Informējam, ka šajā tīmekļa vietnē tiek izmantotas sīkdatnes. Sīkdatne uzkrāj datus par vietnes apmeklējumu. Dati ir anonīmi un palīdz piedāvāt Jums piemērotu saturu un reklāmas.
Privātuma politika

Ciemošanās Gardumu karalistē


Nosaukums mani sākotnēji mulsināja, jo domāju, ka braukšu ciemos pie saldumu ražotājiem. Izrādījās, ka Gardumu karaliste ražo latviešiem tik iecienītos gardumus - zivis. Un kas par produktu klāstu!

SIA Gardumu karaliste dibināta tikai 2017. gadā, bet oriģinālā ražotne jau daudzus gadus atrodas Muceniekos, „Zivtiņās”. Muceniekos notiek zivju kūpināšana, savukārt siļķu produkti tiek ražoti otrā ražotnē – Rīgā, Lubānas ielā. Kopumā Gardumu karalistē nodarbināti 70 cilvēki. Gardumu karalistes klāstā ir vairāk nekā 70 produktu. Liela daļa tiek tirgota ar zīmolu Jūras karaliste. Produkciju iespējams iegādāties ne tikai visā Latvijā, bet pat Īrijā un Anglijā, turklāt top sadarbība arī ar Igauniju un Lietuvu. Eksporta preču galvenā mērķauditorija ir minētajās valstīs dzīvojošie latvieši, kuriem arī svešumā kārojas Latvijas garšas un gardumus.

Galvenās eksporta preces ir siļķes un rolmopši. Gardumu karalistē mani uzņēma mārketinga direktors Endijs Lindbergs. Pirmā ciemošanās vieta bija Rīgā, kur iepazinos ar siļķu produktu ražošanu.

Siļķes

Siļķes Gardumu karaliste importē no Islandes un Norvēģijas. Pirmais solis ir zivju marinēšana lielās vannās. Galvenās marinādes sastāvdaļas ir sāls un ūdens, kam papildus tiek pievienotas arī dažādas garšvielas, piemēram, pipari un ķiploki, – katrai vannai cita. Zivis tiek marinētas divas līdz trīs dienas, un ik pēc dažām stundām tās tiek „apmaisītas” ar lielu airi. Kad zivis ir nepieciešamo laiku pavadījušas marinādē, tās tiek apstrādātas tālāk. Katru dienu tiek sagatavotas vismaz 2 tonnas siļķu.

Variācijas siļķu produktiem ir dažādas. Vispopulārākā ir siļķu fileja „Matje”. Esmu lasījusi, ka „Matje” apzīmē tās siļķes, kuras nozvejotas, kamēr tās ir vēl „jaunavas” – nav nārstojušas, tieši tāpēc tās ir tik maigas. Piedāvājumā ir gan Baltijas, gan Atlantijas siļķes. Siļķes tiek sagatavotas vai nu filejās, vai sagrieztas gabaliņos. Filejas pārlej ar rapšu eļļu un liek iepakojumos, savukārt sagrieztās siļķes pēc apliešanas ar eļļu saliek apaļās kārbiņās. Iespējams iegādāties arī Atlantijas siļķi sālījumā ar visu galvu. Šādā veidā tās mēdza pirkt saimnieces agrākos laikos, lai pēcāk siļķes apstrādātu pašrocīgi.

Izveidota jauna „Baltijas sērija”, kas veidota īpaši Baltijas tirgum. Tie ir siļķu gabaliņi, bet katrai „pilsētai” piešķirta sava garša. „Viļņas” siļķes ir ar ķiplokiem, „Tallinas” – ar pipariem, toties „Rīgas” siļķes ir klasiskās.

Kūpinājumi

Gardumu karaliste ir viens no vadošajiem kūpinātu zivju ražotājiem Latvijā. Produktu klāstā ir vairāki ļoti interesanti un garšīgi produkti. Man ļoti iepatikās viens no viņu populārākajiem produktiem – „Laša bulciņa”. Tas ir kūpināts lasis, izveidots apaļā formā ar kausētu sieru vidū. Patiešām izskatās kā bulciņa! Šajā produktu kategorijā ir arī „Laša nūjiņas”, kas izveidotas suši formā (eleganti viesībām). Pieprasītas ir arī kūpinātas kalmāru filejas, karsti kūpināts asaris, jau gadiem iecienītais „Rojas gardums” un dažādi skumbrijas vai makreles produkti – ar sieru, garšvielām un pat papriku.


Instagram Sekot