Veselīgi un skaisti gardumi no Latvijas ogām - RicBerry


Raksta attēls

Svaigie Latvijas gardumi!

RicBerry ir uzņēmums, kas atrodas Vārves pagastā, Ventspils novadā, un tas pārstrādā Latvijā audzētas ogas daudzos un dažādos produktos: ogu šokolādēs, ogu konfektēs, sukādēs, mērcēs, kečupos, dzērienos, sīrupos, enerģijas batoniņos un ogu želejās – kopā 120 produktos. Interesanti, ka daudzi, izrunājot uzņēmuma nosaukumu, saka nevis RicBerry, bet RichBerry, kas nozīmē bagātīgās ogas, un tā jau arī ir. Deviņpadsmit Latvijas ogas un augļi, kas tiek pārstrādāti šajos produktos, ir bagāti ar vitamīniem, minerāliem, antioksidantiem un citām mums tik nepieciešamajām vielām, veidojot neatkārtojamu garšu buķeti.

Stāsts par RicBerry ir gaužām interesants. Uzņēmuma līdzīpašniece Ieva Viļuma, visu aizsākot, nebija biznesa cilvēks, bet bija soliste Latvijas Nacionālajā operā un Rīgas Muzikālajā teātrī. Tomēr patlaban Ievai ir cita aizraušanās – liela, varena un veiksmīga. Viņas radošais talants kopš 2012. gada ir ieguldīts izlolotā uzņēmumā RicBerry. Amizanti, bet mēs ar Ievu kaut kādā mērā esam samainījušās vietām. Es daudzus gadus biju baņķiere, bet, strādājot ēdienu jomā, nesen pieņēmu uzaicinājumu būt par Latvijas Operetes fonda patronesi.

Visa aizsākumi

Reiz Ieva ar vīru Raimondu brauca ceļojumā uz Itāliju, līdzi ņemot Latvijas zemnieku ražotās sukādes. Tajā laikā viņi aktīvi domāja par jaunu biznesu. Apēduši sukādes, izlēma, ka viņu bizness būs ogas. Uzrakstīja biznesa plānu, veiksmīgi ieguva ES fondu atbalstu, iegādājās īpašumu Ventas krastā un pārbūvēja to par ražotni. Tas notika 2012. gadā. Pirmie uzņēmuma ražotie produkti bija sukādes un sīrupi. Sākotnēji tika izveidots zīmols LoloJums, kurš ar savu atraktīvo iepakojumu ļoti ātri kļuva populārs. Kopš tā laika ražotne ir ievērojami paplašināta, un 2015. gadā tika uzbūvēts jauns ražošanas komplekss ar noliktavām un saldētavām. Produktu klāsts ir milzīgs – 120 produkti un būs vēl! No sešiem darbiniekiem sākumā uzņēmums ir izaudzis līdz 20 nodarbinātiem cilvēkiem. Mārketingu un produktu noformēšanu vada Ievas dēls Edgars Viļums.

RicBerry produktu principi

Es domāju, ka viens no iemesliem, kāpēc RicBerry ir tik veiksmīgs, ir tas, ka jau no paša sākuma produktu veidošanai un izgatavošanai tika noteikti augsti principi un vadlīnijas.

Oriģināli produkti no ogām – te ogu izvēlei ir liela nozīme. Radot produktus no ogām, ir skaidrs, ka produktiem būs ogām piemītošās labās īpašībās. Tie būs veselīgi, piesātināti ar vitamīniem, antioksidantiem, šķiedrvielām, minerālvielām, zemu kaloriju saturu un, protams, ar ogu brīnišķīgo garšu. RicBerry produktos tiek izmantotas šādas ogas un augļi: avenes, zemenes, mellenes, upenes, ķirši, dzērvenes, smiltsērkšķi, cidonijas, ērkšķogas, rabarberi, plūmes, pīlādži, mežrozītes, jāņogas, aličas (jeb Kaukāza plūmes), āboli, bietes, ķirbji un burkāni.

Produkti ir 100% dabīgi, bagāti ar dabas vitamīniem, bez konservantiem, mākslīgām krāsvielām, kaitīgiem garšas pastiprinātājiem vai ĢMO.

Unikāls un saudzīgs ir pārstrādes process – ogas tiek apstrādātas speciāli konstruētā krāsnī, nodrošinot maksimālu vitamīnu un minerālvielu saglabāšanu. Ogu pārstrādes procesā temperatūra nepārsniedz 35–49 grādus. Būtībā ogas netiek žāvētas, bet drīzāk sutinātas. Tāpēc, kad tās garšoju, tūlīt konstatēju, ka tās ir sulīgākas nekā citu ražotāju ogas.

