Palīgs virtuvē – vairāk nekā 100 “Rundāles” mērču un citi gardumi


Raksta attēls

Prieks par centīgiem latviešiem!

Nedaudz iz vēstures

Bauskas novada Codes pagastā kā daļa no Codes kolhoza 1965. gadā tika nodibināta pārtikas ražotne. Pēc Latvijas neatkarības atgūšanas 1993. gadā Aivars Svarenieks, kurš strādāja kolhozā, privatizācijas procesā iegādājās ražotni un nodibināja uzņēmumu “Kronis”. Sākotnēji Aivars nodarbojās ar mazumtirdzniecību un vienlaikus sāka attīstīt ražotni. “Kronis” savu vietu tirgū nostabilizēja, un laiks bija domāt par kaut ko jaunu. Zīmols “Rundāle” tapa 2012. gadā kā “feinšmekeru” brends. Ir jauka sakritība, ka pirms sešiem gadiem, kad Aivara komanda sāka veidot “Rundāles” produktus, es tiku aicināta degustēt pirmos ražojumus, tos vērtēt un sniegt ieteikumus.

Ciemos pie strādīgajiem ražotnes īpašniekiem un darbiniekiem

Tagad “Rundāle” ar vairāk nekā 100 produktiem, tāpat kā “Kronis”, ir pazīstama visā Latvijā. Prieks un lepnums par viņu ieguldīto darbu un labajiem rezultātiem, tāpēc ar lielu entuziasmu braucu apciemot ražotnes – daudzskaitlī, jo vecā ražotne, kura ir tik veiksmīgi strādājusi visus šos gadus, ir papildināta ar lielu jaunu ražotni, protams, ar Eiropas fondu atbalstu.

Uzņēmumā ražoto produktu klāsts ir milzīgs: sulas, nektāri, zupas, konservi, salāti, lečo, ievārījumi, džemi, putras, slavenās mērces un pat saldumi – dzērvenes pūdercukurā. Lai to visu saražotu, uzņēmumā strādā aptuveni 40 darbinieku, bet vasaras sezonā, kad notiek konservēšana, – aptuveni 50.

Mērķtiecīgi iekaro arī pasaules tirgu

“Rundāle” ir jau iekarojusi tirgus ārpus Latvijas, un tās produktus var nopirkt Lietuvā, Igaunijā, Īrijā, Izraēlā un Krievijā, tāpat jauni projekti top arī Skandināvijas – Somijas – un Polijas tirgum. Nav pārsteigums, ka produkti ir populāri starp pircējiem no bijušās Padomju Savienības, kuriem ir nostalģija pēc boršča, kāpostu un skābeņu zupām, marinētiem dārzeņiem un citām mūsu tradicionālajām garšām.

Protams, ka “Rundāle”, būdama “smalkais gals”, ir procentuāli ar mazāku apgrozījumu – 350 000 eiro – nekā “Kronis” ar 1,7 miljoniem eiro. Tas ir likumsakarīgi, bet viens bez otra nevar!

Kas top vecajā ražotnē?

Mēs sākām tūri vecajā ražotnē, kur tajā brīdī tapa viens no populārākiem “Rundāles” produktiem un vispopulārākā mērce – “7 dārza zaļumu” mērce. Aivars teica, ka, viņaprāt, tā ir tik iecienīta unikālās garšas buķetes dēļ. Šīs mērces gatavošanas process izrādījās ļoti līdzīgs tam, kādu es pati piekopju, lai gatavotu tradicionālo tomātu mērci makaroniem, picām, zivs un gaļas ēdieniem. Koncentrētai tomātu pastai, kuru piegādā no Spānijas, tiek pievienots cukurs, sīpoli, ķiploki, selerijas sakne, dilles, lauru lapas, koriandrs, pētersīļi, oregano (raudene) un citas garšvielas. Svarīgi zināt, ka mērce ir bez konservantiem. Savienotās sastāvdaļas tiek karsētas milzīgā katlā līdz 80 grādiem, tas nodrošina, ka netiek iznīcināti vitamīni. Pēc tam mērce tiek pildīta burciņās, kuras tiek termiski apstrādātas. Īpaši novērtēju gaumīgo iepakojuma dizainu – krāsu un citus elementus.

Lasītāju zināšanai: pasterizācija ir līdz 100 grādiem, un sterilizācija ir no 100 līdz 120 grādiem.

Kas top jaunajā ražotnē?

