Informējam, ka šajā tīmekļa vietnē tiek izmantotas sīkdatnes. Sīkdatne uzkrāj datus par vietnes apmeklējumu. Dati ir anonīmi un palīdz piedāvāt Jums piemērotu saturu un reklāmas.
Privātuma politika

„Makaroni, špināti, karbonādo , Puspudele Mozeles vīns...”


Raksta attēls

Kopš bērnības apzīmējums Mozeles vīns man ir iesēdies atmiņā saistībā ar vienu senu trimdas latvieša Ilmāra Dzeņa galda dziesmu „Vēstule no Sorento”.

Tajā tiek apdziedāta Itālija, bet piedziedājumā starp itāliešu ēdienu nosaukumiem parādās rindiņa par Mozeles vīnu. Iepazīstot vīna pasauli, atskārtu, ka kaut kas īsti tajā dziesmiņā „neiet kopā” – kāpēc gan dziesmā par Itāliju tiek pieminēts vācu vīns no Mozeles?!

Izrādās, Ilmārs Dzenis, vēl pusaudzis būdams, Otrā pasaules kara laikā ar savu mammu devās bēgļu gaitās un ilgu laiku pavadīja Vācijā, Eslingenes bēgļu nometnē, kura atradās amerikāņu armijas kontrolētajā zonā un kurā uzturējās aptuveni 47 000 bēgļu, tai skaitā gandrīz 6000 latviešu. Tur tika izveidota plaša latviskā kultūra – teātris, laikraksts, tautskola, ģimnāzija, tautas augstskola un pat grāmatu izdevniecība. Starp citu, 1947. gada 25. maijā tur tika sarīkoti Latviešu Dziesmu svētki ar 1000 dalībniekiem un 7000 skatītājiem! Šeit savas pirmās muzikālās gaitas vietējā ballīšu ansamblī aizsāka arī Ilmārs Dzenis.

Mozeles vīns, kas gandrīz 100% gadījumu ir darināts no Riesling, jau izsenis ir plaši izplatīts un populārs gan kā kvalitatīvs dzēriens, gan ēdienu pavadonis. Mozele savu vietu vīna kultūrā ieņem ar savu ļoti specifisko vīna dārzu topogrāfiju un vīna stilu. Geogrāfiski Mozeles vīna reģions atrodas Vācijas dienvidrietumu daļā, Mozeles upes un pāris tās pieteku ielejās. Ja ieskatās kartē, Mozeles upe ir vismaz tikpat līkumaina kā Gauja tās Nacionālā parka teritorijā.

Galvenā atšķirība no Gaujas ielejas slēpjas apstāklī, ka Mozele atrodas krietni siltākā klimatiskajā zonā, tās augsni pamatā veido devona ieži, pretstatā Gaujas smilšakmenim , un Mozelē praktiski katrs zemes pleķītis, jo īpaši stāvās nogāzes, kas vērstas dienvidu un rietumu virzienā, tiek pilnībā kultivēts ar vīnogulājiem.

Iedomājies skatu uz Gaujas ieleju pie bobslejtrases, Kaķīškalna vai Turaidas pilskalna – Mozeles gadījumā ozolu, egļu, ošu, apšu, liepu un ievu vietā būtu vīnogulāji. Jā, pat visstāvākās nogāzes tiek izmantotas vīnogu audzēšanai, un tās, neskatoties uz ļoti dārgajām izmaksām, iespējamo tikai roku darbu bez mehanizācijas iespējām, tiek uzskatītas par vislabākajām. Kāpēc tāda ņemšanās? Izrādās, jo stāvāk iekopti vīna dārzi, jo vīnogām iespējama ilgstošāka pieeja galvenajam augšanas resursam – tiešiem saules stariem, kā arī papildu palīgiem – slānekli saturošiem plākšņveidīgiem akmeņiem, kas dienas laikā uzsūc saules siltumu, bet naktī darbojas kā vietējie radiatori, sildot nakts vēsmu apskautos vīnogulājus.

Riesling ogas laicīgi novācot un pilnībā izraudzējot tajās esošo cukuru, ir iespējams radīt pilnīgi sausu, bet reizē izteikti aromātisku baltvīnu ar lielisku augstu skābuma līmeni, kas perfekti noderēs dažādu sātīgu un garšas piesātinātu ēdienu saderībai, ieskaitot cūkgaļu vai štovētus kāpostus. Ja vīndaris nogatavina rīslingu mazliet ilgāk un noteiktā brīdī pārtrauc rūgšanas procesu, sterilizējot vai filtrējot (attīrot vīnu no daļēji izrūguša rauga), pie jums nonāk pussauss/ pussalds augļains, aromātisks, viegli dzerams rīslings, kas piemērots vieglām uzkodām, augļiem, popularitāti iekarojušajai saldeni asajai Āzijas virtuvei vai vienkāršai tā baudīšanai bez uzkodām.

Bet, ja vīndaris rīslingu nogatavina vēl ilgāk, varbūt mazliet vēl pievieno vīnogu sulai dabīgu vīna sīrupu pirms vīna raudzēšanas un atkal rūpīgi seko līdzi rūgšanas procesiem, atļaujot raugam fermentēt tikai daļu no vīnogu sulā esošā dabīgā vīnogu cukura, galarezultātā pie vīna baudītāja nonāk jau izteikti salds, augļains, aromātisks un tai pat laikā ļoti labi sabalansēts vīns, pateicoties Riesling vīnogas dabīgi augstajam skābumam. Šāds vīns būs īstais partneris augļu desertiem, tradicionālajai ābolu strūdelei vai pavadonis ļoti piesātinātiem, izturētiem sieriem. Vislepnākie Mozeles saldie vīni tiek darināti no ļoti vēlu novāktām Riesling vīnogām, no pusizžuvušām vīnogām, no cēlās puves skartām vīnogām vai pat no sasalušām vīnogām, kas piedzīvojušas pirmo ziemas salu. Šie vīni ārkārtīgi zemās ražības un darbietilpīgā procesa dēļ ir ļoti dārgi un parasti tiek tirgoti mazāka tilpuma pudelēs, uzsverot to vērtību un unikalitāti.

ALKOHOLA LIETOŠANAI IR NEGATĪVA IETEKME. Alkoholisko dzērienu pārdošana, iegādāšanās un nodošana nepilngadīgām personām ir aizliegta.

Instagram Sekot