Informējam, ka šajā tīmekļa vietnē tiek izmantotas sīkdatnes. Sīkdatne uzkrāj datus par vietnes apmeklējumu. Dati ir anonīmi un palīdz piedāvāt Jums piemērotu saturu un reklāmas.
Privātuma politika

Ciemošanās Pūrē pie „Puratos Latvia”


Katrs, kurš vasaras mēnešos braucis uz Ventspili, noteikti ir ievērojis Pūrē stendus ar ogām vai pat apstājies, lai nopirktu ogas vai slavenos Pūre ievārījumus. Turpat šosejas malā ir arī milzīgais magoņu lauks, kurš Jāņu laikā priecē garāmbraucējus. Bija interesanti uzzināt, ka Pūre, kas atrodas Tukuma novadā pie Abavas upes, jau vēsturiski ir pulcējusi augļkopības un dārzkopības entuziastus un ekspertus. 1930. gadā Pūrē izveidoja Dārzkopības izmēģinājumu staciju (DIS). Arī mūsdienās Pūrē, kur atrodas vairāki dārzkopības uzņēmumi, tiek veidotas jaunas ogu un augļu šķirnes.

Veiksmes stāsts

Puratos Latvia vēsture ir stāsts par darbu, attīstību un inovāciju. Šobrīd tas jau ir internacionāls veiksmes stāsts, kas sācies Latvijā. 1967. gadā Pūres DIS nodibināja konservu cehu, kur pārstrādāja izaudzēto. Laika gaitā tika ražoti arī dažādi dzērieni. 1994. gadā Aivars Žimants privatizēja cehu un tika dibināts uzņēmums Pūres cehs. Sākumā šeit ražoja ne tikai ievārījumus, bet notika arī zivju apstrāde un alkohola ražošana, taču jau 1996. gadā tika izlemts koncentrēties uz augļu un ogu pārstrādi. Tapa dažādi produkti uz augļu un ogu bāzes. 2004. gadā uzņēmuma nosaukumu nomainīja uz Pure Food – tā ir veiksmīga vārdu spēle, izmantojot Pūre kā pamatu. Angļu valodā pure nozīmē tīrs, skaidrs, nesajaukts, dabisks, kas kombinēts ar vārdu food – ēdiens. 2011. gadā Pure Food kļuva par daļu no Puratos Group – lielas ģimenes firmas, kura ražo un izplata savu produkciju 30 pasaules valstīs. 2012. gadā jau bija jaunais nosaukums Puratos Latvia, uzņēmums nodarbina vairāk kā 200 cilvēkus.

Tūre pa iespaidīgo ražotni

Ražotnē mani sagaida Aigars Balodis, Puratos Latvia ģenerāldirektors. Vispirms pastaigājām pa lielo āra teritoriju, un jau tad sapratu, ka te viss ir milzīgs! Cisternas ar gatavo produkciju drīzāk izskatās, it kā būtu pildītas ar naftu, ne ogu ievārījumu, bet gāzes pievade šeit ir kā veselai pilsētai!

Puratos Latvia katru gadu iepērk 15 000 tonnu ogu un augļu. Svarīgi pieminēt, ka vasarā ik pa laikam tiek izsludināts, ka šonedēļ Pūrē iepērk tādas vai citas ogas – avenes, mellenes utt. Un tiek iepirkts viss, kas tiek atvests vai atnests, vai tas būtu tikai groziņš ar meža avenēm vai vesela smagā mašīna ar zemenēm. Pūres Dārzi arī turpina piegādāt ogas un augļus Puratos. Daudz iepērk arī no ārzemēm, jo diemžēl mango un ananāsi vēl pie mums neaug. Protams, ogas tiek sasaldētas. Ogu saldētava bija patiešām iespaidīga. Tajā glabājas 800 tonnu ogu, bet tā ir tikai daļa no vajadzīgā daudzuma, jo tiek ražoti 1000 litri dienā, no kuriem puse ir ogas vai augļi.

No saldētavas ogas iziet izejvielu sagatavošanas procesu. Ogas vai augļi tiek izsijāti un pāršķiroti, lai viss būtu tīrs un pure, bez kauliņiem vai tārpiņiem.

Ražošanas līnijas

Iespaidīgās ražošanas līnijas ir izstrādātas augļu un ogu pildījumu ražošanai maizes un konditorejas izstrādājumiem, saldējumiem un jogurtiem. Šobrīd strādā septiņas ražošanas līnijas, bet drīz darbu uzsāks vēl trīs. Aprīkojuma elastība ļauj ražot partijas no 150–3000 kg, tāpēc ir iespējams tik liels produktu klāsts un tas, ka var vienlaicīgi ražot gan Latvijas tirgum, gan lielam eksporta tirgum. Katru stundu tiek saražots vairāk kā 1200 kg produkcijas.

Cukurs – bez tā zaptes netop! Šeit tiek izmantots 3000–4000 tonnu gadā. Tā kā bez cukura nevar, tad gājām skatīties, kā cukuru sagatavo ražošanai. Bija amizanti vērot cukura sijāšanu. Milzīgus maisus atgriež vaļā un tad izsijā, lai tajos nav gružu.

Ne tikai ievārījumi

Katra ražotā partija tiek pārbaudīta speciālā laboratorijā, lai pārliecinātos, ka tā atbilst kvalitātes standartiem, normatīvajiem aktiem, kas ir izstrādāti attiecīgajam produktam. Tur ietilpst gan cukura, gan šķidrumu pārbaude. Ja neatbilst standartam, tad tiek ieviestas korekcijas, pārbaudīts atkal, un tikai

tad produkts tiek fasēts. Izrādās, ka vienā no divām partijām tiek ieviestas korekcijas. Tas ir dabīgi, jo viena oga aug ēnā, otra saulē un tai ir vairāk cukura. Puratos Latvia kvalitātes sistēma ir dzelžaina. Tradīcijas ir vēl no Pūres ceha dienām, kad ražotne jau 1999. gadā saņēma ISO Kvalitātes standarta sertifikātu. Kopš tā laika ir saņemta virkne sertifikātu, pat košera (ebreju) un halāla (musulmaņu), lai produkciju varētu ražot un eksportēt uz Izraēlu, arābu un musulmaņu valstīm.

Produktu klāsts, kas tiek ražots patērētājam, ir tikpat iespaidīgs kā ražotne. Ievārījumi ir Puratos Latvia produkcijas pamats, taču tos papildina vēl neskaitāmi produkti visdažādākajos tilpumos – smēriņi, kas satur 77% ogu vai augļu, mērces, sīrupi, sulas, medus un vēl! Vēlu veiksmi Puratos Latvia un mums visiem!


Instagram Sekot