10 interesanti fakti par latviešu tradicionālo virtuvi


Raksta attēls

Kā senie latvieši gatavoja maltītes.

1. Ciemos nevar iet tukšām rokām - latvieši jau izsenis bijuši pieklājīgi ciemiņi. Dodoties pie kāda ciemos vienmēr bija jāņem līdzi kāds ciemakukulis - parasti saimnieces sarūpēti gardumi.

2. Arī lieliski saimnieki - latvieši bijuši ne tikai laipni ciemiņi, bet arī izcili viesu uzņēmēji. Viesībās vienmēr bija jābūt ēdienu un dzērienu pārpilnībai - ar to namatēvs parādīja savu statusu un bagātību.

3. Barojoši un taukaini - latviešu virtuvei raksturīgi salīdzinoši maigi ēdieni, bez izteiktām garšvielām, taču tie ļoti bieži ir taukaini, papildināti ar sviestu un dzīvnieku taukiem. Sākotnēji arī ar sāli rīkojās taupīgi, jo to bija grūti iegūt, tādēļ to lielākoties dabūja, veicot darījumus ar kaimiņiem un citām tautām. Jūtams sāls daudzums ēdienā bija pārticības pazīme.

4. Spēcīga Vācijas ietekme - latviešu tradicionālajos ēdienos saskatāma nenoliedzama senās Vācijas virtuves ietekme. Pateicoties tai mūsu virtuvē bieži sastopami sautēti skābētie kāposti (jeb tautā saukti par šķovētajiem kāpostiem), ko ēd kopā ar gaļu (visbiežāk cūkgaļu vai desām).

5. Maizei vislielākā vērtība - īsta mājas rupjmaize bija katras saimniecības lepnums. Tai klāt lika graudus, riekstus, burkānus, žāvētus augļus un citas piedevas, bet pats galvenais - mīlestību.

Pagatavo rupjmaizi arī savās mājās. Lasi, kā to pagatavot, ŠEIT.

6. Saldumi no dabas - tā kā sākotnēji vienīgais saldinātājs, ko latvieši varēja iegūt, bija medus, vairāk galdā tika likti sāļie ēdieni. Kā deserts kalpoja ogas un augļi, kā arī medus rausis.

7. Kartupeļa ienākšana Latvijas virtuvē - 19. gadsimtā no Amerikas tika ievesti pirmie kartupeļi un tie ātri vien ieņēma svarīgu lomu latviešu ēdienos. Tas tā bija, jo kartupelis spēja izturēt Latvijas aukstos laikapstākļus, līdz ar to tos varēja bez lielas piepūles izaudzēt lielā daudzumā. Drīz vien pēc tam zvejnieku kultūrā radās līdz pat mūsdienām iemīļotais ēdiens - kartupeļi ar biezpienu un marinētām zivīm.

8. Meža produkti - latvieši jau no seniem laikiem bijuši naski meža velšu cienītāji - galdos klāja ne tikai medījumu, bet arī savvaļas ogas, sēnes, kā arī riekstus.

9. Kādēļ kāzas jāsvin rudenī - latvieši visbiežāk kāzas svinēja tieši rudenī, un tas tā bija diezgan praktisku iemeslu dēļ. Rudenī tika novākta lielā raža, tādēļ bija pieejams liels daudzums dažādu produktu, ar kuriem varēja cienāt daudzos ciemiņus.

10. Lieldienu olas - pavasarī, ap Lieldienām, kad pēc garas ziemas bija apēsta lielākā daļa pārtikas krājumu, tika taupītas vistu olas. Tās pēc tam novārīja un krāsoja ar dažādām dabas veltēm - sīpolu mizām, pļavas ziediem un sūnām. Ap Lieldienām arī sāka vārīt skābeņu zupu, jo tā bija viena no pirmajām dabas veltēm, kuru tajā laikā varēja iegūt pēc ziemas. Zupās mēdza vārīt arī nātres.


Instagram Sekot