Informējam, ka šajā tīmekļa vietnē tiek izmantotas sīkdatnes. Sīkdatne uzkrāj datus par vietnes apmeklējumu. Dati ir anonīmi un palīdz piedāvāt Jums piemērotu saturu un reklāmas.
Privātuma politika

Ciemošanās alus darītavā “Labietis”


“Alutiņi, vecais brāli,
Tu par mani vecākais.
Es piedzimu, tev atradu,
Es nomiršu, tu paliksi.”

Alus tradīcijas

Alus tradīcijas Latvijā ir gaužām senas. Gan dainās, gan dziesmās, un jo īpaši Līgo dziesmās, alus ir cildināts un apdziedāts daudz un bieži. Tautasdziesmu “Aiz kalniņa dūmi kūpa” mācījos latviešu skolā Amerikā jau piecu gadu vecumā. Neskatoties uz šo latviešu DNS, alus nebija mans iecienītais dzēriens – varbūt kādu glāzīti Jāņos simboliski, tomēr dodot priekšroku vīnam. Pēc iepazīšanās ar Reini Pļaviņu un “Labieti” esmu atklājusi jaunu pasauli!

Darītavas attīstība

Alus darītava “Labietis” tapa 2013. gadā, idejas un spēkus apvienojot mājas alu ražotājiem Reinim Pļaviņam un Edgaram Melnim. Sākumā alu brūvēja tikai Aristīda Briāna ielā, bet, apjomam pieaugot, tika izveidota rūpnīca Ādažu novada Eimuros. Aristīda Briāna ielā, vienā ēkā ar iecienīto “Pienu”, kur alus tapa sākumā (un top joprojām), tagad ir arī krogs “Labietis”. Reinis stāsta, ka krodziņš ir ļoti populārs un siltākos mēnešos knapi var visus apkalpot – rinda gara, pagalms pilns ar priecīgiem alus gardēžiem. Lai apmierinātu gribētājus, arī Centrāltirgū ir veikals, kurā var iegādāties gardo miestiņu, savukārt Liepājā ir vēl viens krodziņš. Lai veicinātu izpratni par alus tradīcijām, tiek rīkoti arī pasākumi – alus un folkloras festivāls “Metenis”, kurš notiek jau četrus gadus, alus un mūzikas vakari, kā arī mājās brūvētāju sacensības. “Labietis” un viņu darinātais alus atbilst pasaules tendencēm, kur craft vai meistaru alus ir topā. Visā pasaulē alus gardēžiem ir trends meklēt mazās darītavas un gan vecas, gan jaunas garšas. Arī nosaukums “Labietis” nāk no seniem laikiem – no pirmskristietības laikmeta. Vēsturiski labietis bija virsaitis, daļa no mūsu kultūras mantojuma.

Ilze Jurkāne alus darītavā "Labietis"

Alus daudzveidība

Kad ierados alus darītavā, Reinis tūdaļ parādīja lielo pudeļu plauktu, kur var redzēt, cik ļoti daudz šķirņu “Labietis” ražo – vairāk nekā 50! Kas padara visu tik interesantu, ir trāpīgie nosaukumi: “Pļava”, “Pelašķu velns”, “Aronijas ragana”, “3 Indijā”, “Papardes zieds”, “Mežs”, “Soho Švītiņš”, un tie ir tikai daži. Vārdi cēlušies no pašas garšas, piemēram, “Piparmētru mediņš” un “Plūškoka mediņš”. Skaidrs, kas tās par garšām! Ir arī citas asociācijas, piemēram, dažādās “Raganas” – domātas mums, dāmām, jo visas taču esam raganiņas… Bet šajā līnijā ir arī dažādas izteiktas garšas, piemēram, “Aveņu ragana”.

Lai izvairītos no haosa, piedāvājot vairāk nekā 50 šķirņu, Reinis un Edgars izveidoja piecu krāsu kodu alus pudeļu etiķetēm. Pelēkās etiķetes – tas ir vienkāršākais un vieglākais alus, alkohola procents līdz 5%, ar dzeltenu etiķeti apzīmēts alus ar bagātīgāku garšu un 4–6%, sarkanā ir līdz 8%, melnās virs 8% un lillā etiķetes ir trakā kategorija – virs 10%, piemēram, “Kapracis” ir 10,1%. Toties norvēģi ir iecienījuši un importē noLabieša” alu “Pokaiņu mežs”. Nav brīnums – tam ir 11,4%.

Alus brūvēšana

Noskaidrojot, kas ir “Labietis”, kā nākamo vēlējos saprast, kā alus tiek darināts. Vispirms Reinis parādīja maisos esošo alus pamata pamatu. Tas ir iesals. Saimnieki cenšas maksimāli izmantot Latvijā audzētus un darinātus produktus. Lielākais iesala piegādātājs ir Latvijas firma “Latraps”. Tomēr nākas pirkt arī somu, zviedru vikingu malto, kā arī vācu un angļu iesalu. Iesali ir dažādi – ir kviešu iesals, kā arī rudzu un miežu. Savukārt dedzināti mieži dod pavisam citu garšu.

