Informējam, ka šajā tīmekļa vietnē tiek izmantotas sīkdatnes. Sīkdatne uzkrāj datus par vietnes apmeklējumu. Dati ir anonīmi un palīdz piedāvāt Jums piemērotu saturu un reklāmas.
Privātuma politika

Liepkalni – slavenā maiznīca Daugavas krastā


Raksta attēls

Grūti pabraukt garām nepiestājot!

Domāju, ka ikviens, kurš braucis no Rīgas puses pa šoseju uz Daugavpili, ir pamanījis skaisto vietu pie Daugavas, kur atrodas maiznīcas Liepkalni ceptuve, kvasnīca (Liepkalni ražo arī kvasu), veikals un restorāns. Tur vienmēr drūzmējas daudz mašīnu, pastaigājas cilvēki un pie galdiņiem Daugavas malā bauda maltīti brīvā dabā. Cilvēki atpūšas, brauc arī ar laivām – viena pat ir apdarināta vikingu laiva. Liepkalni atrodas Liepsalās, un, kā vārds liecina, tur Daugavā patiešām ir vairākas salas.

Piecas ceptuves – ne tikai Latvijā

Izcilo vietu uzņēmīgais un bezgala strādīgais saimnieks Dagnis Čākurs noskatīja 2002. gadā un 2006. gadā atvēra ceptuvi. Pirmā ceptuve, sākot no 1993. gada, bija Naukšēnos. Kad tā kļuva par mazu, ražotne tika pārcēlta uz Rūjienu, kur tā darbojas arī šobrīd. No 2003. gada viena ceptuve ir arī Valmierā. Savukārt jaunākā no visām jau trīs ar pus gadus atvērta Ķekavas novadā (tirdzniecības centrā A7). Ceptuve top arī pavisam netālās ārzemēs – pirms Pērnavas, Igaunijā, savu produkciju Liepkalni piegādā jau sešus gadus. Savukārt Rūjienā ir galvenā Liepkalnu cepumu ražotne.

  1. gada laikā visās ceptuvēs kopā tika izceptas teju 2,5 tūkstoši tonnas maizes, 415 tonnas konditorejas izstrādājumu, 47,5 tonnas sausiņu un 65 tonnas piparkūku un cepumu.

Par Liepkalniem

Liepkalnu darbības pamatā ir doma – nodrošināt Latvijas iedzīvotājus ar augstas kvalitātes rupjmaizi ar izcilu garšu. To ik dienu īsteno prasmīgie uzņēmuma darbinieki.

Pieci uzņēmumam svarīgi nosacījumi:

  • Drošas un kvalitatīvas izejvielas.
  • Izglītots darbaspēks – inteliģenta pieeja darbam.
  • Garšīga maize – nepārtraukta uzmanība senām un jaunām receptēm.
  • Regulāri auditi – finansiāla stabilitāte.
  • Sociāla atbildība – būt daļai no sabiedrības.

No maizes līdz smilšu mīklai – plašais sortiments

Liepkalni pārsteidz ne tikai ar gaumīgi izveidoto atpūtas vietu, veikalu un restorānu, bet arī ar plašo produktu klāstu: maizes, tortes un citi konditorejas izstrādājumi, cepumi, smalkmaizītes, piparkūkas, milti un mīkla. Saskaitīju vairāk nekā 120 atsevišķu produktu.

Maiznīca piedāvā 16 dažādus maizes veidus, 47 dažādus cepumu un konditorejas izstrādājumus – gan sāļos, gan saldos, 16 skaistu toršu un četru miltu veidus, kā arī jau gatavu smilšu un kārtaino mīklu. Vispopulārākā maize pircēju vidū esot Sevišķā rudzu maize un Latviskā saldskābā maize ar graudiem un sēklām.  

