Bērnības vistas cepetis

Vidēji grūti

Raksta attēls

Bērnībā mūsmājās vistas cepeti gatavoja gandrīz katru nedēļas nogali. Un kopā ar kraukšķīgiem kartupelīšiem. Tas bija vesels process – es iegāju vannā, izžāvēju matus, un tikmēr virtuvē vecāki taisīja ēst. Un tad bija laiks labākajam, kas vien var būt, – vistas cepetim ar Svanetijas sāli (garšvielu maisījums) vai khmeli suneli. Lai gan garšvielas nav tās latviskākās, tas bija laiks, kad mums šo to izdevās sadabūt no Gruzijas, tāpēc šī man ir īstena bērnības piektdienas garša.

Sastāvdaļas

  • 1 cālis (ap 2 kg)
  • 40 ml vīnogu kauliņu eļļas
  • jūras sāls pēc garšas
  • 1,5 tējk. ķimeņu
  • svaigi malti melnie pipari pēc garšas
  • 1/4 tējk. sierāboliņa pulvera (ja vēlies, bet tas piedod lielisku garšu)
  • 1/4 tējk. koriandra pulvera
  • 1/4 tējk. Kajennas piparu
  • 2 ķiploka galviņas, nomizotas, sadalītas pa daiviņām
  • 1 rozmarīna zariņš
  • 4 lauru lapas
  • 1 kg jauno kartupeļu, sagriezti lielos gabalos
  • 240 g konservētu balto pupiņu, šķidrums noliets

Pagatavošana

  1. Sakarsē krāsni 200 grādus karstu. Pārsmērē vistu ar eļļu un pārkaisi ar sāli. Tad uzkaisi ķimenes, melnos piparus, sierāboliņu, koriandru un Kajennas piparus. Vidū ieliec pusi ķiploka, rozmarīnu un lauru lapas. Liec pannā uz pamatnes vai uz restes. Sasien kopā vistas kājas un paslēp spārnus zem ķermeņa. Pārējos ķiplokus saber pannā.
  2. Samazini krāsns temperatūru līdz 180 grādiem, liec pannu ar vistu vidējā nodalījumā un cep 1 h. Izņem pannu ārā, ieber tajā kartupeļus, samaisi šķidrumā, kas izveidojies pannā, un liec atpakaļ uz 25 minūtēm, novietojot pannu vienu līmeni zem vidējā.
  3. Tad izņem ārā, ieber pupiņas un pacep vēl 15 minūtes. Izņem no krāsns un pasniedz.

Padoms: Visu garšvielu vietā vari izmantot khmeli suneli.


Saistītās receptes

Instagram Sekot