Informējam, ka šajā tīmekļa vietnē tiek izmantotas sīkdatnes. Sīkdatne uzkrāj datus par vietnes apmeklējumu. Dati ir anonīmi un palīdz piedāvāt Jums piemērotu saturu un reklāmas.
Privātuma politika

Tautas balsojums

Dzērveņu pērle

Oksana Skendere
Vidzeme
3280 balsis

Dzērveņu Konfī:

  • 400 gr sablenderētas dzērvenes,
  • 100 g cukura,
  • 10 gr pektīna.

Baltās šokolādes un jogurta krēms:

  • saldais krējums 38 gr,
  • glikozes sīrupu 13 gr,
  • lapu želantīna 4 gr,
  • baltā šokolāde 95 gr,
  • baltais jogurts 95 gr.

Medus biskvīts:

  • medus 45 gr,
  • cukurs 60 gr,
  • sviestu 8 gr,
  • soda 1/2 tējas karote,
  • 1 Ola,
  • nikto 160 gr.

Vaniļas mus:

  • olbaltumi 60 gr,
  • cukurs 60 gr,
  • piens 190 gr,
  • želantīns 18 gr,
  • olu dzeltenumi 60 gr,
  • saldais krējums 375 gr,
  • vaniļas pāksts.

Japāņu biskvītu:

  • sviests 25 gr,
  • piens 23 gr,
  • olas 25 gr,
  • olu dzeltenumi 43 gr,
  • milti 35 gr,
  • olu baltumi 63 gr,
  • cukurs 30 gr.

Spoguļ glazūru:

  • cukurs 130 gr,
  • ūdens 55 gr,
  • glikozes sīrups 130 gr,
  • piens 71 gr,
  • sausais piens 15 gr,
  • baltā šokolāde 165 gr,
  • želantīns 10 gr,
  • pārtikas krāsvielu.

Kūka taisas vairākos etapos. Sākuma ir nepieciešams sagatavot iekšējas sastavdaļas. Tas mums būs par godu Latvijai, tāpēc veidosim tagad karogu.

