Informējam, ka šajā tīmekļa vietnē tiek izmantotas sīkdatnes. Sīkdatne uzkrāj datus par vietnes apmeklējumu. Dati ir anonīmi un palīdz piedāvāt Jums piemērotu saturu un reklāmas.
Privātuma politika

10 ieteikumi jūras velšu gatavošanai


Raksta attēls

Es sevi uzskatu par daļēju veģetārieti, jo uzturā nelietoju gaļu, taču ēdu piena produktus, olas un ļoti labprāt našķējos ar jūras veltēm. Arī restorānos es dodu priekšroku uzkodām ar jūras veltēm, piemēram, jūras ķemmītēm, mīdijām vai vēžu astītēm.

1. Austeres - svarīgi svaigi un skābeni garšas akcenti

Mana ēdienkarte noteikti nav iedomājama bez austerēm. Tās varu ēst jebkurā diennakts laikā. Visbiežāk tās baudu, pārslakot ar citrona sulu, bet dažkārt kopā ar labu šampanieti vai prosecco – šī kombinācija mani noteikti neatstāj vienaldzīgu. Zinu, ka daudzi austerēm pievieno sīpolu mērci vai tabasko, tomēr es uzskatu, ka ar šīm mērcēm ēdienam zūd valdzinošā jūras garša.

2. Tīģergarneles - pirms apcep zeltaini brūnas, iemarinē

Mana ģimene ir ļoti iecienījusi tīģergarneles ar ķiršu tomātiņiem. Recepte pavisam vienkārša – tīģergarneles ar čaulu iemarinē, pievienojot sāli, piparus, čili, ķiploku, sasmalcinātu koriandru un uz pusēm pārgrieztus ķiršu tomātiņus. To visu pārslaku ar olīveļļu, balzametiķi un nedaudz citrona sulas, samaisu un atstāju uz pusstundu iemarinēties, tad cepu uz labi sakarsētas pannas aptuveni trīs minūtes, kamēr garneles kļūst rozīgi oranžas. Pasniedzu kopā ar pastu, un izcilas vakariņas gatavas.

3. Jūras velšu “iesācējiem” - mīdijas

Tiem, kas ar jūras veltēm ir uz jūs, iesaku izmēģināt mīdijas – tās ir gatavas 7–10 minūšu laikā, un garša ir neatvairāma. Tās var gatavot gan saldā krējuma, gan vīna mērcē, es priekšroku dodu vīna mērcei, jo tā ēdiens nav pārāk trekns.

4. Jūras veltes zupā - eksotiska noskaņa

Savus mīļos man patīk lutināt, pagatavojot jūras velšu zupu ar kokosriekstu pienu, citronzāli un čili. Zupai izmantoju zivju buljonu, to papildinot ar apceptiem burkānu stienīšiem, puravu, zaļajiem zirnīšiem, čili pipariem un ķiršu tomātiem. Zupai pielieku astoņkājus, mīdijas, garneles, kalmārus un vēžu astītes. Beigās zupas garšu buķetei pievienoju koriandru, kas lieliski sader ar jūras veltēm. Tā, lūk, viens un divi, un fantastiska ģimenes maltīte ir gatava!

5. Grilam - taukainas zivis

Zivis ar augstu tauku saturu - lasis, tuncis - būs piemērotāki grilēšanai. Ja tava grila sezona jau beigusies, izmēģini īpašo grila pannu ar imitētām restītēm, ar kuru varēsi gatavot uz plīts! Tādu noteikti atradīsi arī Rimi veikalu plauktos.

6. Taukainām zivīm - spēcīgi garšaugi un akcenti

Minētajām taukainajām zivīm vislabāk piestāvēs izteiktas un spēcīgas garšas, kā, piemēram, ķiploks, ingvers un čili. Izmanto tos gan marinādē, gan pagatavošanas procesā. Ja nevēlies gāļu apstrādāt šajos produktos, tos vari izmantot arī īpašā mērcē.

7. Baltajām zivīm - maigi un viegli akcenti

Savukārt baltajām zivīm - mencai, asarim, zandartam - vislabāk piestāvēs maigas un tikko manāmas garšas. Kombinē šīs zivis ar sviesta vai krējuma mērcēm, kā arī svaigi sakapātiem garšaugiem, piemēram, pētersīļiem.

8. Pārliecinies, ka zivs ir sausa

Parasti, iegādājoties zivs gaļu veikalā, uz tās ir palicis nedaudz mitruma. Pirms cepšanas centies to pēc iespējas rūpīgi nosusināt ar papīra dvieli. Tas nepieciešams, lai zivij veidotos zeltaina garoziņa.

9. Nemaisi pārāk daudz

Cepot jūras veltes uz pannas, centies tās aiztikt pēc iespējas mazāk lai izveidotos vajadzīgā garoziņa un netiktu noplēstas ādas kārtas. Zivij, garnelēm un citām veltēm vajadzētu būt gatavām brīdī, kad tās vairāk nelīp klāt pannai un ir viegli apgriežamas.

10. Rūpīgi notīri traukus

Noteikti pirms un pēc gatavošanas kārtīgi nomazgā visas virsmas, traukus un piederumus, ar kuriem aiztikta jēla zivs. Gatavošanai un ēšanai jābūt patīkamai, tai jārada prieks, nevis vēdergraizes.


Es dievinu jūras veltes un esmu gatava tās baudīt katru dienu. Ar tām ēdiens ir sātīgs un ļoti garšīgs. Iesaku tās iepazīt arī jums!

Lūk, dažas Gardēžu receptes, kuras ir vērts izmēģināt:

  1. Tunzivs ar zaļo zirnīsu krēmu un marinētām sojas pupiņām
  2. Lavašs ar lasi, gurķi, sezonas zaļumiem un krēmsieru
  3. Mīdijas baltvīna mērcē ar garšaugiem

Instagram Sekot