Informējam, ka šajā tīmekļa vietnē tiek izmantotas sīkdatnes. Sīkdatne uzkrāj datus par vietnes apmeklējumu. Dati ir anonīmi un palīdz piedāvāt Jums piemērotu saturu un reklāmas.
Privātuma politika

Viesojoties Ozoliņa konditorejā

Latvijas gardākie stāsti


Raksta attēls

Tortes, kas jāēd ne tikai dzimšanas dienās!

Atbraucot uz Ikšķili un ieejot Ozoliņa konditorejā, rodas tāda laba veco laiku sajūta – gandrīz kā Ulmaņa laikos. Mēbeles, vitrīnas un dekori ir darināti no cēlkoka. Manī radās nepārvarama vēlme apsēsties omulīgajā atmosfērā pie kafijas tases ar kādu gardu vecrīgu, Napoleona kūku vai ābolu kabatiņu. Un tā es arī darīju! Tas man izdevās pavisam viegli, jo saimnieks Vairis Ozoliņš jau mani sagaidīja un viesmīlīgi uzaicināja pie galdiņa.

Kā noskaidroju, Vaira tēvs Jānis Ozoliņš bijis slavenā restorāna Rīga kafejnīcas Vecrīga vadītājs. Apbruņojies ar 60 gadu ilgu pieredzi, viņš ar dēliem izloloja ideju veidot konditoreju. Tā tika dibināta 2000. gada decembrī. 2004. gada aprīlī tika atvērta konditoreja Ikšķilē. Patlaban tiek paplašinātas telpas – gan darbiniekiem būs plašāka vieta strādāšanai, gan klienti varēs atpūsties ar kūciņu un tasi kafijas ne vien jaukajās kafejnīcas iekštelpās, bet arī āra terasē.

Kā top Ozoliņa konditorejas tortes?

Lai to noskaidrotu, devos uz konditorejas cehu. Tur mani sagaidīja grupiņa skaistu blondīņu – konditoru. Katra dara ko citu – viena cep biskvītu, otra apsmērē to ar krēmu un apkaisa ar riekstiem, trešā kārto uz tortes bezē cepumiņus. Meitenes arī man atļāva piedalīties, par ko man bija liels prieks. Vairis stāsta, ka viņu izstrādātais darba process ir unikāls – to pat nevar izskaidrot. Konditores ir optimizējušas procesu, lai varētu vienlaikus pagatavot vairāku veidu tortes un ātri izpildīt pasūtījumus, kuru ir bezgala daudz.

100 tonnu toršu gadā

Ozoliņa konditorejā top tik daudz skaistu toršu katrai gaumei – kad ieraudzīju tās vitrīnās, nevarēju atraut acis. Saimnieks zina, ka cilvēki tortes atpazīst un ir iecienījuši ne tikai Ikšķilē un Ogrē, bet arī visā Latvijā, jo ikviens var nopirkt Ozoliņa konditorejā ceptu torti Rimi veikalos. Sortimentā ietilpst 10 dažādu veidu tortes. Katru dienu top 250–300 šo brīnišķīgo konditorejas izstrādājumu, savukārt gadā tiek izceptas un pārdotas 100 tonnas toršu!

Jaunumi, populārākās tortes un kā tas pareizi ēst

Saimnieks stāsta, ka rodas arī jaunas tortes, piemēram, pavisam nesen tika izcepta pirmā Zeltainā smiltsērkšķu torte. Tā ir ļoti veselīga – īsta vitamīnu bumba, jo katrā tortes šķēlē ir 20 grami ogu. Jaunas receptes top ik pa laikam, vērojot tendences tirgū un vienkārši iedvesmojoties. Visiecienītākās tortes ir Paula un Brūklenīte. Brūklenīte ir viegla torte ar samazinātu kaloriju daudzumu, laikam tāpēc kļuvusi tik populāra. To var droši atļauties ēst vairāk nekā vienu gabalu! Tortes ledusskapī var glabāt piecas dienas. Tomēr pirms pasniegšanas galdā tās kādu stundu vajadzētu paturēt istabas temperatūrā, lai izceltos visas garšas.

Veiksmes atslēga – katra torte cepta ar rūpību

Ozoliņa konditorejā un tās ražojumos ir ielikts milzīgs darbs. Katra torte – krēms, biskvīts, pildījums, dekorējums – tiek gatavota ar rūpību. Šķiet, tas ir popularitātes iemesls. Ražošanas apjomi katru gadu augot, bet telpas saimnieks būs paplašinājis maksimāli – tik, cik to atļauj pašvaldība. Iespējams, jādomā par vēl kādu jaunu vietu?

Dzimšanas dienas balle

Ierasti, kad dodos ciemos pie ražotājiem, lai veidotu Latvijas gardākos stāstus, es izvēlos sev mīļas ēdienu receptes vai izdomāju jaunas, izmantojot apciemotā saimnieka vai saimnieces ražoto un audzēto. Dodoties uz Ozoliņa konditoreju, šādi nevarēju rīkoties, jo tur top gardas tortes un kā gan es spētu papildināt tortes? To es nevaru, toties varu uzrīkot dzimšanas dienas ballīti, kurā būtu Ozoliņa konditorejas tortes un manis gatavotās uzkodas.

Tik tikko man bija dzimšanas diena, un tāpēc es taisīju savus iemīļotos ballītes ēdienus. Tā kā es esmu no Ņujorkas, kur viesībās cilvēki parasti nesēž pie galda, bet gan bauda kokteiļus, tad ēdiens ir uzkodu formātā – ēdams ar pirkstiem. Šajā dzimšanas dienas ballītē ēdieni būs no dažādām valstīm!

Nobaudi šīs receptes arī tu:

Sēņu groziņi

Akniņas ar speķi

Vistas uzkodas keidžunu (cajun) stilā

Meksikāņu uzkoda ar gvakamoli un vēžu astītēm vai garnelēm

Gurķi ar skābo krējumu un ikriem

Noskaties video no konditorejas:

Vai aplūko galeriju:



Instagram Sekot