Informējam, ka šajā tīmekļa vietnē tiek izmantotas sīkdatnes. Sīkdatne uzkrāj datus par vietnes apmeklējumu. Dati ir anonīmi un palīdz piedāvāt Jums piemērotu saturu un reklāmas.
Privātuma politika

Tautas balsojums

Tik un tā

Inese Krūmiņa
Rīga
2373 balsis

Kūka sastāv no vairākām kārtām:

  • šokolādes biskvīts bez miltiem
  • karameles un krēmsiera krēms
  • ābolu –plūmju želeja
  • karameles un krēmsiera krēms
  • ābolu marmelāde ar karamelizētiem ābolu gabaliņiem
  • karameles un krēmsiera krēms

Receptē minētās sastāvdaļas paredzētas kūkai ar diametru ~24 cm. Pirms ķerties klāt kūkas gatavošanai, noteikti jāizlasa visa recepte līdz galam, jo dažas kūkas kārtas ir jāsagatavo jau iepriekš. Kūkas gatavošana nav pārāk sarežģīta, taču laikietilpīga gan. Kūkas pagatavošanai būs nepieciešamas 2 dažāda izmēra formas – 20 cm un 24 cm diametrā.

Biskvīts:

  • 55 g vārītas, sasmalcinātas brūnās pupiņas
  • 40 g mandeļu milti (var izmantot sasmalcinātas mandeles)
  • 30 g nesaldināts kakao pulveris
  • 0,5 tējk. soda
  • šķipsna sāls
  • 0,5 tējk. kanēlis
  • 1 ola
  • 60 g brūnais cukurs
  • 50 g izkausēta sviesta
  • 190 g smalki sarīvēts kabacis (var izmantot arī ķirbi vai cukini)
  • 60 g sasmalcināta tumšā šokolāde
  1. Bļodā sajauc pupiņas, mandeļu miltus, kakao pulveri, sodu, sāli un kanēli.
  2. Citā bļodā saputo olu ar cukuru, pievieno sviestu, samaisa.
  3. Olas-cukura-sviesta maisījumam pievieno sarīvēto kabaci, pupiņu maisījumu un sasmalcināto šokolādi. Visu kārtīgi samaisa, lai mīkla ir viendabīga.
  4. Mīklu liek ar cepamo papīru izklātā formā (24 cm), izlīdzina. Cep 180 grādos uzkarsētā cepeškrāsnī, ~ 30 minūtes. Gatavību pārbauda ar koka kociņu. Ja to iedurot biskvītā, tas paliek tīrs – biskvīts gatavs. Biskvītu atdzesē uz restītēm. Kad tas pilnībā atdzisis, ņem ārā no formas. Uzmanīgi (lai biskvīts nesalūztu) to ietin pārtikas plēvē un atstāj uz nakti ledusskapī.

Ābolu-plūmju želeja

  • 8 g želatīns + 48 g ūdens
  • 190 g nomizoti, iztīrīti un nelielos gabaliņos sagriezti āboli
  • 150 g nomizotas, iztīrītas plūmes
  • 75 g ūdens
  • 1,5 ēdamk. medus
  • 1,5 tējk. kanēlis
  1. Želatīnu ieber krūzītē un aplej ar ūdeni, lai tas uzbriest.
  2. Mazā katliņā liek ābolus, plūmes, ūdeni. Vāra uz nelielas uguns, kamēr āboli un plūmes ir mīksti, pat nedaudz izšķīduši.
  3. Pievieno medu un kanēli, un pavāra vēl pāris minūtes.
  4. Ņem nost no uguns un masu sablenderē vai izspiež caur sietu.
  5. Uzbriedušo želatīnu izkausē ūdens peldē (svarīgi želatīnu nepārkarsēt), pievieno augļu biezenim.
  6. Iegūto masu liek ar pārtikas plēvi izklātā formā (20 cm), izlīdzina. Liek saldētavā, lai sastingst.

Ābolu marmelāde ar karamelizētiem ābolu gabaliņiem

Karamelizēti āboli

  • 150 g nomizoti, iztīrīti un nelielos gabaliņos sagriezti āboli (labāk skābāki un stingrāki)
  • 20 g brūnais cukurs
  • 10 g citrona sula
  • 10 g sviests
  1. Ābolus liek bļodiņā, pievieno brūno cukuru un citrona sulu. Samaisa.
  2. Pannā izkausē sviestu, pievieno ābolus.
  3. Uz vidējas uguns apcep ābolus, kamēr šķidrums iztvaikojis. Svarīgi ir sekot līdzi, lai āboli saglabātu formu un nepārvērstos biezenī. Noņem nost no pannas un atliek malā, lai atdziest.

