Informējam, ka šajā tīmekļa vietnē tiek izmantotas sīkdatnes. Sīkdatne uzkrāj datus par vietnes apmeklējumu. Dati ir anonīmi un palīdz piedāvāt Jums piemērotu saturu un reklāmas.
Privātuma politika

Jersikas čipsi – “Paši mutē lien!”


Raksta attēls

Ja sirds kāro pēc kā patiesi garda, tad nobaudi Jersikas čipsus!

Ja sirdi olkonums piec kuo eistyn gorda, tod paraugi Jersikas čipsus! Jī ir tik krouksteigi i tik vīgli gaiseigi, ka poši lein mutē, partū ka sataiseiti piec eipaša recepta i nav capti eļļā!

 Tiem, kuri nav ciemojušies Jersikā vai neprot latgaliski, pārtulkošu: “Ja sirds kāro pēc kā patiesi garda, tad nobaudi Jersikas čipsus! Tie ir tik kraukšķīgi un tik viegli gaisīgi, ka paši mutē lien, jo pagatavoti pēc īpašas receptes un nav cepti eļļā!”

 Sen lolots sapnis

Jersikas čipsu saimnieks un SIA “GLEAR” valdes loceklis Artis Paegle ir cilvēks, kurš Jersikā, Līvānu novadā, izveidoja šo jauno un unikālo ražotni, un sapni par čipsu ražošanu Artis loloja jau gadiem. Ražotnes vietas izvēle par labu Latgalei radās, kad Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija aicināja attīstīt uzņēmējdarbību Latgales reģionā un Zemkopības ministrijas Lauku atbalsta dienests piešķīra Latgales reģiona uzņēmējdarbības veicināšanai Eiropas fondu finansējumu. Savukārt Līvānu pašvaldība palīdzēja atrast vietu tieši Jersikā.

 Kā top čipsi?

Izrādās, ka pasaulē kartupeļu čipsus ražo trīs dažādos veidos:

  1. kartupeļi tiek sagriezti plānās šķēlītēs un cepti eļļā;
  2. no kartupeļiem tiek izveidota masa, un no tās veido čipsus;
  3. no kartupeļiem izveido granulas, un no tām gatavo čipsus – tā top Jersikas čipsi!

 

Granulas top no tīriem kartupeļiem, kuri tiek sarīvēti, žāvēti, un tad tiek izveidotas granulas. To veidošanā netiek izmantotas ķīmiskas vielas. Ražošanas process ir šāds:

  • granulas tiek samitrinātas ar ūdeni, saulespuķu lecitīnu, un tad tās tiek samaisītas;
  • masu ievieto milzīgā 50 metru garā iekārtā, kur granulas vakuumā piepūšas un “uzsprāgst”. Tad, tās presējot, tiek izveidoti čipsi, kas tiek cepti 200 grādu temperatūrā;
  • kamēr čipsi ceļo pa konveijeru, tiem nedaudz uzsmidzina rapšu eļļu un apviļā garšvielu maisījumā. Protams, līdz nonākšanai pakā, tiem jāiziet kvalitātes kontrole un brāķu izsijāšana;
  • pēc tam čipsi tiek automātiski sasvērti 90 gramu porcijās un fasēti maisiņos, ievietoti kastēs pa 16 maisiņiem, salikti paletēs un novietoti noliktavā, no kurienes tiek aizvesti taisnā ceļā uz “Rimi”.

 

Čipsi katrai gaumei skaistā iepakojumā

Ražotne tika uzbūvēta sešu mēnešu laikā, un bija gatava 2015. gada rudenī. Šobrīd tajā strādā deviņi cilvēki. Ražošanas procesa un iepakošanas materiālu pilnveidošanas process vainagojās ar pirmo produktu nonākšanas pie pircējiem pirms gada – 2016. gada jūnijā. Lai gan pagājis tikai viens gads, produktu klāsts jau ir liels, un gada laikā izmantotas 60 tonnas kartupeļu granulu.

 

Čipsi pieejami ar tādām garšām kā siera, skāba krējuma ar sīpoliem, tomātu un bazilika, bekona un balzamiko etiķa. Bet tas vēl nav viss – nupat ir radītas trīs jaunas garšas: Himalaju sāls, zilā siera un mango salsas, kas ir mans favorīts! “Rimi” patlaban var nopirkt triju veidu Jersikas čipsus – siera, tomātu un bekona. Prieks ir ne tikai par gardajiem čipsiem, kas atrodas paciņā, bet arī par gaumīgo un pievilcīgo iepakojuma dizainu, par ko saņemti jau trīs atzinības raksti.

Jersikas čipsi ir jau populāri arī Igaunijā, Lietuvā un Lielbritānijā. Pavisam drīz tie tiks sūtīti nogaršošanai arī uz Kataru Arābu Emirātos, kā arī uz Norvēģiju.

Ieceres nākotnei

Artis ir beidzis Latvijas Lauksaimniecības universitāti Jelgavā un strādājis gan “Aldarī”, gan “Grindex”, gan “Pepsi” un lielākajā kafijas ražotājā Baltijas valstīs “Simemeks”, kur uzkrājis vērtīgu pieredzi, kas tagad rezultējas jau realizētos produktos, gan arī izdomā, kas viņam netrūkst. Nākotnes plānos Artim ietilpst jauni tirgi, jaunas garšas un vēl pilnīgi jauni produkti. Ja tik daudz ir izdarīts gada laikā, tad daudz tiks sasniegts arī nākotnē.

Gatavot ar Jersikas čipsiem ir jautri un viegli!

 Padoms! Sasmalcināti čipsi ir ideāls panējums gan gaļai, gan dārzeņiem, kā arī kraukšķīga cepurīte dažādiem makaronu vai citiem krāsnī ceptiem ēdieniem.

Izmēģini kādu no šīm receptēm:

Jersikas čipsu saimnieka Arta Paegles recepte

Tradicionālais amerikāņu sīpolu dips

“Piekrautais dips” – amerikāņu rasols

Tortiljas – Migas

Cukīni kociņi – uzkoda vai veselīga piedeva maltītei

Ieskaties galerijā:


Vai arī noskaties video:


Instagram Sekot