Informējam, ka šajā tīmekļa vietnē tiek izmantotas sīkdatnes. Sīkdatne uzkrāj datus par vietnes apmeklējumu. Dati ir anonīmi un palīdz piedāvāt Jums piemērotu saturu un reklāmas.
Privātuma politika

Aromātiskie vīni - kādreiz un šodien


Raksta attēls

Aromāts pēc definīcijas ir patīkama smarža.

Ar uzsvaru uz patīkama! Stāsta, ka šis vārds cēlies no senajiem grieķiem (kā jau lielākā daļa šobrīd mums saprotamās saziņas formas), kur tas apzīmējis garšvielu smaržu. Tradicionāli par aromātiskiem vīniem dēvē tādus, kuriem piemīt izteikta, spēcīga smarža, kas laužas ārā no jebkuras glāzes vai trauka, kurā konkrētais vīns ir ieliets. Šim izteiktajam aromātam jāturpina dominēt arī vīna garšā un pēcgaršā. Pie šīs kategorijas pieder vīni, kas darināti no vairākām muskatvīnogu šķirnēm, kā arī Riesling un Gewurztraminer. Klasiski pie šīs kategorijas tika pieskaitīti vīni ar spēcīgi izteiktu svaigu vīnogu un ziedu aromātiem. Es rakstu – tika, jo mūsdienās tā īsti vairs nav.

Pirmais, kam jāpateicas par šīs dogmas laušanu, ir lielākā 20. gadsimta vīna ražošanas inovācija – baltvīna rūgšana nerūsējošā tērauda tvertnēs un zemās temperatūras kontroles ieviešana. Sākotnēji to plaši sāka izmantot Austrālijā un Jaunzēlandē, bet drīz vien arī lielākā daļa pasaules pārņēma šo jaunievedumu. Gandrīz vienlaicīgi ar šo jaunievedumu par aromātisku sāka uzskatīt Sauvignon Blanc, pārsvarā no Jaunzēlandes, kas, pateicoties mūsdienīgākām tehnoloģijām un vīnogu audzēšanas metodēm, spēja sakoncentrēt vīna glāzē tik spēcīgu aromātu kopumu, ka par nearomātisku šo vīnu saukt vairs nevarēja.

Mūsdienās ar katru ražas gadu pie popularitātes apvāršņa parādās arvien vairāk vīnu, ko varam dēvēt par aromātiskiem. Atšķirība no vecajiem, klasiskajiem „aromātiķiem” slēpjas smaržu raksturojumā un tās niansēs. Mūsdienās par aromātiskiem dēvējam vīnus ar izteiktiem un šķirnei raksturīgiem dažādu augļu, ogu, ziedu un garšvielu bagātiem aromātiem. Tā nu šis saraksts papildinās, un šobrīd pie klasiķiem kopējā aromātisko vīnu kompānijā droši varam pieskaitīt vīnus no Sauvignon Blanc, Albarino, Vermentino, Torrontés, Vidal Blanc, Muller-Thurgau (un tā sinonīms Rivaner), Gros Manseng, Petit Manseng, Viognier, un, kā jau teicu, šis saraksts tikai vēršas plašumā. Un par to man ir liels prieks – jo vīna pasaule kļūst dažādāka, jo interesantāk to izzināt! Kad runājam par vīna kultūras attīstību, tā nekad nekļūs garlaicīga. Tiešām NEKAD!


Instagram Sekot