Džins


Raksta attēls

Džins, ko oriģināli dēvē par ženevēru (no holandiešu genever), ir alkoholiskais dzēriens, kura garšā tradicionāli dominē kadiķogas. Tieši šī oga džinam piešķir tik atpazīstamo rūgtumu.

Džina pirmsākumi meklējami 17. gs. 30. gados, kad Trīsdesmitgadu kara laikā holandieši radīja dzērienu, kas sākotnēji bija paredzēts kā zāles pret vēdersāpēm. Vēlāk gan tas tika plaši lietots pirms kaujām, tā teikt, drosmei. Ienaidnieki brīnījās par tik drošsirdīgiem karavīriem un nodēvēja šo dzērienu par „Holandiešu drosmi” (no angļu val. Dutch courage).

Patlaban pasaulē džins piedzīvo uzplaukumu un vislielāko popularitātes pieaugumu. Latvijā tradicionāli esam pieraduši par populārāko mājas ballīšu dzērienu uzskatīt rumu vai viskiju ar kolu, savukārt, piemēram, Vācijā jau sen par klasiku dēvē džinu ar toniku. Šim dzērienam ir pieejamas neskaitāmas garšas (citrona, laima, kanēļa, rozmarīna utt.), kas ļauj tam būt tik dažādam. Ja kādreiz džinu dzēra tikai angļu kundzītes mājas ballītēs un tikai ar toniku, tad mūsdienās to papildina arī ar citronu, svaigām ogām, garšvielām un dažādiem liķieriem. Atskatoties vēsturē, redzam, ka tik daudz džina darītavu, kas turklāt piedāvā tik plašu garšu klāstu, kā šobrīd, pasaule vēl nav piedzīvojusi.

Mūsdienās bārmeņi nebaidās eksperimentēt, jo šis baltais alkoholiskais dzēriens ir lielisks audekls, uz kura viegli klāt jaunas garšas. To ikvienam iesaku pamēģināt arī mājas apstākļos.



„Cozy Gin&Ton ” („Džintoniks & kanēlis”)

Sastāvdaļas

  • 40 ml Tanqueray No. Ten džina
  • 10 ml Becherovka liķiera
  • 10 ml svaigi spiestas laima sulas
  • toniks pēc vajadzības
  • ledus

dekorēšanai:

  • kaltēta laima šķēlīte
  • 1 kanēļa standziņa

Pagatavošana

Garajā (highball) glāzē saliec ledu līdz augšai, salej visas sastāvdaļas un pielej toniku, līdz glāze ir pilna. Apmaisi. Dekorē ar kaltētu laima šķēlīti un kanēļa standziņu. Pasniedz.


„Currant Club” („Upeņu mākonis”)

Sastāvdaļas

  • 50 ml The Botanist džina
  • 1 tējk. upeņu ievārījuma
  • 20 ml svaigi spiestas citronu sulas10 ml olas baltuma ledus

dekorēšanai:

  • kaltēta citrona šķēlīte

Pagatavošana

Salej visas sastāvdaļas šeikerī, samaisi, līdz ievārījums izšķīst, tad pievieno ledu un sakrati. Ielej coupe stila glāzē bez ledus. Dekorē ar kaltētu citrona šķēlīti. Pasniedz.

ALKOHOLA LIETOŠANAI IR NEGATĪVA IETEKME. Alkoholisko dzērienu pārdošana, iegādāšanās un nodošana nepilngadīgām personām ir aizliegta.

Instagram Sekot