Kad bijām apciemojuši veco cehu, devāmies uz jauno ražotni. Kad atnācām, milzīgā katlā vārījās zupa rasoļņiks, kura sastāvdaļas vienlaikus tika smalcinātas ar lieliem nažiem. No katla pa cauruli zupa tika pildīta burciņās, kas pēc tam ievietotas milzīgā karsējamā aparātā – autoklāvā. Nogaršoju rasoļņiku burciņu pildīšanas stadijā un konstatēju, cik tā ir bieza un ar fantastisku garšas buķeti. Visas “Kronis” zupas ir ļoti bagātīgas un koncentrētas, un tāpēc tās pirms ēšanas noteikti jāatšķaida ar ūdeni. Ļoti racionāli.

Zupas

Zupu klāsts ir liels – no sēņu soļankas līdz pupiņu zupai, visas sātīgas un gatavotas no kvalitatīvām sastāvdaļām. Uzaugot Amerikā, mamma bieži vien mums ar brāli pusdienās deva ēst slavenās “Campbell” zupas, kuras baudījām ar lielu prieku. Saprotu, ka tagad varēšu ēst “Kronis” zupas ar bērnības garšu, nemaz nepiepūloties to gatavošanā. Ciemiņiem mielastu vienmēr gatavoju pati, bet ātrām pusdienām šīs zupas ir ideāls variants, it īpaši tāpēc, ka es esmu redzējusi, kā tās top.

Konservēti gurķi

Viens no populārākiem “Rundāles” produktiem ir konservētie gurķi. Uzņēmums var lepoties ar 30 dažādām marinādēm, bet tās, protams, netiek ražotas pastāvīgi. Vispopulārākie ir “Kaucmindes” gurķi un “Marinēti gurķi ar estragonu”. Gadā tiek apstrādātas 250 tonnas gurķu, un ticiet vai ne – visi šie gurķi tiek ielikti burciņās ar rokām.

Mērces un pesto

Mani pārsteidza plašais mērču un pesto piedāvājums. Vārds “pesto” tradicionāli ir saistīts ar itāļu bazilika, ciedru riekstu, olīveļļas, ķiploku un parmezāna siera blendējumu. Aivars man skaidroja, ka viņš ar savu komandu pesto pielīdzina latviešu vārdam “piesta”, un tas nozīmē, ka pesto var būt daudz un dažādu variantu. Galvenais, lai sastāvdaļas ir saberztas piestā. Cik gudri! Tā ir radušies četri “Rundāles” pesto veidi: “Saulainais”, “Svaigu zaļumu”, “Tomātu-bazilika” un “Avokado-rukolas”. Nešaubos, ka būs vēl!

Starp “Rundāles” mērcēm katrs var atrast savai gaumei atbilstošāko. Uzņēmumā ražo, piemēram, “BBQ”, “5 aso piparu”, “Rikotta” un “Ceptu ķiploku” mērces. Vērts izmēģināt arī kādu no trim WOK mērcēm: “Mango”, “Saldskābo” un “Jalapeno”. Izmantojot šīs brīnišķīgās mērces, ikviens var mājās pagatavot interesantas maltītes ar dažādu pasaules valstu virtuvju garšu buķeti.

Inovācijas produktos un iepakojumos

2016. gada vidū “Kronis” iesaistījās Latvijas un Eiropas Savienības atbalstītā projektā – Latvijas Pārtikas kompetences centrs. Viņi sadarbojas ar Latvijas Lauksaimniecības universitāti (LLU) Jelgavā, lai attīstītu jaunus produktus, iepakojumus un inovācijas, uzsverot tehnoloģiju piedāvātās iespējas, lai atrastu jaunus risinājumus pasterizācijai, sterilizācijai un realizācijas termiņiem.

Man bija iespēja nobaudīt vienu no jaunajām mērcēm, kas ir līdzīga populārajām “Vodka” mērcēm Amerikā. Tās ir mērces, kurām pievienots degvīns. Protams, tās gatavojot, alkohola procenti pazūd, bet garša paliek un ir īpaša. Alkohola pievienošana garšas dēļ ir populāra jau simtiem gadu. Manuprāt, mērce bija lieliska, gaidu, kad tā būs nopērkama “Rimi” veikalos!

