Pareiza kafijas uzglabāšana


Raksta attēls

Kā pareizi rūpēties par tava rīta svarīgāko sastāvdaļu.

Kafijai, gluži tāpat kā maizei, svaigums ir viens no svarīgākajiem elementiem tās garšas baudījumā. Ir skaidrs, ka jebkurš pārtikas produkts saskarsmē ar gaismu, skābekli un krasām temperatūras izmaiņām maina savas īpašības– visbiežāk uz slikto pusi. Kafijai ir gluži tāpat, bet, izlasot šo rakstu, iegūsiet informāciju, kas palīdzēs ilgāk pasargāt kafiju no sabojāšanās, tādējādi saglabājot arī tās garšas īpašības.

Katram veidam citas kaprīzes

Viss sākas ar kafijas izvēli, jo atkarībā no tā, kādu kafiju izvēlēsieties, mainīsies arī tas, cik ilgi un kā to uzglabāt. Pirmkārt, vai tā ir šķīstošā, maltā vai pupiņu kafija.

Ar šķīstošo kafiju viss ir salīdzinoši vienkārši, jo vienkāršs ir arī pats produkts. Šķīstošā kafija pēc būtības ir kafija, kas sagrauzdēta, samalta un vārīta augstspiediena katlos, līdz no tās izgarojis viss ūdens. Pēc tam kafijas koncentrāts tiek filtrēts, lai atdalītu no biezumiem, izkaltēts un sadalīts šķīstošās granulās. Uzglabājot šķīstošo kafiju, svarīgākais to pasargāt no jebkāda mitruma iedarbības, jo tā var sablīvēties, saķept vai pat zaudēt apjomu. Patiesībā citu padomu šķīstošās kafijas uzglabāšanā nav, jo tās ražošanas procesā daudz kas no tā, ko sargājam maltas vai pupiņu kafijas gadījumā, ir zudis.

Izvēloties malto kafiju, pievērsiet uzmanību, vai tā ir vakuumā vai nav. Ja kafija ir vakuuma iepakojumā, tā pati sevi pasargā, bet, ja nav, tad kvalitatīvs ražotājs noteikti iepakojumam būs nodrošinājis ventili, kas darbojas kā vienpusējs vārsts, neļaujot kafijas aromātam izgarot, vienlaikus liedzot pakā iekļūt gaisam. Pēc tam, kad maltā kafija ir nonākusi jūsu mājās, saudzīgi atveriet iepakojumu. Tagad esat izvēles priekšā – ja pārbērsiet kafiju kādā citā tvertnē, piemēram, skārda kārbā, esiet vērīgi, lai trauks būtu pilnīgi sauss, jo mitrums kaitēs kafijai. Ja kārba ir hermētiski noslēgta, paildzināsiet kafijas aromātu mūžu. Savukārt otrs variants ir uzglabāt kafiju tās oriģinālajā iepakojumā – ja darāt tā, tad kārtīgi aizveriet kafijas paku un noslēdziet to, piemēram, ar knaģi, lai palēninātu kafijas oksidāciju un pasargātu to no mitruma.

Pareizā temperatūra

Ir radies nepareizs priekšstats, ka kafija jāuzglabā ledusskapī, – nebūt ne. Kafijai piemīt higroskopiskas īpašības - tā sevī uzsūc apkārtējos aromātus un mitrumu, tādēļ, ieliekot to ledusskapī, tā var sevī sasūkt itin visus ledusskapja aromātus. Patiesībā gan maltu, gan pupiņu kafiju vēlams uzglabāt istabas temperatūrā (no +15 °C līdz +25 °C) vietā, kur tā nav pakļauta mitruma vai tiešu saules staru iedarbībai.

Kā parūpēties par kafijas pupiņām

Visbeidzot – pupiņu kafija. Lai gan šī kafijas veida uzglabāšana, iespējams, prasa vairāk pūļu, rezultāts noteikti būs daudzkārt labāks. Iemesls, kāpēc pupiņu kafiju, atšķirībā no maltās kafijas, nevar iepakot vakuumā, ir tāds, ka kafijas pupiņas konstanti izdala gāzi, kas tajās atrodas, un šī gāze sevī glabā kafijas aromātus. Maltajā kafijā  aromāts diemžēl ir tikai kafijas šūnu līmenī un gāze vairs neizdalās. Izvēloties kafijas pupiņas, pievērsiet uzmanību, vai iepakojumam ir ventilis, kā arī tam, vai ražotājs ir norādījis grauzdēšanas datumu un, ja ir, cik sen tā ir grauzdēta. Derīguma termiņa norādīšanu nosaka likums, savukārt grauzdēšanas datuma norāde ir katra grauzdētāja izvēle. Pavisam loģiski, jo mazāks laiks pagājis no kafijas grauzdēšanas brīža, jo vairāk aromāta tai būs un jo ilgāk to varēs uzglabāt. Ieteicams iegādāties kafiju, kurai pēc grauzdēšanas ir pagājis ne vairāk kā seši mēneši, tad tajā būs saglabājies vairāk gāzes, kas satur kafijas aromātu.

Iepakojuma nozīme

Kad kafijas pupiņas ir nonākušas jūsu mājās, par tām ir jārūpējas. Iesakām pupiņas nepārbērt citā tvertnē, bet uzlabāt oriģinālajā iepakojumā, kur tai jau ir labvēlīgi apstākļi. Atverot kafijas pupiņu paku, tās tiek pakļautas apkārtējiem apstākļiem un sākas oksidācijas process. Ja kafija ir svaigi grauzdēta, tā būs tikpat pilnvērtīga pat 14 dienas. Ja kafija grauzdēta senāk, pēc pakas atvēršanas tā savas vērtības zaudēs ātrāk. Izvēloties kafijas pupiņas, ņemiet vērā savu personīgo vai ģimenes kafijas patēriņu: vidēji no viena kilograma pupiņu var pagatavot 90 tases kafijas, no 500 gramiem – 45 tases. Protams, atvērto iepakojumu ideāli izlietot pēc iespējas ātrāk, tāpēc saimniecībās, kur kafiju dzer mazāk, iesakām mazākus iepakojumus. Jaunākie pētījumi liecina, ka pupiņas pēc samalšanas savas vērtības zaudē 15 minūšu laikā, tāpēc vēlams samalt tik daudz kafijas, cik vienā baudīšanas reizē izdzersiet. Ja tomēr samaļat vairāk, uzglabājiet to kā malto kafiju.

Katrs no mums izvēlas to kafiju, kura garšo vislabāk. Katrai kafijai piemīt unikālas īpašības, kas patīk tās baudītājiem, tāpēc rūpēsimies, lai tās saglabātos no pakas atvēršanas brīža līdz pat dienai, kad tiek izdzerta pēdējā kafijas iepakojuma tase!


Instagram Sekot