Uzņēmuma speciālisti ir piedomājuši ne tikai pie produktu dažādības, bet arī pie to pasniegšanas veida, lai tas būtu gaumīgi un skaisti. Sortimentā ir dažādi kārdinoši noformēti izlases iepakojumi – ideāli ciemkukulim, dodoties pie kāda. Latviskais dizains un atsauksme uz vēsturiskām vietām un personām, piemēram, Rūdolfu Blaumani, Krišjāni Valdemāru, rada papildu interesi un pievieno vērtību. Maize un tās izstrādājumi ir daļa no latviskā mantojuma. Atrodoties veikalā, man gribējās iegādāties visu, bet tomēr nopirku tikai piecus cepumu iepakojumus un magnētiņu. Varu pārliecināti teikt – Liepkalni ir gatavi tūristiem.

Kā top Liepkalnu maize?

Dagnis mani veda pa ceptuvi, lai iepazīstinātu ar lielo produktu klāstu, bet vispirms parādīja maizes tapšanas procesu. Process ir garš, laikietilpīgs un prasa daudz darbaroku. Maizes kukulis, lai tas varētu nonākt pircēja rokās, top 52 stundas. Vispirms tiek darināta mīkla – tiek plaucēts miltu, ķimeņu un rudzu iesals. Plaucējumu raudzē koka muciņās vai tā sauktajos kubliņos. Plaucējums gatavojas aptuveni 48 stundas.

Kad mīkla samīcīta un uzrūgusi, ar rokām tiek veidoti maizes klaipiņi. Mīkla, kuru man iedeva veidot kukulī, bija diezgan lipīga. Tā bija saldskābā mīkla ar sēklām, kura ir ļoti iecienīta pircēju vidū. Darbinieki ar šo lipīgi mitro mīklu strādāja veikli, bet man gan negāja tik viegli. Mazliet vēlāk, veidojot kliņģerus, man veicās daudz labāk.

Pēc kukuļa izveidošanas to uz kādu laiciņu ieliek rūgt tropiskā raudzēšanas istabā. Ja ceptuvē tajā brīdī ir silts kā vasarā, tad raudzēšanas istabā maize pavada tikai īsu brīdi, jo ir sākusi rūgt tik un tā. Aukstā laikā maize speciālajā telpā pavada ilgāku laiku.

Pēc tam seko maizes cepšana – kukuļi tiek apcepti apmēram 10 minūtes ļoti karstā temperatūrā, lai izveidotos garoza. Tad krāsnī temperatūra tiek nedaudz pazemināta un ar zemāku temperatūru kukuļi tiek cepti apmēram stundu. Pēc atdzesēšanas tos iesaiņo un ved uz veikaliem.

Izstaigājām arī citus cehus, kur varēju pielikt roku un novērot dažādus procesus. Cehā vienlaicīgi notiek ļoti daudz procesu. Cehā manīju sarakstu, kurā bija uzskaitīti 30 produkti, kuri pēc pasūtījuma tajā dienā bija jāsaražo. Iespaidīgi! Uzņēmumā kopā strādā ap 300 darbinieku un no tiem 85 – Liepsalās.

Gatavot ar Liepkalnu produktiem

Kad braucu ciemoties uz Liepkalniem, sapratu, ka būs jāmēģina saimnieku pārsteigt. Ļoti centos! Kopā ar Dagni gatavojām Liepkalnu restorānā, kas atrodas blakus ceptuvei un kur mūs vēroja neskaitāmi apmeklētāji. Valdes locekle un restorāna līdzīpašniece Arnita Truksne viesmīlīgi mums palīdzēja ar visu, lai mēs varētu gatavot pēc iespējas labāk. Ceru, ka kāda recepte nokļūs restorāna ēdienkartē!

Pelēko zirņu zupa, servēta maizes kukulītī

Velingtona fileja

Hačapuri Ilzes Jurkānes gaumē

Pekanriekstu un apelsīnu šokolādes plātsmaize

Ieskaties galerijā:


Vai arī noskaties video:


Instagram Sekot