Informējam, ka šajā tīmekļa vietnē tiek izmantotas sīkdatnes. Sīkdatne uzkrāj datus par vietnes apmeklējumu. Dati ir anonīmi un palīdz piedāvāt Jums piemērotu saturu un reklāmas.
Privātuma politika

Kimjāņu varenie un vērtīgie ķiploki


Raksta attēls

Kā vēsta leģendas, Ēdenes dārzā ķiploks ir pat konkurējis ar ābolu. Homēra Odisejs senajā Grieķijā sevi pasargāja ar ķiploka palīdzību, kā to vēl nesen darīja Rumānijā, sargājoties no vampīriem. Grieķi un romieši deva ķiplokus karavīriem – drosmei. Mūsdienās tos izmanto gan profilaksei, lai paaugstinātu imunitāti, gan lai ārstētu iesnas. Arī gatavot ēdienu, man šķiet, bez ķiplokiem ir neiespējami.

Audzēts Latvijā!

Latvijā ķiploki ir bijuši populāri jau gadsimtiem, bet mūsdienās ir problēma tos izaudzēt pietiekamā daudzumā. Vislielākais ķiploku audzētājs pasaulē ir Ķīna, kas ir atbildīga par 75% pasaules tirgus. Šī valsts izaudzē 20 miljonus tonnu gadā un piegādā tos arī Latvijas lielveikaliem. Bet ir alternatīva: Rimi ir atklājis Latvijas ķiploku baronu – Latvijas lielāko ķiploku audzētāju, jaunu un uzņēmīgu cilvēku, Kimjāņu saimnieku Artūru Kimu. Viņš paveic milzīgu darbu, audzējot lielus, skaistus un kvalitatīvus ķiplokus. Tie aug 11 hektāros, no kuriem šogad novāks 150 tonnas ķiploku.

Īpašās ukraiņu ķiploku sēklas

Ķiplokam patīk mālaina zeme, kāda ir Kimjāņos, Elejā, Jelgavas pagastā. Kā pastāstīja Artūrs, viņš ķiplokus stāda vēlā rudenī – no oktobra beigām līdz novembra sākumam – ar tehniku. Artūrs izmanto ukraiņu šķirnes ķiploku sēklas materiālu, kas būtībā ir ķiploku daiviņa. Vienā hektārā tiek iestādīts 1,6–1,8 tonnas ķiploku daiviņu, un labos ražas gados katrā hektārā izaug 15–17 tonnas. Pēc stādīšanas, ķiplokiem augot, zeme tiek rušināta, lai traucētu nezālēm un ķiploku daiviņām piekļūtu skābeklis. Lai ķiploks labi augtu, ir vajadzīgs siltums un mitrums. Latvijā ražas laiks ir augustā. Šogad ir lijis diezgan daudz, un tas saimniekam liek bažīties par ražību.

Speciāls ķiploku traktors

Man bija tā iespēja braukt ar John Deere traktoru, kuram klāt piekabināta speciāla spāņu ķiploku novākšanas tehnika, kas paceļ ķiplokus no zemes, nopurina mālaino zemi, sasien tos lielā buntē vai kūlītī un nomet vagas malā, lai strādnieki to varētu paņemt.

Rūpīgs roku darbs

Novāktos ķiplokus darbinieki uz lauka apstrādā – nogriežot lakstu un sakni. Tas ir jādara rūpīgi, lai netraumētu ķiploku un tas nesabojātos. To pamēģināju arī pati un sapratu, ka nav tik viegli. Sarežģīts roku darbs, kur jāiegūst pieredze un roku veiklība. Pieredzējis darbinieks apstrādā un safasē apmēram 40 ķiploku kastes dienā.

