Jēra gaļa

Maiga un garda jēra gaļa

Izsmalcināti pavāri mīl jēra gaļu tās augstās kvalitātes un izmeklētās garšas dēļ. 

Jēra gaļai nav jābūt kārtīgi izceptai. Tā par visgaršīgāko tiek uzskatīta vidēji cepta – rozīga. Vispiesātinātākā garša ir jēra taukiem. Jēra gaļas garša ir atkarīga no tā, ko jērs ir ēdis, visi patīkamie zāles un garšaugu aromāti saglabājas tad, ja ēdiena gatavošanas laikā tiek saglabāti arī tauki. 

Tomēr jēra gaļa tiek ēsta maz. Cilvēks gadā apēd tikai vienu kilogramu. Izvēloties jēra gaļu, ir būtisks gan dzīvnieka vecums, gan šķirne.

Vilnas iegūšanas šķirnes nav tik garšīgas un vēl joprojām pastāvošais mīts, ka jēra gaļa garšo kā kažoks, ir visticamāk radies tādēļ, ka agrāk tika kauti vecāki dzīvnieki.

Mūsdienās jēra gaļai ir maiga un izmeklēta garša. Ieteicams izvēlēties gaļu ar kauliem – gatavojot tā paliks sulīgāka.

Kā izvēlēties jēra gaļu?

1. Jēra pakaļējais stilbs
Delikatese. Ilgāk gatavojot, gaļa gandrīz pati atdalās no kaula. Lieliskam garšu piedzīvojumam pēc vārīšanas grilēt. Jēra pakaļējais stilbs ir ļoti iecienīts.

2. Jēra cepetis
Tradicionāls svētku ēdiens. Rudens ir īstais laiks, kad iegādāties jēra gaļu, jo veikalos nonāk rudens jēri. Tiem ir atbilstošs tauku saturs un izteikta garša pēc uzturēšanās vasaras ganībās.

3. Jēra šķiņķis
Ļoti labi piemērots cepšanai krāsnī ar atlikušajiem taukiem, kas pastiprina garšu.

Jēra muguras karbonāde

Maiga gaļa, kuras cepšana neaizņem daudz laika. Esi uzmanīgs, jo to var ātri pārlieku apbrūnināt. Lai panāktu izteiktāku garšu, izvēlies muguras karbonādi ar taukumu.

Jēra antrekots

Izmeklēts jēra gaļas gabals. Augstais tauku saturs padara šo daļu par ļoti maigu un garšīgu, tādēļ tā ir īpaši piemērota grilēšanai.

Jēra pleca daļa

Lieliska gaļa vārīšanai. Šī ir piemērotākā daļa, ja vēlies pagatavot jēra gaļas sautējumu. Sautējumam būs izteiktāka garša, ja izmantosi arī kaulus. Nesadali gaļu pārāk mazos gabaliņos, jo tad pastāv risks, ka tā var zaudēt savu sulīgumu un kļūt sausa.

Jēra ribiņas

Tās nāk no vidusdaļas un ir īpaši maigas un gardas. Jēra ribiņas tiek sauktas arī par jēra karbonādi, šī gaļa ir lieliski piemērota arī grilēšanai. Jēra ribiņas var pagatavot vienā gabalā krāsnī vai uz grila un sadalīt pirms ēdiena pasniegšanas.

Jēra gaļas sadalīšanas shēma

1. Kakla daļa 2. Muguras daļa 3. Antrekots
4–5. Karē 3.–4., 6. Muguras karbonāde 6.–8. Ribiņas (Butterfly)
8. Muguras fileja 3.–8. Viduklis 9. Astes gabals
10. Šķiņķa iekšējā daļa 11. Šķiņķa augšējā daļa 12. Pakaļējā kāja
13. Ribas 14. Karē 15. Krūts
16. Priekšējais stilbs 17. Priekšējā kāja  
     

Ar kādu iekšējo temperatūru gaļa ir gatava?

Antrekots, karē, astes gabals, muguras fileja

58–70

Muguras karbonāde, šķiņķa augšējā daļa

58–70

Maltā gaļa

70

Receptes

Instagram Sekot