Roku darbs

Labi apmācīti profesionāļi rūpīgi attīra ogas, tās pārstrādā, izveido lielo produktu klāstu un skaisti iepako pārdošanai Rimi un citos veikalos. Tas viss tiek darīts ar rokām. Pati arī to izmēģināju – neizdevās tik veikli un labi kā RicBerry darbiniecēm, bet izbaudīju iespēju to darīt.

Veselīgi un garšīgi

Šī dabas dāvanas – ogas – ir piesātinātas ar organismam vērtīgām vielām: vitamīniem, minerāliem, šķiedrvielām. Kombinējot ogas ar citām izejvielām, tiek radīti ļoti garšīgi produkti – gan tādi, kurus var ēst tāpat vien, gan tādi, kurus var izmantot dažādu ēdienu gatavošanā. Te ir viela iedvesmai virtuvē – iespējams radīt tik daudz kombināciju un jaunu garšu.


Zems cukura līmenis – bagātīgs šķiedrvielu avots

Cukura daudzums produktos tiek samazināts, cik vien iespējams. Tas atļauj izpausties dabīgajam ogu saldumam – fruktozei un glikozei. RicBerry produktos dabīgais cukurs ir 80–98%. Ir labi apzināties, ka šos produktus var dot bērniem, neuztraucoties par lielo cukura daudzumu tajos. Tas, protams, ir arī jauki pieaugušajiem, kuri vēlas samazināt saharozes daudzumu savā ēdienkartē. RicBerry ogu produkti satur rekordlielu šķiedrvielu daudzumu, kam, kā zināms, ir zemāks glikēmiskais indekss, ogļhidrāti lēnāk uzsūcas. Tas palīdz stabilizēt cukura līmeni organismā.

Produktu tapšanas process

Ogas un augļi tiek iepirkti no visas Latvijas. Gadā uzņēmums iepērk apmēram 50 tonnas ogu, bet šis apjoms ar katru gadu kļūst arvien lielāks. 90% ogu tiek iepirktas svaigas, bet kādi 10% – saldētas, piemēram, milzīgi maisi ar Latvijas meža mellenēm. Ogas glabājas gan šoka kamerās, gan parastās saldētavās. Šoka kameras ir saldētavas, kur ir ļoti zema temperatūra (–37 °C) un kur svaigas ogas tiek zibenīgi sasaldētas, lai nezaudētu vitamīnus. Parastajās saldētavās, kurās ogas nokļūst pēc šoka terapijas, temperatūra ir līdz –18 grādiem. Patlaban saldētavās glabājas apmēram 60 tonnas ogu.

Ogas tiek attīrītas un šķirotas pēc lieluma. Tas notiek ar cilindrveida aparāta palīdzību. Ogas tiek sadalītas trijās grupās pēc lieluma, lai tās varētu attiecīgi apstrādāt. Pēc tam sašķirotās ogas speciālā iekārtā tiek pārgrieztas uz pusēm. Tad ogas tiek osmozētas – ieliktas 20 litru lielos plastmasas spaiņos, kuros ir nedaudz cukura un kuros tiek nodrošināts osmotiskais spiediens, kad ogas uzsūc cukuru un izspiež sulu. Pēc tam ogas tiek apstrādātas lielā krāsnī, kura tika īpaši konstruēta tepat Latvijā RicBerry uzņēmumam. Krāsns nežāvē, bet sutina, un tāpēc ogas ir tik sulīgas. Krāsns vienā piegājienā spēj apstrādāt vienu tonnu ogu. Šis krāsns izcilais process nodrošina, ka sukādēs (īpaši dzērvenēs) ir 2,38 reizes vairāk antioksidantu nekā svaigās ogās.

Katrā šokolādes batoniņā tiek likti seši grami ogu, kas veido 50% no batoniņa. Kad nogaršoju pašu gatavoto baltās šokolādes batoniņu, šķita, ka neēdu šokolādi, bet ogas ar saldo krēmu. Šokolāžu un ogu konfekšu pagatavošanas process ir ļoti vienkāršs. Silikona formās ar rokām ieliek sešus gramus ogu. Forma, kas satur 20 konfekšu, tiek ielikta iekārtā, kurā tek šokolāde (rūgtā, piena vai baltā). Ar šokolādi papildinātās formas tiek ar roku izlīdzinātas un tad ieliktas ledusskapī uz 10 minūtēm. Pēc tam tās ir gatavas fasēšanai. Ar unikālo šokolādes iekārtas palīdzību var saražot 100 kilogramus konfekšu stundā. Ieva skaidroja, ka izmanto visaugstākās klases beļģu šokolādi. Tā ir kraukšķīga, kas ir ļoti labas šokolādes rādītājs.

