10 interesanti fakti, kurus tu nezināji par dzērvenēm


Raksta attēls

Veselīgās rudens meža veltes!

1. Dabīgās krāsvielas - Amerikas indiāņi dzērvenes izmantojuši dažādu āudumu tonēšanai sārtā krāsā. Tāpat dzērvenes var izmantot kā dabīgo ēdienu krāsvielu. Īpaši parocīgs būs dabīgais dzērveņu ievārījums.

2. Tikai 5% dzērveņu sasniedz veikalu svaigā veidā - lielākā daļa pasaulē audzēto dzērveņu tiek izmantotas mērču, sulu un sīrupu pagatavošanā.

3. Dzērvenes zied - vēlā pavasarī dzērveņu krūmi arī zied.

4. Dzērves oga - dzērvenes nosaukums izcēlies pateicoties tās ziedam, kurš atgādina noliektu dzērves kaklu un galvu.

5. Stiprina veselību - dzērvenes jau izsenis izmantotas savu unikālo īpašību dēļ - senie indiāņi tās lietoja kā zāles, kā arī indes izvilkšanai no bultu brūcēm. Dzērvenes ir bagātīgas ar C vitamīnu, kā arī uzlabo sirds un asinsvadu veselību.

6. Zems cukura līmenis - dzērvenēs atšķirībā no citām ogām ir ļoti maz cukura - 1 glāzē dzērveņu ir mazāk nekā 1 tējkarote cukura. Tādēļ, žāvējot tās vai gatavojot sulas un mērces, nepieciešams noteikti pievienot klāt kādu saldinātāju.

7. Uzlabo zobu veselību - dzērvenēs atrodama viela, kas spēj iznīcinātdažādas mutes baktērijas, tādējādi aizkavējot caurumu un smaganu slimību rašanos.

8. Ilggadējs augs - dzērveņu krūmi var producēt ogas ļoti ilgā laikā. Pasaulē ir dzērveņu ogulāji, kas ir vairāk nekā 100 gadu veci un joprojām dod augļus.

9. Latvijas izaugsmes iespējas - kaut gan dzērveņu lielvalsts neapšaubāmi ir ASV, arī Latvijas uzņēmēji naski rosās dzērveņu audzēšanā dzērvenēm labvēlīgā klimata dēļ. Piemēram, Latvijas uzņēmums Very Berry savas dzērvenes pūdercukurā eksportē arī uz pašu Ameriku! Lasi vairāk par Very Berry stāstu ŠEIT.

10. Ilgi nezaudē savu vērtību - dzērvenes savas stingrās konsistences dēļ ir viegli uzglabājamas. Tās sasaldējot, ogas vēl ilgi nezaudēs savu vitamīniem bagāto vērtību.

Protams, tās ir tik lieliskas ogas, ka bieži vien līdz sasaldēšanas procesam nenonāk, jo tiek apēstas dažādos ēdienos iepriekš.

Mūsu favorīti:

Ābolu un dzērveņu pīrāgs. Lasi recepti ŠEIT.

Siltais dzērveņu un čili morss. Lasi recepti ŠEIT.

Mazie ābolu un dzērveņu pīrāgi. Lasi recpeti ŠEIT.


Instagram Sekot