Ābolu marmelāde

  • 6 g želatīns + 36 g ūdens
  • 210 g ābolu biezenis (to var sagatavot jau iepriekš, ābolus savārot un sablenderējot viendabīgā masā)
  • 9 g kukurūzas ciete
  • 60 g cukurs
  1. Želatīnu ieber krūzītē un aplej ar ūdeni, lai tas uzbriest.
  2. Ābolu biezeni kopā ar kukurūzas cieti un cukuru liek katliņā un uzvāra.
  3. Biezenim pievieno karamelizētos ābolu gabaliņus.
  4. Uzbriedušo želatīnu izkausē ūdens peldē (svarīgi želatīnu nepārkarsēt), pievieno ābolu biezenim. Kārtīgi iemaisa.
  5. Iegūto masu liek ar pārtikas plēvi izklātā formā (20 cm), izlīdzina. Liek saldētavā, lai sastingst.

Karameles un krēmsiera krēms

Šo krēmu sagatavo tieši pirms tortes salikšanas. To nedrīkst gatavot iepriekš.

  • 21 g želatīns + 126 g ūdens
  • 600 g saldais krējums
  • 120 g piens
  • 145 g olas dzeltenums
  • 25 g cukurs 
  • 400 g krēmsiers istabas temperatūrā 
  • 110 g karameles mērce (es parasti izmantoju mājās gatavotu, taču noteikti var pievienot arī veikalā pirkto)
  1. Želatīnu ieber krūzītē un aplej ar ūdeni, lai tas uzbriest.
  2. Saldo krējumu saputo vieglās putās (šajā gadījumā ir būtiski saldo krējumu nepārputot, labāk, lai tas ir mīkstāks nekā pavisam stingrs, jo tad ar to būs grūti strādāt)
  3. Pienu ielej katliņā un uzkarsē.
  4. Bļodiņā saputo olas dzeltenumus ar cukuru, nepārtraukti maisot pielej lēnā strūklā uzkarsēto pienu.
  5. Piena-olu dzeltenumu maisījumu lej atpakaļ katliņā un, nepārtraukti maisot, karsē līdz masa nedaudz sabiezē.
  6. Uzbriedušo želatīnu izkausē ūdens peldē (svarīgi želatīnu nepārkarsēt), pievieno piena-olu dzeltenumu maisījumam. Kārtīgi iemaisa.
  7. Pievieno krēmsieru un karameles mērci, kārtīgi iemaisa, lai masa būtu viendabīga.
  8. Pievieno uzputoto saldo krējumu. Lēnām iemaisa, lai masa būtu viendabīga.

Tortes salikšana

  1. Ņem formu ar noņemamām malām (24 cm), izklāj malas ar pārtikas plēvi (tā nepieciešama, lai torti pēc tam būtu vieglāk izņemt no formas).
  2. Karameles un krēmsiera krēmu sadala 3 vienādās daļās.
  3. Formas apakšā liek biskvītu.
  4. Pa virsu vienmērīgā kārtā klāj karameles un krēmsiera krēmu.
  5. No saldētavas izņem sastingušo ābolu –plūmju želeju un ievieto pa vidu formai (želejas diametrs ir mazāks, lai gar malu varētu veidot krēma kārtu).
  6. Pa virsu un gar malām vienmērīgā kārtā klāj karameles un krēmsiera krēmu.
  7. No saldētavas izņem sastingušo ābolu marmelādi ar karamelizētiem ābolu gabaliņiem un ievieto pa vidu formai.
  8. Pa virsu un gar malām vienmērīgā kārtā klāj karameles un krēmsiera krēmu.
  9. Liek ledusskapī sastingt. Vislabāk uz nakti.
  10. Pēc sastingšanas torti uzmanīgi izņem no formas. Dekorē pēc saviem ieskatiem. Attēlā redzamā torte ir pārlieta ar šokolādes glazūru un dekorēta ar svaigiem āboliem un pīlādžogām.

“Man viņa ir visskaistākā – tik un tā!” - dziedāja Uldis Stabulnieks. Šī dziesma tik ļoti piestāv ikvienam, kam Latvija ir dārga un mīļa. Kūka ir veltījums šai dziesmai un dāvana Latvijai dzimšanas dienā! Tā kā Latvija savu dzimšanas dienu svin rudenī, kad tikko novākta rudens ābolu raža un skaistie sārtvaidži sagūluši cits pie cita pagrabu dziļumos, nolēmu, ka tā būs ābolu kūka. Kombinācijā ar kanēli, kas sasilda drēgnajos rudens vakaros, un krēmā iestrādātu karameli, tā rada neatkārtojamu garšas baudījumu. Kūka nav parasta, tās pagatavošana prasa pietiekami lielu laika ieguldījumu, pacietību un mīlestību; tieši tāpēc tā ir īpaša un pelnījusi būt uz Latvijas dzimšanas dienas svētku galda! Turklāt, kūkas pagatavošanā nav izmantots neviens grams miltu, līdz ar ko to varēs baudīt arī tie, kas ikdienā nedrīkst lietot produktus ar glutēna klātesamību.

Instagram Sekot