Zirņu bumbas vai zirņu pikas

25–30 uzkodas, 1 stunda


Raksta attēls

Mana mamma daudzus gadus darbojās Ņujorkas Daugavas Vanagu sieviešu kopā, pat vairākus gadus strādājot par priekšnieci. Katru rudeni Pļaujas svētkos un Ziemassvētku tirdziņā viņa taisīja šīs zirņu bumbas. Visiem ļoti garšoja, un tās tika ātri vien izpirktas. ASV nebija pelēko zirņu, tādēļ taisījām ar zaļajiem.

Sastāvdaļas

  • paciņa bekona, 200–250 g
  • novārīti pelēkie zirņi, 500 g (mēs izmantojām ar Dimdiņkāpostiem, Skrīveru saldumiem saistīta uzņēmuma produkciju – jau novārītus zirņus, kurus var nopirkt Rimi veikalos)
  • 2 lieli sīpoli
  • 2 ķiploka daiviņas
  • 1 ēd. k. sāls
  • 1 ēd. k. piparu
  • 1 ēd. k. Vidusjūras vai Provansas garšvielu
  • 4 ēd. k. skābā krējuma
  • 1–2 ēd. k. kartupeļu cietes, kas atšķaidīta ar ēd. k. ūdens

Pagatavošana

Pirms dažiem gadiem izdomāju šīs zirņu pikas gatavot Ziemassvētkos, būtībā kā variāciju tradicionālajiem zirņiem svētku vakaram. Bija liela piekrišana. Ārzemniekiem arī ļoti patīk.

  1. Bekonu un sīpolus sagriež mazos gabaliņos un cep uz pannas, līdz bekons ir kraukšķīgs un sīpoli ir viegli brūni.
  2. Sablendē zirņus un krējumu, lai zirņi būtu kā putra, bet tomēr ar tekstūru. Pievieno ķiplokus, kartupeļu cieti un garšvielas. Blendē.
  3. Pārliek bļodā un rūpīgi iemaisa bekonu un sīpolus ar visiem taukiem.
  4. Masu atdzesē kādas 15–30 minūtes.
  5. Ar rokām izveido bumbiņas.
  6. Liek uz servējamā šķīvja. Dekorē ar dillēm.

*Ja nepasniedz tūlīt, tad atdzesē, bet vismaz 15 minūtes pirms servēšanas izņem no ledusskapja, lai būtu istabas temperatūrā.


Saistītās receptes

Instagram Sekot