Reinis man parādīja alus recepti – lielākais procents tajā ir miežu iesals, ap 80%. Tad nāk klāt daži grami sarkanā iesala, kadiķu ogas, apinis, kuru pieliek klāt arī vēlāk pēc alus vārīšanas. Lai izveidotu dažādas garšas, tiek pievienotas dažādas zālītes un citas dabas veltes – pelašķi, virši, mārsils, ķimenes un piparmētras, medus un dažādas sulas, ieskaitot dzērveņu. Protams, tiek likts klāt arī raugs, bet proporcionāli ļoti maz, jo labvēlīgā vidē, kāds ir alus darināšanā, raugu nevajag daudz. Un, protams, ūdens. Tāpēc jau alu sauc par šķidro maizi!

Kad sastāvdaļas iepazītas, apskatīju ražošanas procesu. Sākumā lielos katlos tiek gatavota misa no iesala un ūdens. No lielā katla misa tiek notecināta un aizvadīta uz vārāmo katlu. Man bija tas prieks to pagaršot ceļā uz vārīšanu. Jauka un garšīga. Cik zinu, Latvijā daudzi bērni arī ir to baudījuši, kad mājās, īpaši laukos, tika brūvēts mājas alus. Pēc tam nāk misas vārīšanas etaps, kas ilgst aptuveni stundu. Šajā posmā pievieno arī apiņus. Pēc tam vārītā misa tiek atdzesēta un aizvadīta uz tvertnēm, kur alus rūgst apmēram trīs nedēļas. Tad jau alus ir gatavs, lai to pildītu pudelēs, uzlīmētu etiķetes un vestu uz noliktavu, krogiem un veikaliem. Pieliku arī savu roku šajā procesā – pudeles pārbaudīt un ievietot kastēs. Man gadījās “Pokaiņu mežs”. Nopelnīju pudeli, ko aizvest mājās. Tas nu gan ir brīnumu dzēriens. Tagad saprotu, kāpēc tie norvēģi jūsmo!

Pagājušo gadu tika darināti 160 000 litru alus. Pieprasījums aug, un jau patlaban saražotais pietuvojies 180 000 litriem. “Labieša” ražoto alu bauda ne tikai Latvijā, bet arī Igaunijā, Lietuvā, Holandē, Zviedrijā, Norvēģijā un Šveicē. Šis alus saņem augstu novērtējumu dažādās alus vērtēšanas vietnēs.

Interesanti bija arī redzēt vairākus eksperimentus, piemēram, alus tiek pildīts koka mucās, kurās ir bijis vai nu konjaks, vai vīns. Tas alum dod pavisam jaunu garšu. Tāpat ir kopprojekts ar Sanktpēterburgas firmu “Bakunin”, kur top itāļu sarkanvīna mucās briedināts brūkleņu un medus miestiņš.

Vēl svarīgi pieminēt, ka ir izveidots Alus kvartāls – tur, kur atrodas “Labietis”, kopā ar “Valmiermuižas” pārstāvniecību un vēl astoņiem citiem mazajiem alus darītājiem un krodziņiem. Ar “LIVE Riga” ir izveidota alus tūre, kur gan Latvijas iedzīvotāji, gan tūristi var iepazīties ar Latvijas alus tradīcijām un garšām un baudīt šo “Dieva dāvaniņu”.

Gatavosim ar alu!

Alus ir ne tikai garšīgs dzēriens, bet arī ļoti laba sastāvdaļa dažādiem ēdieniem, pat saldajiem! Mēs ar Reini gatavojām restorāna “Piens” virtuvē, bet ēdām viņa krodziņā. Piens un Krogs Labietis ir savienoti ar koridoru. Bija vesels pasākums izvēlēties, kuru alu likt pie dažādiem ēdieniem. Izvēle tik plaša... Bija prieks, ka Reinim patika viņa alus izmantošana ēdienā, un garšoja mūsu gatavotais. Redzot, ka receptes ir vieglas, solījās atdarināt mājās ģimenei.

Nevajag baidīties servēt bērniem, jo alkohols gatavošanas laikā izgaro, paliek tikai alus labā garša!



Kartupeļu, alus un siera zupa

Šo krēma zupu var garnēt ar bekonu, mednieku desiņām un zaļumiem, vai veģetārā versijā ar grauzdiņiem un zaļumiem. Zupa ir sātīga diezgan, gan pusdienām, gan vakariņām, lai papildinot ar salātiem un maizi, varētu iztikt bez otrā ēdiena.

