Informējam, ka šajā tīmekļa vietnē tiek izmantotas sīkdatnes. Sīkdatne uzkrāj datus par vietnes apmeklējumu. Dati ir anonīmi un palīdz piedāvāt Jums piemērotu saturu un reklāmas.
Privātuma politika

Vīna saderība ar ēdienu


Raksta attēls

2018. gada pavasara vīnu katalogā, tāpat kā iepriekšējos izdevumos, vienu atvērumu veltām ēdienu un vīnu saderības tabulai. Tabula, kas var kalpot kā ceļvedis jūsu turpmākos saderības eksperimentos. Tabula, kas dod jums virzienu saskanīgākā vīna meklējumos, bet nekad 100% negarantē, ka tieši šāda tabulā norādītā kombinācija būs absolūtā harmonija ikvienam no jums. Jo mēs katrs esam tik atšķirīgi, kas IR FORŠI!

Šoreiz saderības tabulai es par pamatu ņēmu Rimi veikalu komunikācijā izmantotās ēdienu piktogrammas, savukārt uz otras – līmeniskās – ass sadalot vīnus pa to vispopulārākajiem, pie mums pieejamiem vīna veidiem un stiliem. Vēršu jūsu uzmanību, ka, mēģinot ievērot maksimālu objektivitāti, es izvēlējos saderību norādīt kā:

  • Laba saderības iespējamība - zaļā krāsā
  • Vidēja saderības iespējamība - dzeltenā krāsā
  • Zema saderības iespējamība - sarkanā krāsā

ar to vēlreiz uzsverot, ka pilnīgi precīzas patiesības ēdiena un vīna saderībā nav – viss ir jūsu pašu rokās (vairāk gan mutē un degunā) jūsu individuālās garšas harmonijas meklējumos. Kas attiecas uz piktogrammām, ļoti ceru, ka diezgan vienkārši spējat atšifrēt, kādi ēdieni zem katras no tām slēpjas. Mani pašu, pirmo reizi tās ieraugot, mazliet samulsināja piktogramma, kas nozīmē pastu jeb makaronu ēdienus, kā arī tempļa attēls, ar ko apzīmējam Āzijas virtuves ēdienus, bet ne izteikti asās garšas, savukārt izteikti asos ēdienus apzīmē ar čili pipariņu.

Runājot par vīnu stilu apzīmējumiem, jūs redzēsiet, ka dažos gadījumos vīnogu šķirnes ir kā noteicošās vīna stila apzīmējumā, bet dažos gadījumos tie var būt arī vīnu reģioni vai pat ražošanas specifika. Tādējādi es centos parādīt iespējamās atšķirības un izvairīties no pārāk liela vispārīguma.

Runājot par vispārīgumu, atzīšos, ka man pašam šķiet, ka ir trīs piktogrammas, kas var apzīmēt ļoti dažādus ēdienus, attiecīgi arī piemērotākos saderīgos vīna stilus. Un tās būtu – pasta, pica un siers. Pastu un picu tradicionāli gatavo ar vai bez tomātu mērces, kā arī tajās var būt lielākā daļa no ēdiena sastāvdaļām, kas atzīmētas citās piktogrammās. Tāpēc mans ieteikums – meklējot labāko iespējamo saderību pastai vai picai, pārliecinieties, vai izvēlētais vīns saderēs ar tās galveno sastāvdaļu. Piemēram, ja gatavojat pastu ar jūras veltēm, der ielūkoties saderīgāko vīnu sadaļā zem piktogrammas ar garneli. Ja pieskaramies tēmai vīna un siera saderība, tad ir skaidrs, ka, pateicoties abu daudzveidībai, es atgriezīšos pie jums ar padziļinātu vīna un siera saderības tabulu nākamajā Vīnu katalogā.


Instagram Sekot