Flat white vai cappuccino?


Raksta attēls

Kāda kafija ir tavā gaumē?

Februāra otrajā nedēļas nogalē Rīgā notika Latvijas Baristu čempionāts, kura uzvarētājs Raimonds Zadvornovs novembrī brauks uz Seulu Dienvidkorejā pārstāvēt Latviju pasaules prestižākajās ar kafiju saistītajās sacensībās WBC (World Barista Championship). Šī pasākuma mērķis ir veicināt izcilību ka jā, sekmēt baristas profesijas attīstību un iesaistīt auditoriju izcilas kafijas pasaulē ar ikgadēju sacensību rīkošanu nacionālajā un pasaules mērogā. Baristām ir nopietni jāgatavojas, jo viņus vērtēt brauc pasaules labākie tiesneši, kuri ikdienā strādā ar augstvērtīgākajiem kafijas izcelsmes produktiem. Pasaules čempionātā piedalās ap 60 dalībnieku, kuri ir savu valstu labākie baristas. Uzvarot vai iekļūstot finālā jeb labāko sešiniekā, dalībniekam atveras visas kafijas pasaules durvis un viņu aicina piedalīties un uzstāties dažādās konferencēs, palīdzēt izstrādāt kafijas konceptus un atvērt kafejnīcas, pārstāvēt dažādus kafijas audzētājus un ražotājus.

Taču, lai uzvarētu, nepietiek vien ar labām prezentācijas spējām, talantu, labu kafiju un degošām acīm. Tiesneši meklē ko tādu, ko vēl nav redzējuši un garšojuši, viņi meklē WOW! efektu. Parasti aiz dalībnieka muguras stāv komanda un smags darbs, tikai tā var sasniegt goda pjedestālu. Arī man bija tas gods gan trenēt, gan vērtēt Latvijas labākos kafijas meistarus un dalīties pieredzē ar pasaules labākajiem tiesnešiem.

Dalībniekam ir dotas 15 minūtes, lai četriem tiesnešiem pagatavotu četrus espreso, četrus piena dzērienus un četrus oriģināldzērienus uz espreso bāzes. WCE (World Co ee Events) sertificēti tiesneši vērtē katra dzēriena garšas sarežģītību un atbilstību aprakstam, darba tīrību, baristas tehniskās prasmes, jaunradi un vispārējās prezentācijas spējas. Šis ir otrais gads, kad ir mainījušies noteikumi, un nu jau divus gadus baristas četru kapučīno vietā var pagatavot vienalga, kādu piena dzērienu, vai tas ir espresso macchiato, latte, cappuccino vai flat white.

Jau kādu laiku manā draugu lokā, kas ir kaislīgi kafijas dzērāji un klasiskā kapučīno mīļi, ir iezadzies tāds dzēriens kā flat white. Kas tad ir šī plakanā baltā kafija? Pirmsākumi šim dzēriena meklējami Austrālijā, kur kafijas kultūra ir sasniegusi visaugstāko attīstības stadiju, tādēļ tieši austrālieši ir jaunu produktu un tendenču radītāji. Flat white ir no kapučīno atvasināts dzēriens, to pagatavo 150 līdz 180 ml lielā krūzē, kur dubultais espreso sajaucas ar viegli putotu pienu, pienam jābūt krēmīgam, spīdīgam un velvetīgam, mazāk uzputotam nekā klasiskajā kapučīno un temperatūra nedrīkst pārsniegt 62 °C, lai pienā izceltos tā dabīgais saldums.

Ir divi argumenti, kādēļ mani draugi pasūta flat white. Pirmkārt, viņi daudz ceļo un seko līdzi jaunākajām tendencēm pasaulē, un nekautrējas ar tām dalīties mājās, par ko man ir liels prieks. Taču galvenais arguments ir arguments nr.2: flat white kafijas dzērāji meklē intensīvāku kafijas garšu dzērienā, jo mūsu organisms jau ir pieradis pie kafijas intensitātes, kas ir atrodama kapučīno, un prasa ko nedaudz spēcīgāku.

Nevaru sagaidīt šī gada novembri, kad došos uz gada lielāko notikumu kafijas industrijā – World Barista Championship. Esmu pārliecināts, ka ieraudzīšu un nogaršošu ko tādu, ar ko labprāt dalīšos, atgriežoties mājās!


Instagram Sekot