Sauvignon Blanc savs spožums


Raksta attēls

Sauvignon Blanc nosaukums ir kā karsts kartupelis vīna cienītāju mutēs vismaz pēdējos desmit gadus. Fenomenālais Jaunzēlandes Sauvignon Blanc vīnogu vīna popularitātes pieaugums mūsu gadsimta pirmajā dekādē tās otrajā desmitgadē ir līdzi pavilcis vīndarus visā pasaulē, jo vīna pircēji to pieprasa! Taisnības labad jāsaka, ka šobrīd Prosecco fenomens lielākajā daļā vīna patērētāju pasaules, kā arī Riesling mūsu reģionā lēnām sāk aizēnot Sauvignon Blanc spozmi. Tomēr šajā rakstā vēlos pakavēties tieši pie Sauvignon Blanc. Par šīs vīnogas dzimteni uzskatāma Luāras ieleja Francijā. Joprojām tiek pētīta tās radniecība ar seno Savagnin, Chenin Blanc un pat ar Sémillon vīnogu šķirni, bet skaidri pierādīts fakts ir, ka gaišās vīnogas Sauvignon Blanc ir visu varenā vīnogu karaļa Cabernet Sauvignon sencis.

Sauvignon Blanc izceļas citu vīnu vidū ar precīzi un spilgti atpazīstamu smaržas un garšas raksturu. Vīns no vēsākiem reģioniem ir zaļoksnāks, ar izteiktākiem upeņu lapu un pat zariņu aromātiem, kas savijušies ar zaļu ērkšķogu un svaigas zaļas zāles niansēm, bet dažos gadījumos aromāts atgādina, atvainojiet, kaķēna pieslapinātu paklājiņu. Savukārt šīs pašas vīnogas vīns, kas tiek audzēts pastāvīgi siltākos un stabilākos laika apstākļos, pateicoties mūsdienīgām ražošanas tehnoloģijām, mūsu ožas un garšas maņai dod spēcīgus ērkšķogu un marakujas augļu aromātu signālus, neaizmirstot arī pa kādai niansei no iepriekš aprakstītā vēsāka klimata vīna rakstura.

Sauvignon Blanc ir viegli atpazīstams un visbiežāk ar ļoti raksturīgām aromātu niansēm, un tieši vieglā atpazīstamība tiek skaidrota kā šī vīna popularitātes panākumu avots. Mūsdienu vidējam vīna mīļotājam vajag visu tūlīt un tagad, viegli saprotamu un nekļūdīgu. Un tā nav neviena vaina vai nepilnība – tāds ir šis laiks, tādas ir prasības pret dzīvi. Un, galu galā, vispasaules popularitāti, balstoties tikai uz tiem vīna patērētājiem, kuriem ir savs vīna pagrabs un kuri ir gatavi gaidīt vismaz astoņus gadus, līdz vīns būs pilnbriedā, mūsdienās neuzcelt! Tāpēc ir labi, ka ir Sauvignon Blanc – jo svaigāks, jo labāk. Papildu pievienotā vērtība Sauvignon Blanc vīniem ir to lieliskā saderība ar mūsdienīgiem ēdieniem. Zaļumi, salāti, jūras veltes, zivis, Āzijas virtuve – šīs dabas veltes un reģionālās īpatnības arvien biežāk nonāk mūsu ēdienkartē, aizstājot kartupeļus ar karbonādi vai pelmeņus. Vīna baudītājam izglītojoties un meklējot saskanīgākus vīnus tieši savam ēdienam, nevis vīnu – alkoholu, ko patērēt bez ēdiena, Sauvignon Blanc ir viena no pareizākajām un drošākajām atbildēm.


Instagram Sekot