Kečupi, mērces, šokogas, sukādes, sulas un sīrupi

Uzņēmums ražo triju veidu kečupus – klasisko, ar ķiplokiem un ar dillēm. Šos ogu kečupus var izmantot pie gaļas, zivīm un dārzeņiem, tie nesatur tomātus, etiķi un tajos ir minimāls sāls daudzums. Tiek gatavotas arī triju veidu mērces – Ātrā ķiršu cepammērce, Cidoniju medus mērce ar ingveru un Upeņu deserta mērce, kas būtu izcila kopā ar saldējumu.

RicBerry ražo piecu veidu šokogas – funkcionālus ogu produktus ar augstu uzturvērtību un vitamīniem, kuros ir 50% ogu un 50% šokolādes; 14 veidu dažādu ogu, augļu un dārzeņu sukādes, kā arī 100% augļu sulas dažādās kombinācijās, piemēram, aveņu–ķiršu–upeņu vai dzērveņu–cidoniju–ķiršu. Produktu klāstā ir arī četru veidu sīrupi un bioprodukti – gan ogu konfektes, gan enerģijas batoniņi, sukādes un dzērieni.  

Līdz šim Rimi veikalos varēja nopirkt tikai garšīgās mērces un kečupus, bet drīzumā būs pieejams gandrīz pilns produktu klāsts – viss, izņemot sukādes, sīrupus un dzērienus. RicBerry produktus – gan tos, kuri ir Rimi veikalā, gan tos, kuru vēl nav, – ir iespējams nopirkt un pasūtīt arī e-veikalā.

RicBerry paplašinās un nu jau ir ārpus Latvijas!

Šos gardumus novērtē un bauda ne tika Latvijā. RicBerry produkti ir jau kļuvuši populāri arī Maskavā, Igaunijā, Norvēģijā, Anglijā un Lietuvā. Lielais notikums ir pirmais sūtījums uz Ķīnu. Tas nu gan būtu tirgus!

Nav brīnums, ka ķīniešiem ir iepatikušies RicBerry produkti, jo iepakojumi ir izcili! Katra šokolādīte, enerģijas batoniņš vai sukādes minipaciņa ir iesaiņota mazā kastītē, kura ir ļoti gaumīgi un krāsaini noformēta. Visiem produktiem ir arī asprātīgi nosaukumi. Mārketinga direktors Edgars Viļums stāsta, ka tas ir daudzu cilvēku kopdarba rezultāts. Mazie iesaiņojumi ir ideāli, lai iedotu bērniem līdzi uz skolu, kādā ceļojumā vai ekskursijā. Pozitīva ir arī apziņa, ka dod bērnam kaut ko veselīgu. Apēdot vienu ogu un augļu konfekti, var uzņemt dienā nepieciešamo C vitamīna devu.

Nākotnes plāni

RicBerry ražotne ir uzbūvēta ar Eiropas fondu līdzdalību. Šobrīd tā tiek papildus modernizēta. Pavisam nesen Ieva un Raimonds pārdeva 50 % kapitāldaļu un patlaban turpina ražot jau partnerībā ar AB Holding. Ieva ir priecīga un pārliecināta, ka kopā ar spēcīgiem partneriem spēs sasniegt ievērības cienīgus mērķus veselīgu, bioloģisku un inovatīvu produktu ražošanā.

Gatavojam ar RicBerry produktiem!

Maltīti gatavojām Ievas draudzenes Sintijas Brakmanes lielajā skaistajā mājā. Gatavoju divus Āzijas virtuves ēdienus – vistu un nūdeles, kuros izmantoju RicBerry produktus: Cidoniju medus mērci ar ingveru un sukāžu kokteili.


Ieva bija izbrīnīta, ka no RicBerry produktiem var izdoties tik neparasti un vienlaikus garšīgi ēdieni. Ar mūsu izcilajiem Latvijas produktiem mēs patiešām varam pat uzlabot senas cittautiešu receptes. Man par to ir prieks!

Vistas fileja ar Cidoniju medus mērci ar ingveru

Pad Thai rīsu nūdeles ar papriku un zemesriekstiem

Ar ēdienu saderīgs vīns – Anciens Temps

Kā ierasts, mans kolēģis un Rimi vīna dārza vīnzinis Mārcis Mitrevics pie manis gatavotās maltītes iesaka piemērotu vīnu. Šoreiz viņš ieteica vīnu Anciens Temps (tulkojumā – vecie laiki). Šis vīns ir Sauvignon Blanc un Gros Manseng vīnogu šķirnes darinājums. Gros Manseng vīnogas tiek audzētas tikai Gaskoņas reģionā, Dienvidrietumu Francijā. Šo vīnu ir vērts izvēlēties, ja ēdat Āzijas stila un garšas ēdienus.

Ieskaties galerijā:


Vai arī noskaties video:


Instagram Sekot