Kafija no Dienvidamerikas


Raksta attēls

Kas padara kafijas garšu tik īpašu un niansētu, ka tā atšķiras katrā no ražotājvalstīm.

Kafijas koks ir diezgan izvēlīgs pret augšanas apstākļiem. Diemžēl, par spīti centībai, Latvijā no kafijas audzēšanas saimnieciskā darbība nesanāks. Tiesa, hobija pēc ir iespējams kontrolētos apstākļos izaudzēt nelielu kafijas koku, taču ar to nepietiks, lai apmierinātu vēlmi pēc kafijas, jo viens kafijas koks gadā saražo vien apmēram 700 gramu kafijas. Tāpēc, diemžēl vai par laimi, kafijas audzēšana jāuztic reģioniem, kur klimatiskie apstākļi atbilst kafijas koku audzēšanai. Viens no šiem pasaules reģioniem ir Dienvidamerikas kontinents, kura valstis saražo lielāko kafijas apjomu pasaulē.

Jau ir zināms, ka Āfrikas kafijas garšo stipri citādi nekā Dienvidamerikas kafijas. Taču nav pat jāskatās tādos kontrastos – arī Dienvidamerikas valstīs audzētās kafijas manāmi atšķiras garšā, jo arī vienas valsts ietvaros ir lielas atšķirības klimatā, reljefā un kafijas audzēšanas praksē.
Viens no pamatlielumiem, kas ietekmē kafijas pamatgaršu, ir augšanas augstums. Īsumā – jo augstāk augusi kafija, jo skābenāka un saldenāka tā būs. Kafijas, kas augušas aptuveni 2000 metru augstumā, izcelsies ar savu augļainumu un citrusiem līdzīgu skābumu, savukārt kafijām, kas augušas aptuveni 1000 metru virs jūras līmeņa, raksturīgs garšas balanss un neitralitāte.
Vēl būtiskas ir temperatūras svārstības. Valstīs, kur ir kalnaināks apvidus, ir novērojamas lielākas temperatūras svārstības. Kafijas koki, kas pakļauti lielām temperatūras svārstībām, ģenētiski uzglabā vairāk minerālvielu savos pēcnācējos – ķiršos, tādējādi piešķirot kafijai daudzveidīgākas garšas aromātu nianses.

Interesanti!

Noteikti jāpiemin arī kafijas audzēšanas un ražošanas prakse, jo kafiju pārstrādā turpat,
kur audzē. Valstīs, kur kafijas augšanai ir vairāk līdzenumu, novākšanai izmanto industriālas metodes – traktorus un kombainus. Kalnainākās valstīs tas fiziski nav iespējams, tāpēc tur kafiju
vāc ar rokām, nodrošinot izmeklētāku kafijas ogu novākšanu.

Šie ir ien daži no iemesliem, kāpēc pat, piemēram, Brazīlijas kafija var tik ļoti atšķirties no Kolumbijas kafijas. Tāpēc mūsdienās ir izstrādājušies raksturlielumi, kurus piedēvē dažādām Dienvidamerikas kafijas ražotājvalstīm.

Brazīlijas kafiju ir dzēris ikviens kafijas dzērājs – vai nu tīrā veidā, vai tai esot daļai no maisījuma, jo Brazīlija saražo lielāko daļu pasaules kafijas apjoma. Iemesls tam ir lielisko apstākļu kombinācija – izcilie laikapstākļi un reljefs. Brazīlijā kafija aug vidēji 900 metru virs jūras līmeņa, laikapstākļu svārstību praktiski nav, un reljefs galvenokārt ir līdzens, kas ļauj lielu kafijas plantāciju uzturēšanu un novākšanu ar industriālām metodēm. Brazīlijas kafiju raksturo klasiska kafijas garša, ar zemu skābuma līmeni, izteiktu tekstūru un riekstainām, šokolādīgām garšas niansēm.

Kolumbijas kafija ir trešais lielākais kafijas ražotājs pasaulē, tāpēc arī tā ir bieži sastopama. Kolumbijā
ir lieliski izstrādāta kafijas tirdzniecības sistēma, eksports un audzēšanas prakses. Kafija aug aptuveni 1600–2000 metros, līdz ar to tā ir ļoti daudzveidīga. Kolumbijas kafijai, salīdzinot ar Brazīlijas, ir izteiktāks skābums, tīrāka garša, krēmīga tekstūra un ogām līdzīgas aromātu notis.

Vēl viens izcils piemērs ir kafija no Peru. Salīdzinot ar Brazīliju, Peru ir teritoriāli mazāka ražotājvalsts un ar pilnīgi citu pieeju kafijai. Peru audzētāji ir tendēti uz kvalitāti, ne uz apjomu, tāpēc tā ir salīdzinoši reta, taču savā garšā neatkārtojama. Kaut arī klimats un reljefs diži neatšķiras no Kolumbijas, tieši audzēšanas un pārstrādes kultūras dēļ Peru kafija ir izteikti saldena, krēmīga un tai piemīt žāvētu augļu, aprikožu un marcipāna garšas notis.

Mans iedrošinājums noteikti ir izbaudīt ikkatru no šīm kafijām. Bez šīm trim valstīm ir vēl Dienvidamerikas ražotājvalstis, kas katra pārsteigs ar savām kafijas īpašībām. Noteikti lielisks veids, kā vienlaikus nobaudīt vairāku ražotājvalstu un pat to reģionu kafijas, ir piedalīties kafijas degustācijās, kas notiek specializētos kafijas veikalos.

Jo bagātākas būs jūsu kafijas garšu asociācijas, jo lielāka iespēja, ka atradīsiet savu īsto, vienīgo un mīļāko kafiju!


Instagram Sekot