Kas dzirkstī tavā glāzē?


Raksta attēls

Vai zini, kas liek gardajiem dzērieniem, kļūt dzirkstošiem? Uzzini to šajā rakstā!

Visticamāk esat kaut ko dzirdējuši par Saules dievu Ra. Tad nu, lūk, daudz, daudz senāk par Jēzu ļaudis Ēģiptē aizdomājās par dievišķo spēku, kas „ūdeni pārvērš vīnā”. Senajam cilvēkam tā bija īsta maģija (dievišķais), kāpēc un kas liek augt visam dzīvajam un augiem, kas liek tiem dot augļus, vērojot, ka augšanai nepieciešama tikai saulesgaisma un ūdens. Tāpēc senie cilvēki loģiski izsecināja, ka dievišķā avots ir saule. Un viņi nebija tālu no patiesības.

Tikai ir vēl viens priekšnoteikums visa dzīvā eksistencei uz zemes, ko senatnē vēl neapzinājās, – ogļskābā gāze. Jā, tieši tā, gāze, kas sastāda tikai ap 0,3% no zemes atmosfēras, ir vitāli svarīga it visam, bez tās mijiedarbības ar ūdeni un saules enerģiju uz mūsu planētas nebūtu augu, attiecīgi nebūtu ne skābekļa atjaunošanās avota, ne to augļu, kuri enerģiju smeļas no visu šo trīs faktoru kopuma. Saules un ūdens varenība, maģiskums un dievišķais ir tikuši novērtēti vienmēr, bet ogļskābās gāzes nozīmi cilvēks ir sācis izprast tikai tad, kad tās sāka kļūt par daudz, radot planētas pārkaršanas draudus. Kopš Industriālās revolūcijas sākuma šīs gāzes īpatsvars ir pieaudzis aptuveni par ceturto daļu, veicinot pārmērīgas klimata izmaiņas, kas nav labi.

Bet, runājot par vīnogulājiem, ogļskābās gāzes koncentrācija atmosfērā ir palīdzējusi palielināt potenciāli novācamās ražas apjomu un cukura saturu augļos, tādējādi vairojot vīnogu kvalitāti. Vēl viens interesants fakts par vīnogulājiem un ogļskābās gāzes koncentrāciju – vīnogulāji augšanas un vīnogu nogatavošanās procesā patērē („apēd”) četras reizes vairāk ogļskābās gāzes, nekā to vairo (saražo) vīndarīšanas procesi. Līdz ar to teorētiski – jo vairāk vīnogulāju uz zemes, jo lielāka iespēja ierobežot ogļskābās gāzes izmešu negatīvo ietekmi.

Bet kādēļ es tērēju jūsu laiku ar šo stāstu? Izrādās, ka ogļskābā gāze, iespundēta šķidrumā, liek tam dzirkstīt, un tieši tas ir iemesls, kāpēc dzirkstī šampanietis jūsu glāzēs.

Raudzējot vīnu, raugs cukuru pārvērš alkoholā, siltuma enerģijā un ogļskābajā gāzē. Iegūstot klasisko „mierīgo” vīnu, mēs šo ogļskābo gāzi vienkārši izlaižam atmosfērā. Starp citu, līdzīgi rīkojas arī cilvēka organisms, izelpojot nevajadzīgo, enerģijas iztērēto ogļskābo gāzi. Lai vīnam liktu dzirkstīt, cilvēki ir iemācījušies šo rūgšanas blakusproduktu saglabāt – iespundēt vīnā un ļaut tam izplūst, tikai vīnu atverot un dzerot. Šoreiz nestāstīšu par tiem vairākiem cilvēka izdomātajiem paņēmieniem, kā tieši to darīt, kāds ir vislabākais, prestižākais vai racionālākais veids dzirkstošā vīna radīšanai.

Tas, ko es vēlos pateikt, – baudot svētku dzirkstošā vīna glāzi, redzot smalko burbulīšu spēles vīna glāzē un sajūtot šo burbulīšu putojoši jautro deju uz mēles, piedomājiet par sauli, gaisu un ūdeni, kas jums šo visu sniedz. Piedomājiet un baudiet savu dzirkstvīnu ar pielūgsmi.

Priecīgus svētkus!

ALKOHOLA LIETOŠANAI IR NEGATĪVA IETEKME. Alkoholisko dzērienu pārdošana, iegādāšanās un nodošana nepilngadīgām personām ir aizliegta.

Instagram Sekot