Tautas balsojums

Ziedošais Paldies!

Ineta Zveja
Kurzeme
2154 balsis

Kūka sastāv no 2 veidu biskvītkārtām.

  • 7 lauku olas,
  • 7 ēd. k. cukurs un tik pat ''Dobeles exstra'' milti bez kaudzes,
  • vaniļas cukurs.

Olas ar cukuru saputojam ar mikseri, bet miltus pievienojam, iemaisot ar rokas putotāju. Tad biskvīts būs nesakritis un gaisīgs.
Cep 170 grādi, videji 15 min.

  • 7 lauku olas,
  • 5 ēd, k. cukurs,
  • 2 ēd, k. kanēļcukurs,

atsevišķā traukā samaisīts

  • 4 ēd, k. īstas rudzu rīvmaizes,
  • 2 ēd, k. milti,
  • 2 ēd, k. kakao.

Tā pat samikserejam stingri, lēnām iecilājot, pievieno maisījumu.

Atdzisušas kārtas pārdala horizontali, samitrina ar mežrozīšu sīrupu.

Vārītais vaniļas krēms.

  • 07l piens,
  • 3ēd, k. milti,
  • 3 ēd, k. cukurs,
  • 100gr sviests,
  • vaniļas pāksts,
  • sāls.

05 lpienu ar šķipsniņu sāls, uzkarsē, pie 80 grādiem iemaisa atsevišķi iejauktu miltu maisijumu ar atlikušo pienu, nepārtraukti maisot uz zemu karstumu, karsē lidz vārīšanās t. Pievieno cukuru, vaniļu. Ņemu nost no plīts, pievieno sviestu un maisot atdzeseju ūdens peldē.
Pirms tortes kopā likšanas, vēl saputoju

  • 05l saldo krējumu.
  • 1/3 putukrējuma ar
  • 2 ēd, k. kakao,
  • 1 ēd, k cukura,
  • bet otru daļu ar 3 ēd, k. cidoniju sīrupa.

Pirmās ir rupjmaizes kārtiņas, pa vidu smērē mežrozīšu ievārījumu 300 gr un šokolādes putukrējumu.
Nākamais pildījums ir vārītais krēms un pāri putukrējums. Kā pēdējais pildījums ir aveņu/ jāņogu želeja, kurai arī pāri liek putukrējumu.
Torti visapkārt nosmērē ar krēmu un pāri putukrējums.
Sānus apber vai nu ar sagrauzdētām biskvīta drupatiņām vai viegli grauzdētām mandelēm.
Dekorē ar dzērveņu zefīru, zemeņu rozītēm, ogām vai visu ko vēlas.


Tortes ar katru nākamo paaudzi kļūst arvien daudzveidīgākas. Pieejams visdažādākais sastāvdaļu klāsts, atliek tik uzburt arvien jaunus un jaunus brīnumus gan satura, gan izskata ziņā.
Man atmiņā vienmēr paliks pie omītes ceptās tortes uz katrām svinībām. Lielais spainis ar 20 olām, kuru stundu bija jāklapē ar rokas slotiņām 2 saliktām kopā, gardo vārīto krēmu, kas ik pa laikam bija jāskrien apmaisīt. Ogu krūmi, no kuriem sanāca želejas tortēm. Pašu rokām gatavotas greznojamās šprices uzgaļi un protams no želejkonfektēm burvīgās rozes. Kādreiz ļoti piestrādāja pie tā, lai būtu no kā gatavot, pagrabs pilns ar sagatavotām ogām, bija citādāka dekorēšanas izpratne.
Iesim līdzi laikam, bet nepazaudēsim saknes, jo arī tad gatavotās tortes smarža un garša bija izcila, tai pat laikā ar vienkāršām izejvielām panākama.
Es sevi necienītu, ja nepateiktu paldies savai vecmāmiņai tieši šādā veidā, kā dēls teica par tortes gēniem, jo cepu jau gadus 25 šo vienkāršo lauku kūku dažādās variācijās, kā senāk, malkas plītiņā.

Instagram Sekot