Cilvēku garšas gaume mainās

Kopš neatkarības atjaunošanas Latvijas iedzīvotāju gaume ēdienos un garšās ir ļoti mainījusies. Cilvēki ceļo, iepazīstas ar citu valstu virtuvju garšām, tradīcijām, skatās kulinārijas raidījumus un meklē jaunas idejas žurnālos un internetā. Saimnieks Aivars Svarenieks teica, ka viens no “Rundāles” mērķiem ir palīdzēt katram, kurš darbojas virtuvē, lai ēdiens iznāktu interesants un garšīgs – ar garantiju, ka saimniece vai saimnieks nekļūdīsies. Tagad, kad esmu iepazinusies ar “Rundāles” milzīgo produktu klāstu, varu teikt, ka līdz šim mērķis ir sasniegts. Esmu pārliecināta, ka uzņēmuma komanda nedzīvos uz veciem lauriem, bet turpinās šo misiju un radīs jaunas garšas un produktus.

Taisām itāliešu – latviešu ballīti, izmantojot “Rundāles” mērces un gardos produktus

Pirms devos uz “Kronis” ražotni, Aivars Svarenieks un mārketinga un pārdošanas menedžere Ilze Krusta man atveda divas kastes ar viņu ražotajiem produktiem nogaršošanai. Tiklīdz iepazinos ar “Rundāles” milzīgo produktu klāstu, sapratu, ka taisīšu piemēru mājas viesībām. Izmantojot mērces, var ātri sagatavot daudz un dažādu skaistu, krāsainu, garšīgu uzkodu ģimenei un ciemiņiem, kā arī salātus un otro ēdienu.

Maizītes un uzkodas
Viesībās vienmēr ir vajadzīgi ēdieni, kurus var ēst ar rokām. Tas padara vieglāku dzīvi gan saimniecei vai saimniekam, gan arī ciemiņiem. Viesībās, kurās ir paredzēts sēsties pie galda, vienmēr ir arī kokteiļu stunda, kad viesiem ierodoties tiek piedāvāti dzērieni un uzkodas un ciemiņi var brīvi pastaigāties un parunāties, pirms sēžas pie galda.

Maizītes un uzkodas, kuras gatavojām, būtu samērā ikdienišķas, ja tās nebūtu papildinātas ar “Rundāles” mērcēm. Fantastiski, ka “Rimi” veikalos ir plaša maizes, krekeru un uzkodu laiviņu izvēle, jo garšas, tekstūras un formas dažādība uzkodas padara gardākas un interesantākas. Starp mūsu gatavotajām uzkodām katrs varēja atrast savai gaumei piemērotāko.

Saulainā pesto uzkoda
“Saulainais” pesto ir viena no pirmajām “Rundāles” pesto mērcēm, ar kuru iepazinos jau pirms sešiem gadiem un kura man uzreiz kļuva par favorītu. To vedu arī kā ciemakukuli, dodoties ārpus Latvijas, kā arī ar to cienāju ārzemju ciemiņus. Uz “Fazer” rudzu sausmaizītes ar saulespuķu sēklām uzsmērē “Saulaino” pesto un garnē ar zaļumiem pēc izvēles. Ja nav pieejama “Fazer” maizīte, var izmantot arī krekerus vai grauzdētu maizi. Negrauzdēta nebūs tik laba kā grauzdēta.

Brušetas uzkoda
Šī ir tradicionāla itāļu uzkoda, kuru parasti gatavo no sakapātiem tomātiem, bet mums ir sarūpēta gatava mērce. Atliek tikai attaisīt “Rundāles” “Ķiploku-tomātu” brušetas burciņu, uzsmērēt mērci uz grauzdētas maizītes vai iepildīt krekeru trauciņos un izgarnēt ar bazilika lapiņām. Vēl var izmēģināt “Baklažānu-olīvu” vai “Sinepju-paprikas” brušetu.

Izmēģini vēl citas receptes:

Siera un Mango čatnija uzkoda

Žāvētas vistas uzkoda ar “Mango” WOK mērci

Mazsālīts vai žāvēts lasis ar Vasabi mārrutkiem

“Insalata Caprese” – tradicionālie itāļu salāti

Pildīti ravioli makaroni ar “Cukīni – baklažānu” mērci

Mārča Mitrevica ieteiktais vīns

Kā jau ierasts, mūsu “Rimi vīna dārza” vīnzinis pie manis gatavotajiem ēdieniem iesaka piemērotu vīnu, ar ko tos baudīt. Šai ballītei viņš ieteica izvēlēties “Monte Zovo Chiaretto” rozā vīnu.

Noskaties video no mūsu piedzīvojumiem:

Vai arī ieskaties galerijā:



Instagram Sekot