Sāksim ar dzērveņu Konfī. Sablenderētas dzērvenes 400 gr sadalam divās daļas pa 200 gr. Ņemam pirmos 200 gr dzērveņu biezeni, 50 gr cukura un 5 gr pektīna. Kamēr kārsējas dzērveņu biezenis, sajaucam cukuru ar pektīnu bļodiņā. Ja pievieno cukuru un tad tikai pektīnu, viss būs kunkuļos. Kad biezenis ir karst ieberam cukuru ar pektīna un visu laiku maisam, kamēr cukurs neizkūst. Tad gatavu masu pārlējam formā 13 cm, un liekam saldētava uz kādu pusstundu. Tikmēr gatavojam baltās šokolādes un jogurta kārtu. Mums nepieciešami 5 gr lapu želantīna. Liekam to ļoti aukstā ūdeni. Tikmēr saldo krējumu 38 gr, glikozes sīrupu 13 gr un balto jogurtu 95 gr sajaukt kopā un vārīt līdz pirmām burbulim. Kārsto masu pārlējam pāri baltai šokolādei 95 gr, kārtīgi samaisam un liekam klāt želantīnu, atkal sajaucam un lejām virsū mūsu sasaldētam dzērveņu Konfī. Atceraties, es teicu, ka mēs taisamies karogu, tāpēc taisam proporcionālas kārtas. Gatavojam velreiz dzērveņu Konfī pēc augstāk mīnētas instrukcijas. Kad gatavs, lejām virsūjau baltai masai, un atceramies par karogu. Liekam atkal saldētavā.
Kamēr masa saldējas taisīsim biskvītu un musu.
Tātad, taisīsim medus biskvītu. Lai kūka ir smaržīga un aromātiska, izvēlamies labāko Latvijas bišu medutiņu. Medu 45 gr, cukuru 60 gr, sviestu 8 gr ielikt katliņā un izkausējam, noņemam no plīts un liekamklāt pus karti sodas. Maisam līdz masa paliek brūna, starp citu masa palielināsies apjomā un ne daudz burbuļos, bez panikas, tā jabūt. Pievienojam olu un miltus 160 gr, sajaucam, izrulējam starp diviem cepampapīriem, liekam krāsnī 180 grādi 5-10 min. Mīklu izrulējam kaut kur 5 mm biezuma, jo vina dubultosies, kad būs gatava. Biskvīts mums ari ir vajadzigs 13 cm diametra. Nu, jus sapratāt, izgriežam to. Papa likumus apēdam tapat.
Nāk ļoti atbildīgs posms, taisīsim musu. Ka parasti sākam ar želantīnu. Vispar man nepatīk strādāt ar želantīnu, bet nesen atklaju sev lai želantīnu, ar to ir vieglak un patīkamak darboties nekā ar pulveri. Labi, turpināsim, liekam lapu želantīnu 12 gr aukstā ūdeni. Pienu 190 gr un vaniļas pāksti pavārīt dažas minūtītes. Olbaltumus 60 gr, cukuru 60 gr sasit kopā līdz vieglām putām. Citā katliņā sajaukt 60 gr olu dzeltenumus ar cukuru. Pienu ieliet dzeltenumos un vārīt līdz 82 grādiem. Kad lejām pienu dzeltenumos, jāuzmanās, piens nedrīkst būt kārsts, savādak būs omlete. Krēmu pārliet lielā bļodā un pievienot želantīnu. Sasits saldo krējumu līdz vieglām putām. Savienojam kopā visas trīs masas. Vienu pēc otras sajaucam masas kopā.
Sākam likt visu kopā. Ahhhh, aizmirsām sagatavot regulējamo formu 18 cm lielu. Riņķis jāliek uz paplāts un no apakšas uztaisam pamatni no pārtikas plēves. Masu lejām formā, tad ieliekam iekšā mūsu sasaldēto karodziņu un lejām virsū parējo masu. Pašu pēdējo ieliekam biskvītu, liekam atkal visu saldētāvā.
Lai kūka ir skastā, uztaisīsim japāņu biskvītu. Sviestu 25 gr un pienu 23 gr izkausē katliņā, iesījāt miltus un uztaisīt tādu kā plaucēto mīklu. Pievienot olu dzeltenumus 60 gr, olas 43 gr un samaisīt līdz masa ir viendabīga. Sasist olu baltumus 63 gr un cukuru 60 gr līdz stingrām putām. Visu savienojam kopā, izlējam uz cepamas paplāts un cepjam 170 grādos 12-16 min.
Tagad pats interesantākas, taisīsim spoguļ glazūru. Sākumā iemercēsim želantīnu 10 gr aukstā ūdenī. Katliņā sajaucam cukuru 130 gr, ūdeni 55 gr un glikozes sīrupu 130 gr, liekam uz plīts un vārām līdz sīrups ir 103 grādi. Maisīt neko nevajag. Tikmēr darbosīmies tālāk. Sagriežam ar nazi šokolādi un iebēram augstā plastmasas mērāmā traukā. Sajaucam pienu 71 gr ar sauso pienu 15 gr. Kad sīrups sasniedzis 103 grādus, lejām virsū šokolādei un sajaucam. Tad pievienojam pienu un želantīnu, atkal sajaucam. Beigās pievienojam sarkano pārtikas krāsvielu. Es izmantoju Wilton gēla krāsas. To, cik krāsas pievienot, atkarīgs no tā, cik spilgtu un košu krāsu jūs gribat. Tagad massu sasitam ar rokas mikseri. Mikseri labāk turēt vienā stūri, mums jāskatas, lai nav burbuli. Atdzēsējam glazūru līdz 28 grādiem un lejām virsū mūsu sasaldētai kūkai. Dekorējam pēc izvēles. Ah jā, mes tacu uztaisījam japāņu biskvītu, sagriežam to strīpiņas 3 cm, un apliekam apkārt kūkai. Tortei jaastāv 2 stundas ledusskapī un tad var ēst. Es te tik daudz uzrakstīju, baidos, ka varu nobiedēt ar savu gatavošanas processu, bet īstenībā, viss notiek ātri un viegli. Šī ir mana otra spoguļglazūras kūka.


Pirmām kārtām liels paldies par iespēju piedalīties konkursā. Tas ir ļoti liels gods drīkstēt kaut ko uztaisīt savai valstij. Vienmēr gribēju kaut ko izdarīt priekš Latvijas. Taisiju tieši šo kūku, jo dzīvojot ārzemēs, varu teikt, ka mūsu valsts ir ļoti moderna un iet vienā kāja ar pasaules tendencēm. Šī kūka ir mūsdienu deserts, mūsdienu Latvijai. Laiks iet, mēs mainamies, viss mūsu dzīvē mainās. Mēs nekad nebūsim tādi kā agrāk. Tāpēc gribu, lai arī konditoreja iet uz priekšu ne tikai Francijā, bet arī pie mums. Gribu, lai dažāda vecuma cilvēki, kam ir interese par kūkam, zin, ka pastāv daudz dažāda veida tortes ne tikai Francijā, bet tas var būt arī pie mums. Mēs arī varam būt izcilas kūku cepējas.
Es nezinu, būs šī recepte grāmatā vai nē, bet varu viennozīmīgi teikt, ka šī ir pirmā mana kūka, mana pārdomāta kūka. Vīrs smejās, ka sienas kūkas receptei izrakstiju visu kladi, hihi. Par mūsdienīgu Latviju!!!

Instagram Sekot