8 lietas, kuras tev šovasar jāievēro, marinējot gaļu


Raksta attēls

Mīksta, sulīga un garda šašlika noslēpums neslēpjas prasmīgā grila iekuršanā un iesmu grozīšanā. Visu nosaka meistarīgi pagatavota marināde un pats marinēšanas process. Šīs ir galvenās lietas, kuras ievērojot, kļūsi par šīs vasaras grila meistaru!

1. Eksperimentē ar garšaugiem

Nebaidies no jaunām un it kā nesavienojamām kombinācijām! Tu noteikti zini, cik patīkams un gards izvēršas sinepju un medus šķietami pārsteidzošais salikums, gatavojot vistu. Tādēļ, gatavojot marinādi, neierobežo savu fantāziju ar pāris jau gadiem ierastiem garšaugiem. Svaigam aromātam izvēlies kombināciju - estragons, baziliks, pētersīļi. Vislabāk tos svaigā veidā samalt pastā. Bet sulīgām itālijas noskaņām derēs rozmarīns, timiāns un malta paprika.

2. Cukurs un citrons – perfekti zivij.

Ja uz grila vēlies cept tieši zivi, marinādē noteikti iekļauj citrona miziņas un nedaudz cukura – šī kombinācija padara zivi mīkstāku un sulīgāku. Gatavu zivi tā arī būs vieglāk atbrīvot no asakām. Piemērotākās zivis marinēšanai un grilēšanai būs lasis un tuncis. Augstais tauku daudzums nodrošina to, ka pabeidzot grilēšanu, gaļa saglabāsies sulīga.

3. Atceries par skābumu

Skāba vide mīkstina gaļu. Marinādei vari izmantot etiķi vai vīnu, ja tev netīk etiķa spēcīgā piegarša. Eksotisku Āzijas virtuves pieskaņu dos dažādu augļu sulas kā ananāsu, citrusaugļu vai kivi. Krēmīgai marinādei noderēs kefīrs!

4. Neaizmirsti pievienot eļļu

Ja skābā vide liks gaļai vairāk suloties, tad eļļa gaļas sulas 'ieslēgs' un neļaus tām izplūst uz grila. Tā varēsi paturēt visu gardo labumu gaļā iekšā! Eksperimentē ar kādu no Rimi īpašajām eļļām ar baziliku, citronu, pipariem vai ķiploku un čili!

5. Marinēšanai jānotiek vēsā vidē

Kad esi ievietojis gaļu marinādē, noteikti liec to ledusskapī. Nekādā gadījumā nemarinē gaļu istabas temperatūrā. Siltumā gaļa ātrāk bojājas, un marināde šo procesu tikai paātrinās. Grila pasākumam jābūt gardam, nevis nepatīkamam piedzīvojumam!

6. Ievēro pareizo laiku


Lai arī var šķist, ka 'ilgāk ir labāk', tā vis īsti nav. Ja marinādes pamatā izmanto alkoholu vai etiķi, marinēšanas procesam nevajadzētu pārsniegt 4 stundas. Savukārt citrusaugļu un to sulas marinādē gaļu nevajadzētu turēt ilgāk par 2 stundām. Zivis jebkurā marinādē drīkst atrasties vien 30 minūtes. Vienīgi tad, ja tu savā receptē neizmanto nevienu no iepriekš minētājām sastāvdaļām, gaļu vari marinēt līdz pat diennaktij, taču neaizmirsti par ledusskapi!

7. Izmanto pareizos traukus

Nekādā gadījumā marinēšanai neizmanto metāla traukus. Skābā vide var reaģēt ar metālu, kas var piedot gaļai nelāgu piegaršu. Vislabāk izmantot speciālus aizveramus plastmasas maisiņus vai stikla traukus ar vāku. Gan traukus, gan plastmasas maisiņus marinēšanai atradīsi Rimi veikalos!

8. Marināde nav izmantojama atkārtoti

Marinādei, tāpat kā zivij, ir tikai viens svaigums. Ja plāno marinādi izmantot kā papildus mērci pasniegšanai, nekādā gadījumā neizmanto to marinādi, kurā iepriekš atradās gaļa. Tajā var būt palikušas jēlas gaļas daļiņas un savairojušās baktērijas, kuras var radīt bīstamas vai vismaz nepatīkamas sekas. Izmantot drīksti tikai to marinādi, kura nav saskārusies ar gaļu.


Instagram Sekot