvijas klimatam. Svarīgi stādiem nodrošināt pietiekamu mitrumu. Kad augi ir iesakņojušies, tie izdzen horizontālas stīgas. Pēc tam izaug vertikālas stīgas, uz kurām izveidojas pumpuri un sāk augt dzērvenes. Stādi sāk dot ražu otrajā vai trešajā gadā un septītajā jau ir nobrieduši ilgam ražīgumam. Rūpīgi kopjot dzērveņu stādus un laukus, tie kalpos pat simt gadu.

Dzērvenes tiek audzētas 20 hektāru lielā platībā. Tās tiek ievāktas gan ar rokām, gan mehāniski. Tomēr tehnika nespēj nolasīt ogas gar vagu malām, tāpēc cilvēku roku darbs ir neatņemams. Šogad tiks novākts 100 tonnu dzērveņu un vēl 80 tonnu citu ogu – aveņu un melleņu, kā arī rabarberi. Sergejs Sauškins ir bijušais pilots un lidaparātu inženieris un savas zināšanas un pieredzi izmantojis arī vairāku uzņēmumam noderīgu agregātu un tehnikas izgatavošanā.

Ražas laikā tiek nodarbināts daudz sezonālo darbinieku – pat līdz 70 cilvēkiem. Uzņēmuma saimnieki, rūpējoties par darbinieku ērtībām, uzcēluši īpašas mājiņas, kurās darbinieki var uzturēties, lai katru dienu nemērotu tālo ceļu mājup.

Dzērveņu savākšanas un pārstrādes process

  • Ražas laiks dzērvenēm sākas ap 16. septembri un ilgst līdz pirmajām salnām, tāpēc līdz 7. vai 8. oktobrim audzētāji parasti cenšas dzērvenes novākt.
  • Dzērvenes novāc no lauka, izmantojot senu ierīci, kas līdzinās vilnas vākšanas aparātam. Metāla zobi palīdz savākt ogas. Tiek izmantots arī mehānisks aparāts, kas līdzinās zāles pļāvējam.
  • Savāktās ogas tiek ieliktas aparātā, kur ar liela putekļsūcēja šļūteni no tām izpūš lapas un zariņus.
  • Pēc tam ogas tiek apstrādātas senā šķirošanas aparātā, kur darbinieces no sarkano ogu vidus izlasa nesārtās. Tās tiek sasaldētas vai pārstrādātas.
  • Ogas, kuras netiek pārdotas svaigas, sasaldē mīnus 36 grādos. Pēc tam tās tiek glabātas ziemas guļā mīnus 20 grādos. Šajā procesā ogas nezaudē vitamīnus un citas vērtīgas vielas. Tās var turēt saldētas pat trīs gadus.
  • No saldētavām ogas tiek izņemtas pārstrādei pēc pasūtījumiem. Saldētavu izmantošana ļauj ražot sulas un citus produktus visu gadu.
  • Dzērvenes ir viegli fasējamas, jo tās ir stingras un nesaspiežas.
  • Tās ogas, kuras netiek fasētas pārdošanai svaigā veidā, tiek pārstrādātas – top sulas, morsi un sīrupi. Nevienam no šiem produktiem netiek pievienots cukurs vai saldinātāji.
  • Sukādes gatavo no izspiestajām ogām, bet tās nav tradicionālas sukādes, jo netiek iecukurotas. Tās tulkojumā no angļu valodas nozīmē dzērveņu rozīnes. Galvenais, ka sulīgas un garšīgas, un bez cukura.

Ar Eiropas fondu atbalstu uzņēmumam 2013. gadā bijusi iespēja paplašināt apstrādes cehu, kur ogas tiek šķirotas un pārstrādātas pēc novākšanas. Svaigas ogas tiek fasētas Rimi veikaliem 200 g un 400 g kārbiņās, daļa tiek pārstrādāta sulās, morsā, daļa dzērveņu tiek maltas un no tām gatavotas sukādes, daļa pārtop dzērvenēs pūdercukurā. Tā kā pārstrāde un fasēšana notiek pēc pasūtījuma, tad saimniecībā, protams, ir arī noliktavas, kā arī svaigu un sasaldētu ogu glabātavas.

Atzīti arī ārpus Latvijas

Very Berry ir iekļauts eksportējošo uzņēmumu The Red Jackets grāmatā, kas kopš 2014. gada prezentē Latviju, tās uzņēmumus un zīmolus ārpus Latvijas robežām. The Red Jackets jeb sarkanā žakete demonstrē to, ka šie uzņēmumi uzvelk sarkanu žaketi un izceļas pūlī uz citu fona.

Very Berry mārketinga vadītāja ir saimnieku vedekla Ilze Sauškina, kura, tāpat kā saimnieki, lepojas ar to, ka Very Berry ir šobrīd vienīgais uzņēmums Latvijā, kam piešķirts Global G.A.P. sertifikāts eksportam. Latvijā ir vairāki uzņēmumi, kuri ir saņēmuši šo sertifikātu, bet patlaban nav to atjaunojuši. Varam priecāties un lepoties, ka Latvijas iedzīvotāji var iegādāties tik augsti novērtētu ražojumu – dabiskas ogas un to produkti bez pievienotas ķīmijas, pārtikas piedevām un krāsas/garšas pastiprinātājiem.

Gatavosim ar dzērvenēm!

Dzērvene ir ļoti veselīga oga, kas satur ne tikai C vitamīnu, bet arī citas vērtīgas vielas. Tā ir antiseptiska, dziedējoša, urīndzenoša, apetīti rosinoša. Dzērvenes ieteicams ēst organisma stiprināšanai pēc gripas, bronhīta izslimošanas, dažādām infekcijām un operācijām.

Latvijā dzērvenes ir katras saimnieces pieliekamajā, pagrabā vai ledusskapī. Tās tiek gatavotas dažādos ēdienos, un cilvēkiem tās garšo arī svaigas. Tās ir īstens vitamīnu avots. Gatavosim netradicionālus ēdienus, ar kuru garšām var pārsteigt un iepriecināt gan ģimeni, gan draugus.

Rudens salāti ar dzērvenēm

Gaļas bumbiņas ar dzērveņu un tomātu mērci

Dzērveņu rīsi vai risoto

Dzērveņu saldais ēdiens

Dzērveņu rudens kokteilis

Noskaties, kā Ilzei gāja Very Berry saimniecībā, šajā video:


Vai aplūko galeriju!



Instagram Sekot