Tautas balsojums

Laimes zeme.

Ineta Zveja
Kurzeme
2188 balsis

Torte sastāv no rudzu maizes, smilšu, bezē biskvīta kārtām, ar karameļu, šokolādes un biezpiena/ siera krēmu, mežrozīšu sīrupa un ievārījuma, jāņogu/ aveņu želejas, dzērveņu ogām. āboliem.

Rudzu maizes biskvīts.

  • 4 lielas lauku olas,
  • 2 olu baltumus,
  • 6 ēd. k. cukurs bez kaudzes,
  • 2 ēd. k. bez kaudzītes milti/ a/l Dobeles zaļā paka/,
  • 4 ēd. k. ar kaudzīti, īstas rudzu rīvmaizes,
  • tējkarote piparkūku garšvielas.

Olas kārtīgi saputo ar cukuru, tad iecilā ar rokas putojamo slotiņu atsevišķi sajauktus miltu, kakao, rudzu rīvmaizes maisijumu.
Cep 180 grādos lidz 20 min.
Šo kārtu horizontāli pārgriež. Mitrina ar mežrozīšu sīrupu.

Smilšu biskvīts.

  • 180 grami sviests,
  • 1 ola,
  • skābais krējums 2 ēd karotes,
  • 1 ēd. k. eļļa,
  • pus tējk cepamais pulveris,
  • vaniļas cukurs,
  • šķipsniņa sāls,
  • milti pēc vajadzības vidēji 300 grami.

Izejvielas saputo, miltus iejauc, lai mīkla vijīga. Ietin plēvē un noliek pus stundu mīklu atpūsties. Cep 200 grādos, vidēji 15 min. zeltaini brūnu kārtiņu. Tortē izmantos salauzītus gabalus.

Bezē biskvīts.

  • 3 olas baltumi,
  • 300 gr Dansukker pūdercukurs,
  • 2 kārtīgas ēdamkarotes kartupeļu milti,
  • citrons.

Putojam kārtīgi, pa laiciņam pievienojot cukuru,pierīvē 1tējk., sasaldēta citrona, beigās iemaisa miltus. Uz plāts cepampapīra uzzīmē par centimetru mazāku apli un ar zvaigznītes uzgali izspiež bezē. vienu pie otras. Uzkarsētā cepeškrāsnī 5 min cep uz 150 grādiem, tad turpina kaltēt lidz 2 stundām, 1io grādos, ventilācijas režīmā. Var atstāt izslēgtā režīmā cepumiņus pēc tam uz nakti. Tortē izmanto veselu ripu, nelaužot.
Tortes krēmi.
Karameļu krēms. No 05l salda krējuma un 300 gramiem cukura. Cukuru izkausē un uzmanīgi pielej karstu saldo krējumu. Savāra uz lēnas uguns, biezu masu. Krēms gatavs, kad krīt ļoti lielas pikas no karotes.
Šokolādes krēms. 5 olu dzeltenumi, 180 grami sviests, 200 grami iebiezinātais piens, 300 grami tikko savārīts biezs sīrups, 100 grami tumšā šokolāde, 2 ēd. k. kakao, rums.
Olas saputo, putojot lēni pielej vārošo sīrupu, sviestu, iebiezinātā pienā izkausētu, šokolādes maisījumu, kakao un 2 ēd. k. rums.
Biezpiena/ siera krēms. 2 kārbiņas maskarpones siers, 4 paciņas citrona sieriņš, 05l 20 % saldais krējums. nedaudz rīvēts sasaldēts citrons.
Krējumu saputo un iejauc sieru maisījumā.
Kārto torti.
Rudzu rīvmaizes biskvītiem pa vidu mežrozīšu ievārījums, izmērcētas sukādes, sagrieztas žāvētas plūmes dažas. Tālāk uz biskvīta smērē jāņogu/ aveņu želeju, un pāri pusi no siera krēma. Tad kārto pusi no smilšu biskvīta gabaliņiem, karameļu krēmu, sauju dzērvenes, biskvīta gabaliņus un pārējo karameļu krēmu. Piespiež, nolīdzina.
Bezē biskvītu nosmērē ar pusi šokolādes krēma, kārto uz kūkas un ar uzgaļa palīdzību aizpilda bezē kārtu. Pārsmērē siera krēmu. Dekorē ar dzērveņu zefīriem, dzērvenēm pūdercukurā, augļiem un visu, ko sirds vēlas atbilstoši gadalaikam un pasākumam.


Šo torti radīju pati, vadoties pēc savām un kārumnieku vēlmēm. Gribējās tādu torti, kas ir piesātināta, pilna pārsteigumiem, gan garšā, gan tās struktūrā. Daudziem garšo groziņi un riekstiņi, ne ar veikalā pirkto savārīto iebiezināto pienu, bet gan pašas gatavotu. Tāpat mājas "Cielaviņas" piekritēju netrūkst. Tad šos 2 gardumus apvienojot ar kārtīgu rupjmaizes pamatu, viss apvienojas vienā veselā. Odziņas,želeja, sukādes dos skābumiņu. Lai nebūtu par saldu, smilšu biskvītam nav pievienots cukurs. Siera krēms dos vajadzīgo balansu starp kraukšķīgajiem cepumiem un bezē.
Centos recepti uzrakstīt tā, lai arī iesācējs kūku cepšanā varētu uzcept ko sarežģītāku, bez lielām raizēm par izdošanos.
Attēla kūkai ir arī 4, plāna biskvīta kārtiņa no 3 olām, tad kūka ir augstāka.
Šo torti es ar lepnumu varētu likt uz savas ģimenes galda Valsts svētkos. Kūka, ar nelielām izmaiņām sastāvā, ir augsti novērtēta arī dažādos Kurzemes degustācijas pasākumos, tāpēc šāds pieteikums topošajam izdevumam.
Novēlējums, dariet katru darbiņu ar mīlestību, cieniet citu cilvēku veikumu, nenonieciniet nevienu. Lai Latvija kā valsts ir stipra no cilvēku pozitīvā starojuma, nu gluži kā Laimes zemē, kas mums jau ir dota, tik nosargāt...

Instagram Sekot