Pagatavošanas laiks: 45 minūtes

6 – 8 porcijām zupas vajadzēs:

  • 1 kg. kartupeļu – nomizoti un sagriezti gabalos
  • 1 liels sīpols - sakapāts
  • 300 ml piens
  • 1 pudele gaišais alus
  • 2 ēd. k. Wusteres mērce (Worcestershire)
  • 3 vistas vai veģetārie buljona kubiki
  • ½ tējk. sinepju pulveris
  • Baltie pipari vai 5 piparu maisījums
  • 300 gr sarīvēts čedaras siers – oranžais
  • Bekona paciņa (180 gr)
  • 4 mednieku desiņas
  • Pētersīļi
  • Grauzdiņi (ja vēlaties)

Kartupeļus un sīpolus ieliek katlā ar 1 ½ litra ūdens. Pievieno ½ ēd. k. sāls, uzliek vāku un vāra. Kamēr kartupeļi vārās, sarīvē sieru, sakapā bekonu un sagriež mednieka desiņas ripiņās. Bekonu izcep līdz kraukšķīgs, pievieno mednieku desiņas, lai tās arī apbrūninās. Kad kartupeļi mīksti, neizlejot ūdeni, sablendē. Pievieno pienu, alu, Wusteres mērci, buljona kubikus, sinepes un piparus. Izkarsē. Pievieno sieru un turpina karsēt līdz siers izkūst. Ielej terīnē vai bļodiņās. Garnē pēc izvēles ar bekonu, desiņu ripiņām, grauzdiņiem un zaļumiem.



Vista ar Medus un alus mērci

Eleganti un viegli gatavot – gan ģimenei, gan ciemiņiem. Pagatavošanas laiks – 30 minūtes.

4-6 porcijām nepieciešams:

  • 700 - 800 gr vistas fileja
  • Eļļa
  • Piecu piparu maisījums
  • 6 Šalotes sīpoli - sakapāti
  • 1 pudele alus
  • 2-3 ēd. k. Sojas mērce
  • 3 – 4 ēd. k. Sinepes (Dijon - franču gaumē)
  • 3-4 ēd. k. Medus
  • Pētersīļu buntīte
  • Olas nūdeles, rīsus vai mazos kartupelīšus

Uzliek vārīties nūdeles, rīsus vai kartupeļus. Vistas filejas sagriež 4cm X 1 ½ cm gabalos un apkaisa ar sāli un pipariem. Ielej 2 ēd. k. eļļu pannā un sakarsē. Uz augstas liesmas apcep vistas gabaliņus – 4-5 minūtes, līdz brūngana, apgriež un apcep otro pusi. Vistu izņem no pannas un ieliek traukā ar vāku, lai saglabātu siltumu. Pannā ieliek sīpolus un apcep 1-2 minūtes. Kamēr sīpoli cepās, bļodiņā samaisa alu, sojas mērci, sinepes un medu. Pievieno sīpoliem. Kārtīgi samaisa, lai garšīgie brūnumiņi no vistas iekļūtu mērcē. Karsē trīs minūtes, tad pievieno vistu un pakarsē vēl kādu minūti. Apkaisa ar pētersīļiem un servē ar nūdelēm, rīsiem vai kartupelīšiem.



Šokolādes un alus kēksiņi

Šie kēksiņi ir domāti kā alus glāzes ar putām – Guiness tipa tumšās alus glāzes atdarinājums, tikai saldāks! Pagatavošanas laiks – 2 stundas ar atdzesēšanu.

Lai pagatavotu 16 kēksiņus, nepieciešamas šādas sastāvdaļas:

  • 1 pudele tumšais alus
  • 180 gr sviests
  • 2 krūzītes cukura
  • 1 krūzīte kakao
  • 3 olas
  • Mazais iepakojums skābais krējums
  • 1 ēd. k. Vaniļas ekstrakts vai paciņa vaniļas cukurs
  • 2 krūzītes miltus
  • 1 ēd. k. cepamais pulveris
  • 2 paciņas svaigais siers
  • Pūdercukurs
  • Maza paciņa saldais krējums

Nepieciešama ir metāla vai silikona mazo kēksiņu vai “cupcake” panna. Recepti var mainīt, balstoties uz Jūsu pannas izmēriem.

Vispirms Ietauko pannu, iekaisa miltus, apgāž pannu un papurina, lai liekie milti izkristu. Ieslēdz cepeškrāsni uz 200 gr. Katliņā ieliek sviestu un alu, karsē līdz sviests ir izkusis. Noņem no plīts. Pievieno cukuru un kakao un kārtīgi samaisa. Atsevišķā bļodiņā sakuļ olas ar skābo krējumu un vaniļas ekstraktu vai vaniļas cukuru. Ja izmanto vaniļas cukuru, tad samazina cukuru daudzumu sākumā. Pievieno alus un sviesta masai. Pievieno miltus, kuriem pielikts klāt cepamais pulveris. Kārtīgi samaisa. Mīklu sadala vienādi pa iedalījumiem kēksiņa pannā – no formiņas apmēram ¾ būs pilnas. Cep 18 minūtes. Pārbauda ar zoba bakstāmo kociņu, vai ir izcepušies. Atdzesē vismaz pusstundu. Kamēr kēksiņi atdzesējas, sagatavo glazūru. Ar rokas blenderu sakuļ svaigo sieru. Pievieno pūdercukuru un saldo krējumu un kuļ vēl kādu minūti. Ar vieglu roku uzklāj uz atdzesētiem kēksiņiem, atdarinot alus putas.

ALKOHOLA LIETOŠANAI IR NEGATĪVA IETEKME. Alkoholisko dzērienu pārdošana, iegādāšanās un nodošana nepilngadīgām personām ir aizliegta.

Instagram Sekot