No lauka līdz pat veikala plauktam

Apstrādātie ķiploki plastmasas kastēs tiek aizvesti uz siltumnīcai līdzīgām telpām, kur tie tiek žāvēti ar ventilatora palīdzību. Ja laiks nav īpaši saulains vai kļūst vēsāks, tiek pat kurinātas krāsnis. Kad ķiploki kādu laiku ir jau pažuvuši, darbinieki tiem noloba ārējo miziņu. Lielā roku darba procesā visa grīda tiek noklāta ar baltām ķiploku miziņām. No tā brīža, kad apgriež ķiplokus, līdz tam, kad galviņas tiek liktas glabātavā, tās zaudē 25% svara, jo žūstot pazūd smagais ūdens. Pēc žāvēšanas ķiploki tiek uzglabāti, lai pēc pasūtījuma tos nogādātu uz Rimi un citiem veikaliem. Patlaban Kimjāņi var nodrošināt ķiplokus Rimi veikaliem līdz oktobrim.

Kāds ir lielo ķiploku galviņu noslēpums?

Tik lielas ķiploku galviņas līdz šim vēl nebiju redzējusi, tomēr Artūrs noslēpumu neatklāja. Laikam jau ķiploki izaug tik lieli, jo jaunais saimnieks piedzimis zemnieku ģimenē. Mātei ir liels puķu stādu bizness. Artūrs pats beidzis Bulduru tehnikumu un jau ļoti jauns 2005. gadā sāka audzēt gan ķiplokus, gan citus augus. Nopietnam ķiploku biznesam viņš pievērsās 2012. gadā, un četru gadu laikā bizness ir tik ļoti attīstījies un izaudzis, ka Artūrs ir kļuvis par lielāko ķiploku audzētāju Latvijā.

Nākotnes plāni

Saimnieks skaidro, ka nākamie attīstības soļi ir paplašināt žāvētavas un glabātavas, tad būs iespēja apstrādāt lielākas platības un stādīt vairāk ķiploku. Līdz šim Artūrs jau izmantojis Eiropas fondu līdzekļus, bet šim svarīgajam solim būtu nepieciešama papildu palīdzība. Ja uzglabāšanas telpas būtu plašākas, Kimjāņi varētu nodrošināt iedzīvotājiem Latvijā audzētus ķiplokus visu gadu.

Kimjāņu ķiploki – vieglāk mizojami

Visi, kuri ir gatavojuši ēdienu ar ķiplokiem, zina, ka grūtākais ir tos nomizot. Tomēr ar Kimjāņu lielajiem ķiplokiem, kuru daiviņa ir līdzvērtīga triju parasto ķiploku daiviņām, šādu problēmu nav, jo miza nāk nost ļoti viegli. Artūrs stāstīja, ka īpaši par šiem ķiplokiem priecājas restorānu darbinieki, jo dzīve viņiem nu kļuvusi vieglāka.

Gatavosim ar ķiplokiem!

Man bija tik grūti izlemt, kādus ēdienus gatavot, izmantojot ķiplokus, jo ir ļoti daudz labu recepšu. 30 gadus dzīvoju Ņujorkā un uzaugu ar itāļu, ķīniešu un ebreju virtuves ēdieniem, kur ķiploks ir gandrīz katrā no tiem. Pēc tam deviņus gadus dzīvoju Kalifornijā. Tur atrodas pilsētiņa Gilroja (Gilroy), kas ir pasaules ķiploku galvaspilsēta. Kad braucu tai garām pa lielceļu, ķiplokus varēja pat sasmaržot. Ķiploku ražas laikā, jūlija pēdējā nedēļā, tur tiek rīkots ķiploku festivāls. Tajā vairāk nekā 100 tūkstoši cilvēku ierodas degustēt un baudīt simtiem ēdienu, kuros izmantoti ķiploki. Festivāla nagla ir vaniļas saldējums ar maigu ķiploku piegaršu.

Baudi kādu no gardajām, rudenīgajām ķiploku receptēm:

Ceptas ķiploku galviņas

Ceptas sēnes ar ķiplokiem

Ķiploku krēmzupa ar melno olīvu un saulē kaltētu tomātu crostini (maizītes)

Fileja ar ķiploku mērci

Krāsnī cepti kartupeļi ar ķiplokiem

Spageti ar ķiploku mērci Aglio e olio

Noskaties video sižetu:

Vai aplūko bildes galerijā:



Instagram Sekot